Balul Bobocilor Infoel, cu tematică tradițional-românească. Miss și Mister Boboc, senzaţia serii

Prof. Cristina Rusu

Cine spune că tinerii nu apreciază tradițiile și portul popular, trebuia să participe la Balul Bobocilor Infoel din acest an, cu tematică tradițional-românească. Astfel, la sugestia comitetului de organizare, participanții la bal (elevi și profesori) au purtat costume populare sau cel puțin un articol vestimentar tradițional, ori un accesoriu specific.
Ca de fiecare dată, cel mai așteptat moment al serii a fost concursul în urma căruia au fost desemnați Miss și Mister Boboc Infoel 2016. Adaptate tematicii, probele concursului au constat în: prezentarea costumului popular sau a accesoriului purtat, recunoașterea titlului și a interpretului unei melodii populare, interpretarea melodiei identificate, respectiv descrierea unui obicei tradițional românesc dintr-o listă comunicată anterior. Nu au lipsit nici dansurile populare, prezentate atât de concurenți, cât și de membrii ansamblului folcloric ,,Nunta Zamfirei" Livezile, din care fac parte elevi ai școlii noastre.
La finalul serii, juriul a anunțat câștigătorii concursului: Andrada Grec (Miss Boboc Infoel 2016), Lenuț Solcan (Mister Boboc Infoel 2016), Iulia Grec/Raul Muthi -Premiul II și Ștefana Dumbrăvean/Daniel Baias – Premiul III.
Miss Boboc Infoel din acest an, Andrada Grec, elevă în clasa a IX-a C, este originară din Cușma, dar ne-a declarat că a studiat și în străinătate, ceea ce a făcut-o să aprecieze și mai mult, portul popular, tradițiile și obiceiurile românești. La concurs, Andrada a purtat catrințe de la bunica ei, s-a simțit foarte bine îmbrăcată în acest fel, ceea ce a ajutat-o, consideră, să se descurce cu succes la probele concursului și să obțină cel mai râvnit titlu al concursului.
Lenuț Solcan, Mister Boboc Infoel 2016, elev în clasa a IX a G, este originar din localitatea Leșu Ilvei și a participat la concurs îmbrăcat în cămașa tradițională a bunicului său. În școala generală, Lenuț a activat ca dansator în cadrul ansamblului focloric ,,Rapsodia Trișcașilor" din satul natal. Declară că este mândru de portul popular și că tematica balului l-a avantajat, de aceea a câștigat concursul.
Între articolele tradiționale purtate de concurenți s-a remarcat cureaua câștigătorului premiului al II-a, Raul Muthi. Cu o vechime de aproximativ 120 de ani, cureaua purtată de Raul a aparținut străbunicului său, apoi bunicului care a purtat-o în ziua nunții, mai apoi tatălui, care i-a împrumutat-o lui Raul pentru concurs. Declară că în ziua balului s-a simțit mândru că este român, mândru că poartă o curea atât de veche și că a putut să-și arate cunoștințele despre tradițiile și obiceiurile strămoșești pe care le iubește și care ar vrea să nu fie uitate vreodată.
Balul s-a încheiat, emoțiile și amintirile rămân pentru mult timp. Și, printre alte amintiri, cu siguranță, elevii claselor a IX-a și a X-a de la Colegiul Infoel nu vor uita că au asortat tradiția cu emoția și bucuria primilor ani de liceu și că acestea și-au dat mâna cum nu se poate mai bine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5