Azi, de la 18.00, la Zilele Bistriței, Cununa de pe Someș. Urmează Marius Ciprian Pop, Maria Dragomiroiu, Lupii lui Calancea și Surorile Oșoianu, Vama
Dum, 07/16/2023 - 12:26
Astăzi, la Zilele Bistriței, pe pietonalul Liviu Rebreanu, începând cu ora 18.00, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Profesionist ”Cununa de pe Someș”.
Vor cânta Oana Bozga-Pintea, Cristina-Livia Scurtu, Mihai Turda, Ioana Măgherușan, Marius Palage, Teodora Floarea, Larisa Bozbici, Dorin Rus, Cristian Moldovan, Ovidiu Rus.
Conducerea muzicală este semnată de Anghel Urs, coregrafia Teodor Puşcaş.
Prezintă: Menuţ Maximinian.
Urmează
19.00 – Marius Ciprian Pop
20.00 – Maria Dragomiroiu
20.45 – Lupii lui Calancea și Surorile Oșoianu
22.00 – Vama
Prezintă: Iulia Stupinean
Foc de artificii
Citiţi şi:
- Delia, Vama, Paraziţii, surorile Oşoianu şi Lupii lui Calancea, Maria Dragomiroiu, printre invitaţii de la Zilele Bistriţei
- (Video) Zeci de mii de bistriţeni s-au bucurat de evenimente pe toate gusturile la sărbătoarea oraşului. La mulţi ani, Bistriţa!
- Horia Brenciu, Andra, Loredana, Veta Biriș, Dumitru Fărcaș, Maria Dragomiroiu, Aurel Tămaș, Lia Lungu, Sava Negrean Brudașcu, la Târgul Mare al Bistriței 2017. Vezi programul complet!
- Gina Pop şi Maria Dragomiroiu, la Târgul Mare al Bistriței. Azi, Zuralia Simfonic, Liliana Laichici şi Leontina Pop
- Mărțișor, cu drag și dor, cu Ansamblul Profesionist Cununa de pe Someș. Duminică, 5 martie 2023, la Palatul Culturii Bistrița
Meniu principal
Ultimele stiri
Dum, 11:07
ATENȚIE, DRUM BLOCAT înspre Pasul Rotunda! Cultura
Vă invităm miercuri 25 iunie, ora 18:00, la Palatul Culturii, la lansarea romanului lui Alin Cordoş...
Comentarii
Alina -
Dum, 11:48
Deosebita predica dv.Parinte Cindea .Nu stiu cine citeste sau cati oameni se bucura de ceea ce...
Pasca Iuliu -
Dum, 11:15
Eu m-am născut în Teaca, dar tot ce am văzut în Teaca după 1990 m-a decepționat profund. Părea ca...
Popandron Niculai -
Sâm, 16:26
Mă bucur nespus de mult pentru organizarea acestui eveniment. Sunt legat mult de această Stațiune....
Romeo Kelaru -
Vin, 09:49
Historia, inclusive teoría formarii limbii romane a fost dnaturata de: interese straine.Tracia...
Romeo Kelaru -
Vin, 09:21
Limba latina s-a format prin combinarea troyanului (medio trac) Eneas si familia da cu locuitorii...
Aniversări
La ceas de sărbătoare, preacucernice părinte Cristian Lupșan, preot Parohia „Sf.
La popas aniversar, îi transmitem părintelui paroh Simion Buta de la Spermezeu, gânduri frumoase, însoţite de urări de sănătate, împliniri şi bucurii...
Sănătate, inspirație, putere de muncă, încununate cu bucurii şi împliniri, în zi de naştere, îi dorim doamnei MELANIA CUC, scriitoare și...
Comentarii
Sărbătorirea Zilelor Bistriței revine pentru al doilea an consecutiv la formatul inițial de trei zile și se organizează în preajma datei de 16 IULIE în care apare documentul unde este menționat pentru prima dată numele orasului Bistrița. Si asta după ce în anul 2013 fostul primar Ovidiu Cretu a schimbat data si locatia manifestărilor , mutându-le din centrul orasului in targul de vite de la Viisoara.
Asadar, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, într-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor din împrejurimi.
Întregul document în care este menționată Bistrița, dar și Crainimăt, Jelna și Rodna este practic o scrisoare din anul 1264 trimisă de papa Urban al IV-lea care a intervenit pentru returnarea de către Ştefan, fiul principelui Bela al IV-lea, viitorul rege al Ungariei sașe ani mai târziu a satelor şi pământurilor din zona Bistriţa, Rodna, Jelna şi Crainimăt către regina Ungariei, căreia i-au aparţinut din vremuri mai vechi. Iată un fragment din textul original al documentului tradus din latină:
”1264 iulie 16, Orvieto
Urban episcopul…, prea iubitului nostru fiu întru Hristos, Ștefan, întâiul născut al prea iubitului nostru fiu Bela, ilustrul rege al Ungariei, mântuire…tu sub cuvântul unei învoieli care, fără consimțământul reginei, s-a făcut odinioară între tine și numitul rege, tatăl tău, ai încălcat împotriva dreptății și ții, spre paguba și neajunsul numitei regine niște sate și pământuri numite în limba obișnuită Bistrița, Rodna, Zelna și Crainimăt, pe care le-au stăpânit în tihnă și pace atât susnumita regină, cât și toate înaintașele sale din vremuri a căror amintire s-a pierdut…
Dat la Orvieto, în a șaptesprezecea zi înainte de calandele lui August, anul al treilea.”
Ulterior, si anume în anul 1349 localitatea Bistrita este amintită cu rangul de oras sub numele de Civitas Bysterce. Din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine târg anual de 15 zile, în luna august, iar din1366 căpăta si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut încoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. In anul 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.
Adaugă comentariu nou