Gânduri alese pentru oameni minunaţi

Ioan Mititean

Legăturile de prietenie și bună colaborare dintre Năsăud și Iași, se confirmă prin activități de amploare cu un pronunțat caracter educativ, ce duc la generalizarea noului și capacitatea de a comunica unii altora experiența proprie de cunoaștere.
Ultima noastră întâlnire a avut loc în zilele de 24-26 ianuarie 2016, când un grup de năsăudeni, scriitori, artiști plastici, membrii ai Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români și ai Astrei au participat la zilele Liceului „Al. I. Cuza”, o școală cu frumoase tradiții, cu un colectiv didactic unit, dominat de abilități intelectuale. Prin tot ce fac contribuie la succesul școlar și la generalizarea noului prin bunuri culturale originale respectând etapele procesului creator.
Atât elevii cât și dascălii au amenajat în incinta școlii, expoziții spre evaluarea autenticității dovedindu-și calitățile de oameni capabili de performanțe. Am apreciat expoziția de carte a celor 8 profesori - scriitori printre care și directoarea școlii prof. Ariadna-Cristina Maximiuc, cu cartea de poezie „Rugul tăcerii”. Au fost expuse revistele școlare Pro Lyceum, reviste pe specialități, cât și ziarul aniversar „Puls”. Profesoara Angela Crenganiș, artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, a prezentat expoziția pictorului Nechita Bumbu din Nepos - „Imagini din Țara Năsăudului” și expoziția de pictură a profesoarei de chimie Maricica Aștefănoaei și profesoarei de limba română Carolina Bursuc.
Expoziția “Artă și tradiție” aparține profesorilor Lidia Papaghiuc și Angela Creanganiș, prezentarea fiind făcută de prof. Ana-Maria Bulău. Expoziția de carte a profesorilor a fost prezentată de prof. Carolina Bursuc. Prof. Ștefania Hănescu-Țugui, membru al Uniunii Scriitorilor Români a condus ședința Cenaclului “PHOENIX” al cadrelor didactice, iar secțiunea elevilor a fost coordonată de prof. Lidia Papaghiuc, unde năsăudeanca Lucreția Mititean și-a prezentat volumele “Vorbe înțelepte“ ce au adus pe fețele elevilor zâmbetul, venind cu completări, cu epigrame și glume menite să înlăture stresul prin umor și povestiri hazlii.
Am sesizat ceva deosebit la dascălii ieșeni. Își continuă înclinațiile dobândite de-a lungul anilor. Profesorul de chimie pictează, profesorul de matematică recită, profesorul de informatică a editat cărți de poezie, cel de limba română modelează şi pictează, cel de geografie a expus goblenuri, cel de fizică scrie povestiri, alții fac poze artistice, îndrumă reviste de specialitate, coordonează activități artistice, dansuri, interpreți de muzică populară activează în diverse cenacluri literare. Profesoara de tehnologie Gabriela Nedelcu Teodorescu se remarcă prin grafică computerizată, jurnalism şi spirit organizatoric. Toate acestea înafara orelor de curs, acțiuni pe bază de voluntariat. Le aducem sincere felicitări.
Invitații de onoare cum au spus dânșii, adică grupul de năsăudeni format din – Ioan și Lucreția Mititean, Mircea Daroși, Maria și Nechita Bumbu au avut o prezență activă – au expus tablouri și cărți, au avut comunicări, au prezentat cărți printre care și albumul cu academicienii năsăudeni. Ioan Mititean a prezentat tema – „Ieșenii în presa bistrițeană și în cărțile năsăudenilor” și a expus cartea „Pagini de ziar, pagini de carte” și „Duminicile pictorului Verde” de Virginia Brănescu, căreia i s-au adus cele mai frumoase elogii pentru tot ce face pe linie de cultură. Scriitorul Mircea Daroși a vorbit despre Gavril Istrate un ardelean moldovenizat, prezentând cartea „Gavril Istrate - decanul filologilor români”, recitând din poeziile sale cât și din poeziile din „Rugul tăcerii”, autor directoarea liceului. Despre moldoveanul ardenelizat - Sandu Manoliu a vorbit Lucreția Mititean aducând în plin plan anuarul „Icoana unei școli dintr-un colț de țară românesc” și preocuparea scriitorilor năsăudeni de a-l aniversa la 120 de ani de la naștere. Pictorii verzi Maria și Nechita Bumbu au adus la Iași tot ce-i frumos în Țara lui Coșbuc și Rebreanu.
Printre comunicări și-au făcut apariția artiștii școlii - corul minunat care ne-a încântat cu cântece din Ardeal, din respect pentru oaspeți, cântece legate de unire. S-au succedat formații de dansuri, interpreți de muzică populară ce păreau ca iscusiți profesioniști.
Oameni minunați, ne-au dat mare importanță, ne-au tratat și ne-au oferit prilejul de a prezenta Năsăudul pe drept cuvănt un oraș al culturii. Ne-au înlesnit vizitarea Iașului, a obiectivelor culturale de mari proporții. Un schimb de opinii culturale eficiente.
Sincere felicitări dascălilor, părinților, tuturor factorilor de decizie -prefectură, consiliu județean, inspectoratul școlar, primărie.
La mulți ani tuturor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5