La o cafea literară, în Năsăud

Ioan Mititean

Ocupați cu problemele cotidiene, alarmați de evenimentele învrăjbite ale zilei, uităm să savurăm liniștiți aroma unei cafele pentru că o bem grăbiți spre tumultul cotidian. Cafeaua, această perlă a Orientului, parcă e izvorul de inspirație al multor creații literare și muzicale. Avem atâtea exemple de cărturari cu renume, care la o cafea aveau surse de inspirații și purtau cu pasiune discuții spre diferite domenii, ca de exemplu: Ion Minulescu, Tudor Arghezi sau George Coșbuc și mulți alții care, la o cană de cafea se cufundau într-o baie de frumusețe.
O seară cu adevărat specială s-a creat la Năsăud, la 1februarie 2017, unde a funcţionat cândva Casina, acel cuib de liniște și împăcare pentru iubitorii de cultură unde cărturarii își petreceau timpul liber mai altfel.
Acel altceva, acel altfel, de care scriitorii au nevoie s-a petrecut la Năsăud, la Pensiunea Moravia, unde la masa a patra de la geam, așezată cu bun gust și rafinament și-au unit gândurile un număr de 15 creatori de frumos dând senzația „de acasă”. A fost o seară cu adevărat specială, cu o cafea creativă, interesantă, simbolică și fantastică, care a dat curs creațiilor proprii de toate genurile.
S-au purtat discuții cu pasiune pe diferite domenii: literatură, artă, filozofie, istorie, vorbe înțelepte, umor, epigrame, întâmplări, povestiri, ce farmecă existența noastră izvorâtă dintr-un real, care ne este întrucâtva familiar. A fost vizibil tonul Eminescean, Arghezian, Blăjean, dar și tonul lui Marin Sorescu prin poezia „Dor de tată” recitată de Ioan Mititean, care alături de Maria Bumbu au fost declarați eroii serii, prin faptul că au avut ziua de naștere, cărora le spunem că nu contează anii din viața omului ci viața din anii lui, cum bine spunea cărturarul năsăudean Grigore Moisil.
Un gest frumos spre a împărtăși momentul zilei de azi l-a făcut doamna Floarea Pleș prin darul amintirilor de neuitat din satul copilăriei ce excelează toate celelalte daruri, prezentând cartea recent apărută a domnului Ioan Mititean, “Amintiri de peste râu”, o carte memorialistică cu aspecte din viața satului de ieri: LUȘCA, redând povestiri și citate din paginile cărții și totodată regrete: „Plângând, privesc și mă tot mir, că satul s-a mutat în cimitir, aș vrea să fiu din nou acasă, cu frații și părinții mei la masă, să merg pe valea cea frumoasă, păzindu-mi turmele de miei.”
Cele 15 flăcări vii au luminat cuvântul artistic adânc și adevărat, cuvânt de trăire menit să înfrumusețeze, nu să spulbere. S-a simțit un nou avânt cultural, prin oameni bogați sufletește ce-și dăruiesc ușor comorile, cum este Rodica Fercana care a recitat din creațiile proprii, cu aspecte din activitatea ei literară în țară și înafara granițelor, apărând prin scrierile sale valorile limbii române. O creație ritmică a frumuseții în cuvinte au stărnit maximele rostite de Lucreția Mititean, culese din cele două volume “Vorbe Înțelepte”, precum și suita de epigrame a domnului Mircea Daroși, povestirile cu tâlc a rebrișoreanului Leon Catarig sau curiozități din istorie și mediul înconjurător spuse de Ioan Seni și Romulus Berceni, probleme de artă, de pictură, abordate de Nechita Bumbu și Valeriu Mureșan, probleme de matematică distractivă rezolvate de Gheorghe Pleș și ec. Vica Istrate, aspecte din viața cotidiană și din acțiunile culturale “cu cartea pe roți” și aprecieri asupra acestei seri literare expuse de col. Ioan Boțan, consilier local, care apreciază scrisul năsăudenilor ca un concept literar aureolat de sentimentele iubirii, sincerității și generozității ca virtuți de trebuință incluse în Diploma “Virtutea Literară” acordată de Liga Scriitorilor Români pentu președintele Filialei Năsăud, sosită chiar la servirea cafelei, cu mențiunea: “Se acordă domnului Ioan Mititean, pentru prodigioasa activitate desfășurată în domeniul creației spirituale.”
Ne gândim să permanetizăm astfel de acțiuni literare ca o aripă de înger a cuvântului poetic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5