Cu cartea pe roţi, pe Valea Sălăuţei
În parteneriat cu ASTRA, scriitorii năsăudeni, având un ţel comun, sub genericul “Cu cartea pe roţi”, se deplasează pe cont propriu în mediul sătesc, găsind căi de a explora noi poveşti într-o lume mai altfel.
Sâmbăta trecută, am călătorit cu cartea pe roţi pe Valea Sălăuţei, poposind câteva ore în şcoala din satul istoric Romuli, unde preşedinta cercului ASTRA, prof. Gabriela Herţa, a adunat săteni dornici de cultură şi cadre didactice, care fac parte din cercul local al Astrei. S-a prezentat viaţa cercului pe anul 2017 şi proiectul de măsuri pe anul în curs, anul centenarului. De la Năsăud au participat: Lucreţia şi Ioan Mititean, Floarea Pleş, Ioan Seni, Mircea Daroşi, Leon Catarig, Maria şi Nechita Bumbu şi Grigore Lungu.
Activitatea culturală din şcoala lui Terente, cum spun localnicii, onorând în acest fel pe primul dascăl al satului, Terente, care a dezvoltat romulenilor plăcerea de a scrie şi citi, a fost o reuşită, o satisfacţie a lucrului împlinit. S-au dezbătut problemele culturale cu simţul datoriei pasiuni, visuri, idealuri cu un spirit de dăruire, dragoste faţă de semeni, respect şi responsabilitate faţă de oamenii ce muncesc în sat şi trăiesc în ambianţa casei părinteşti, punându-şi mereu întrebarea “Satul românesc încotro?”
O lume dincolo de lume s-a creat prin lansarea cărţii “Amintiri de peste râu”, scrisă de Ioan Mititean, o carte reprezentativă a satului ardelean scrisă “de un observator excelent al mediului rural” cum spunea George Călinescu despre Ioan Slavici, ce ne oferea în scrierile sale o frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor, în cele mai mici detalii ale ţinutei, vestimentaţiei, vorbirii şi gesturilor.
Cartea a fost prezentată de prof. Gabriela Herţa, cu un spirit de dăruire, redând unele povestioare din anii copilăriei autorului, povestiri hazlii de tipul Creangă. “Autorul dă profunzime fiecărui amănunt din viaţă, considerând satul un laborator de sentimente şi de solidaritate umană” spune prezentatoarea.
În completarea prezentării cărţii, Pictorul Verde din Nepos, Nechita Bumbu a expus un număr de 15 tablouri, reprezentând satul Romuli: case tradiţionale, viaductele ce străjuiesc satul, biserica, şcoala, peisaje, moara din sat, piua, poduri, podeţe, scene din industria casnică, case moderne, anexe gospodăreşti etc. Exponatele au rămas în şcoală timp de două săptămâni, spre a fi apreciate şi de elevi. Iată oameni serioşi şi responsabili, buni români şi adevăraţi patrioţi. Cartea a fost apreciată de romuleni şi şi-au exprimat dorinţa de a intra în posesia ei.
Adaugă comentariu nou