NĂSĂUDUL ȘI IAȘUL simbol al prieteniei prin CULTURĂ
Visul realizat prin Unirea celor două țări române: Moldova cu Țara Românească la 24 ianuarie 1859, domnitor Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a precedat înfăptuirea Marii Uniri la 1918, a înlesnit legăturile de prietenie care s-au manifestat printr-un focar de cultură și promovare a valorilor științei și artei, și în ținutul Năsăudului și Iașului.
Școlile fiind renumite și de-o parte și de cealaltă, de pe băncile cărora s-au ridicat oameni mari, care de-a lungul anilor s-au afirmat până la înălțimea recunoașterii: academicieni, oameni de știință, cercetători, oameni de cultură (artă și literatură), istorie, profesori, doctori, economiști, ingineri, etc. - oameni de seamă situați în centrul vieții culturale și spirituale a țării.
Întotdeauna pilda oamenilor de seamă poate încuraja pe cei ce pornesc pe drumul învățăturii și al cunoașterii într-o societate care devine tot mai complexă, mă refer la tineret, care trebuie să-și asume efortul de a urma școli înalte și de a dărui societății talentul și puterea lor de muncă.
Revenind în istoria mai recentă, nu puține au fost și sunt cazurile în care elevi năsăudeni au urmat studiile superioare la facultățile din Iași și invers: ieșenii au urmat studiile la Cluj, Oradea, Baia-Mare, Sibiu, Brașov ș.a.m.d. stabilindu-se și sub această formă relații bune de prietenie și colaborare.
Cât privește orașul Năsăud denumit și orașul Academicienilor (21 la număr), este un centru de cultură românească, în primul rând prin școli, care au dat țării și nu numai, mari oameni de cultură în toate domeniile de activitate.
Este orașul care își respectă înaintașii prin cunoașterea istoriei ținutului grăniceresc, aduce trecutul în fața actualei și a viitoarei generații, prin tezaurul păstrat în Muzeul Grăniceresc Năsăudean și Casele Memoriale ale marilor scriitori și academicieni George Coșbuc și Liviu Rebreanu.
Un aport deosebit, la înfăptuirea celor relatate mai sus, îl are Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA Năsăud, prin activitatea căreia se realizează aproape toate evenimentele ce țin de Cultură: artă – expoziții de pictură, grafică, fotografii, obiecte și lucruri de artă și artizanat, etc., literatură – lansări de carte, poezie, comunicări științifice, scrieri documentare, simpozioane, activități cultural artistice – muzică, teatru, dans: dezveliri de plăci comemorative și busturi, organizarea de întâlniri cu astriști și oameni de cultură din țară și din afara graniței, toate îmbrățișând forma unor schimburi de experiență foarte benefice.
La baza activității astriste a stat și stă prietenia, comunicarea cu asociațiile și centrele de cultură din țară și de peste graniță, colaborarea cu Liga Scriitorilor Români filiala Cluj și Năsăud, școli, muzee, Casa de Cultură, și nu în ultimul rând – prietenia și colaborarea cu oamenii de aleasă cultură de la Iași.
Așa se face că, în perioada 13 -16 iunie 2014, Despărțământul Astra „Mihail Kogălniceanu” Iași, președinte prof. univ. Areta Moșu a organizat ediția XX-a „Deniile Eminesciene”, tradiționalul program cultural-artistic, o manifestare a românilor de pretutindeni, crearea și consolidarea unui climat de bună conviețuire, pe baza tezaurului de valori culturale moștenite.
Această manifestare s-a desfășurat pe traseul Iași, Ungheni, Căpriana, Orhei, Boșcana, Criuleni, Onițcani, Chișinău și Iași.
Delegația Astrei năsăudene a fost numeroasă – 10 astriști, oameni de cultură.
Ieșenii ne-au primit la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, unde s-a conferențiat despre Eminescu de către prof. univ. Mihai Dorin și Traian Cepoi, s-au lansat cărți, s-a prezentat un concert cu muzică dedicată poetului, s-au recitat poezii, s-au făcut poze de grup, după care s-au depus coroane de flori la statuia lui Eminescu de la Biblioteca Centrală Universitară și la bustul din Copou.
