SCRIITORI NĂSĂUDENI LA SIMPOZIONUL CU PARTICIPARE INTERNAŢIONALĂ DE LA IAŞI

Ioan Mititean

Grupul de creatori năsăudeni, membri în Liga Scriitorilor Români şi în Societatea Culturală Astra, Filiala Năsăud, grupul celor 7, care fac dese deplasări cu cartea pe roți, spre a ajunge la cititori, au făcut o incursiune la Iași, la invitația Liceului Teoretic „Al. Ioan Cuza”, prin colaboratoarea noastră, prof. Nedelcu Teodorescu Gabriela, cu ocazia sărbătoririi celor şaizeci şi doi de ani de performanţă în educaţie. Am participat pentru a doua oară la simpozionul cu tema „Tradiţie şi continuitate în viaţa culturală a Iaşului”, din cadrul proiectului „Iașul cultural – Iaşul personalităţilor”, unde noi, năsăudenii ne-am adunat gândurile alături de creatorii de frumos din țară și dinafară.
Între Năsăud și Iași s-au statornicit relații de prietenie și bună colaborare prin Societatea Culturală Astra, iar de doi ani de zile avem ca parteneri în acțiuni culturale scriitori şi dascăli din cele două cetăți culturale. Facem vizite reciproce, schimburi și lansări de cărți, îndemnuri pentru a reuși să găsim răspunsuri la întrebările puse de cititori.
Într-un cadru academic, în Sala Mare a Ateneului din orașul culturii, au avut loc manifestări de amploare, bine gândite și organizate, în care s-a implicat întregul colectiv didactic al Liceului Teoretic „Al. I. Cuza”, elevii și părinții, dovedind încă o dată credinţa în sloganul şcolii „În Unire stă Puterea!”
Conducerea şcolii, director prof. Ariadna Cristina Maximiuc şi director adjunct prof. Loredana Ciobanu, îmbină într-un mod armonios activităţile didactice cu cele culturale, construind în școală un nou univers al muncii și gândirii creatoare, generând structuri științifice și metodice tot mai durabile prin experiență, dăruire și pasiune.
Simpozionul s-a desfășurat pe secțiuni, dând frâu liber creativității, adică desprinderea conferențiarilor de cotidian și banal, definind simțăminte, trăiri și pasiuni.
Năsăudenii: Ioan Mititean, Lucreția Mititean, prof. dr. Gheorghe Pleș, Mircea Daroși, Rodica Fercana, Floarea Pleş şi pictorul Nechita Bumbu, cărora li s-au alăturat prof. Rodica Tănase de la Colegiul Economic Năsăud şi prof. Petru-Dan Tănase de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud, şi-au revărsat prin comunicările lor migală și modelare, exprimându-și creativitatea prin iubire față de înaintași, de istorie și tradiții străbune.
Toate comunicările au fost incluse în volumul „Itinerarii axiomatice ale culturii ieşene”, care reflectă sufletul înnobilat al autorilor ca o expediție pe urmele adevărului istoric. Ioan Mititean, în lucrarea „Eminescu, revizor şcolar, prieten cu „Bădiţa” Ion, dascăl şi povestitor”, aduce în actualitate un model de prietenie dintre cei doi dascăli - scriitori, Eminescu și Creangă, legați prin zeci de fire de Țara Năsăudului, Eminescu prin Veronica Micle, iar Creangă prin străbunii săi la origine din Ilva Mare, Năsăud; ca dovadă școala din localitate îi poartă numele. Mircea Daroși vine la sesiunea de comunicări cu “Gavril Istrate - Opera filologică şi literară”, decanul filologilor români, năsăudeanul moldovenizat care niciodată nu lipsea de la manifestările culturale de mare amploare din Iași și Năsăud. Lucreția Mititean predă microfonul scriitorului Alexandru Husar, în lucrarea „Un cărturar năsăudean la Iaşi - ALEXANDRU HUSAR”, stabilit la Iași, consătean cu străbunii marelui povestitor Ion Creangă. Cel mai longeviv director al Liceului Grăniceresc din Năsăud, pentru care scrisul a devenit un scop și o victorie, prof. dr. Gheorghe Pleș a vorbit despre „Interacţiuni culturale Iaşi-Năsăud, în secolele XVI-XX”. Floarea Pleș, care coordonează cu pricepere Astra la nivel orășenesc, în lucrarea „Optimizarea vieţii astriste la nivelul Cercurilor şi Despărţămintelor” prezintă scene din viața astristă având ca buni colaboratori atâția intelectuali ieșeni și români de peste Prut. Poeta Rodica Fercana vine cu poezii dedicate unirii și lui Eminescu, transmiţând mesaje în favoarea păstrării identității și unității naționale. Nechita Bumbu, consăteanul filologului Gavril Istrate, prin pictură, prin culoare conturează dimensiunile artei în lucrarea „Iaşul şi Năsăudul unite prin ASTRA”, ca un model de slujire a frumosului și utilului, creând noi valori de un mare stindard patriotic. Profesorii Rodica Tănase şi Petru-Dan Tănase reînvie una din personalităţile marcante ale culturii naţionale prin lucrarea „Marele om de cultură, Nicolae Iorga”.
În acelaşi cadru a avut loc şi festivitatea de premiere a Concursului Naţional “Oraşul meu – mărturie a culturii europene”, unde eleva ILOVAN CLAUDIA, de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud, îndrumată de prof. Petru-Dan Tănase, a luat premiul II la secţiunea „Artă vizuală – pliante”, cu o lucrare de valoare impregnată de finețe și sensibilitate.
Timp de două zile respectiv 23 și 24 ianuarie 2017, Ateneul Român din Iași a fost dăruit școlii şi culturii ca o participare creativă a elevilor și părinților la actul pedagogic, istoric și cultural.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5