La întoarcerea de peste Prut, în 17 iunie 2014, gazdele noastre din iași ne-au înlesnit vizitarea orașului, a Mitropoliei Iașului și Muzeul de antichități al Academiei Universității „Al.I.Cuza”, un muzeu de arheologie foarte important din punct de vedere a cercetărilor arheologice și istorice în general.
Am reținut Sala Științelor, dedicată Rectorilor Universității, în istorie, fizică, chimie și biologie, găsindu-se la loc de cinste și cartea dedicată decanului filologilor români „Evocări – Gavril Istrate” (elev al școlilor năsăudene, decan la Facultatea din Iași), autorul cărții prof. Mircea Daroși.
Impresionant este tezaurul acestui muzeu, prin expunerea de piese foarte vechi – precucutiniene, cu circa 5000 de ani înaintea erei noastre, precum și alte obiecte, cărți, etc., de mare valoare, un spațiu este amenajat istoriei Regale.
Concluzionând: Iașul este un oraș minunat, în continuă dezvoltare și înfrumusețare, cu o cultură specială demnă de apreciat.
Ca respect, în virtutea prieteniei cu ieșenii, Astra năsăudeană a organizat la Muzeul Grăniceresc din localitate – director Lucian Vaida – dr. în cercetare arheologică, o expoziție excepțională „Impresii de călătorie”, aparținând inginerilor Vasile Diaconescu și Ioan Tomozei din Iași, o expoziție itinerantă cu fotografii diverse din cele cinci continente: Europa, Asia, Australia, Africa și America, în total 300 de fotografii, expoziție care a durat 6 săptămâni, în perioada 04 octombrie - 17 noiembrie 2014, bucurându-se de un real succes, zilnic au fost zeci și sute de vizitatori.
Expoziția a ajuns la Năsăud tocmai datorită relațiilor de prietenie dintre astriștii ieșeni și năsăudeni, în cazul de față, d-na Alis Pisică Donose – prof. dr. univ. la Iași, mătușa celor doi ingineri, realizatori ai fotografiilor și d-na Pleș Floarea – economist, președinta Cercului Astra oraș Năsăud.
În data de 8 mai 2015, la inițiativa Ligii Scriitorilor Români Filiala Năsăud – președinte scriitorul Ioan Mititean (astrist), Năsăudul primește cu mult drag vizita unui grup de profesori și elevi, conduși de prof. ing. dr. Gabriela Nedelcu Teodorescu de la Liceul „Alexandu Ioan Cuza” din Iași.
Pe timpul șederii, au avut posibilitatea să viziteze și să cunoască Țara Năsăudului, cu oameni minunați, legați sufletește de glia strămoșească, cu obiceiuri și tradiții asemănătoare cu ale Iașului, cu muzee care poartă amprenta istoriei trecutului și a prezentului, au vizitat școli și mănăstiri, iar în cadrul acțiunii cultural-literare, în Foișorul familiei Mititean Ioan și Lucreția, devenit punct turistic, s-au prezentat lucruri de artizanat (cusături și obiecte) realizate de elevii D-nei Lucreția, apoi au avut loc lansări de carte și poezie, creații ale scriitorilor năsăudeni, prezenți la întâlnire, precum și a scriitorilor ieșeni din cadrul grupului, exemplificând cartea de poezie a D-nei Arianda Cristina Maximiuc dir. Al Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Iași „RUGUL TĂCERII” ed. 2014.
Cartea vine să pună pecetea pe sensibilitatea autoarei: siguranță și calm, frumusețe sufletească, dragoste și trăiri, profunzime în gândire, dând viață talentului și darului dat de Dumnezeu, astfel traversează prin versuri trecerea timpului care este ireversibil, cu o nostalgie firească, dar și cu licăriri de optimism, ceea ce înfrumusețează poezia, o face interesantă, atrăgătoare și plăcută.
Exemplific, plecând de la titlul cărții care are ca moto: „Am trecut mai departe, zăvorând clipa / Purtând în candelă parfum de neuitare”.
Poemele trebuiesc citite, în ele vom găsii talentul unui poet adevărat.
Precizare:
Materialul vine să confirme prin câteva exemple concrete, închegarea unor prietenii determinate de acțiuni și evenimente culturale de interes comun, cu dorința de a colabora în continuare.
Floarea Pleș
Adaugă comentariu nou