Bibliobuzul a dus cărți în limbile română și maghiară la Cireșoaia
Deplasarea bibliobuzului Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud la Școala Generală din Cireșoaia a fost pregătită prin achiziționarea de carte în limbile română și maghiară, conform bibliografiei școlare. Când a pătruns în curtea școlii din Cireșoaia, „Biblioteca pe roți” a fost luată cu asalt de cei peste 100 de elevi ai școlii.
„Noi nu avem bibliotecă la școală și ne bucurăm că ne-ați adus dumneavoastră. Nu am mai văzut niciodată o mașină ca și aceasta, cu cărți. Vă mulțumim!” (KőDávid, Cireșoaia, clasa a IV-a). Stăm de vorbă și cu o fată din clasele mari și suntem surprinși de dezinvoltura cu care vorbește atât în românește, cât și în ungurește. „Prima carte pe care am luat-o este Grimm-mesékkincsestára, iar cealaltă este Jurnalul unui puști ca pe vremuri. Sunt cărți mari, dar le voi citi într-o lună sau două. Nu am mai văzut un bibliobus și mie mi se pare foarte interesant, cu cărți înăuntru și atât de frumos pictat! Mă numesc Frâncu Raluca-Dana, sînt în clasa a șaptea și sînt din Bacău. Am ajuns aici așa: când eram mică, la noi nu era școala prea bună și un om, Kerekeș Zoltan m-a adus aicea și am învățat ungurește. De șapte ani sînt aici”, ne spune Raluca, vorbind cu un puternic accent unguresc. O altă fată ține în mână cartea ”A Pál utcaifiúk”(Molnar Ferenc), adică celebra „Băieții din strada Pal”, tradusă și în românește, cu multe decenii în urmă.
Apoi, am aflat că la școala din Cireșoaia învață și copii români, nu doar maghiari: „Mi-am luat „Goana după elefanți” si voi începe să o citesc chiar începând de astăzi. Sper să o termin până veniți din nou” (Sântejudean Adrian, din clasa a VII-a). „Mi-am luat o carte în limba română și una în limba maghiară. Eu sunt în clasa a IV-a și știu citi și în românește, și în ungurește” (Cheța Gabriel Emanuel, din Cireșoaia).Bibliotecarele Gabriela Molnar și Isabela Andronesi, care au distribuit și înregistrat cărțile împrumutate de elevii din Cireșoaia au primit, la un moment dat, ajutorul profesoarei Enikő Balla, directoarea școlii, care s-a așezat ea însăși la masă pentru a completa tabelele cu numele copiilor și titlurile cărților.
Școala Generală din Cireșoaia impresionează: multă curățenie, clasele foarte frumos amenajate și decorate cu diferite lucrări ale elevilor și, mai ales, cu partea de internat, foarte modernă. Primim explicații de la Enikő Balla. „Avem acum în școala din Cireșoaia 149 de elevi, în clase de sine stătătoare. Circa 100 de elevi sunt din Cireșoaia, restul fac naveta. 27 de copii sunt din Braniștea, iar ceilalți sunt din Sânmarghita și din Valea Luncii. În urmă cu opt ani eram în pericol să nu mai putem funcționa ca școală de sine stătătoare în limba maghiară, așa că am apelat la Asociația Bastion din Vița și le-am cerut să înființeze și la noi un internat. Așa că, de 8 ani avem 12 elevi la care le oferim toate cele necesare și ei completează numărul elevilor din clasele noastre. În urmă cu 3 ani am luat decizia să mutăm internatul într-o aripăa școlii care nu este folosită și am înființat noi, profesorii din școala aceasta, Fundația Skola și, împreună cu fundațiile Communitas din Romania și BGA din Ungaria am început să facem proiecte, pentru a atrage fonduri. La fel, Consiliul Local Braniștea ne-a ajutat în fiecare an cu tot ce s-a putut, ca să înființăm acest internat foarte modern pe care l-ați văzut. Acum, mă bucur foarte mult eu, ca profesor de limba maghiară că a ajuns bibliobuzul și la noi! Eu îi rog pe elevi întotdeauna să citească, dar, din păcate, aceste cărți nu le avem nici în bibliotecile de acasă și nici la școală. De aceea, m-am bucurat să văd cât sunt de însuflețiți copiii și cu câtă bucurie au împrumutat cărțile și sper ca această bucurie să rămână și pe viitor la fel de mare! Le-am promis câte o notă de zece dacă citesc o carte și le-am cerut ca în fiecare săptămână să îmi vorbească despre ce au mai citit”, ne-a mărturisit d-na Enikő Balla, directoarea Școlii Generale din Cireșoaia.
Directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, scriitorul Ioan Pintea, a însoțit bibliobuzul la Cireșoaia.„Am adus aici cărți noi, în limba maghiară, achiziționate special după solicitările pe care le-am primit de aici, pentru bibliografia școlară. Mă bucur că elevii au împrumutat și cărți în limba română, semn că și elevii, și profesorii de aici sunt interesați săcitească. Noi am mai fost și la Nimigea într-o comunitate de elevi care învață în limba maghiară, dar școala din Cireșoaia ne-a interesat în mod deosebit. Și ne-am gândit ca pe viitor nu doar să venim cu bibliobuzul, ci și să organizăm aici niște întâlniri culturale. De altfel, noi avem o tradiție la Biblioteca Județeană în a invita scriitori maghiari, mai tineri sau mai varstnici și mă gândesc că nu ar fi rău să venim și la Cireșoaia, cu scriitori care să se întâlnească cu intelectualii de aici, cu profesorii și elevii de aici”, a spus Ioan Pintea.
În această săptămână, bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a mai fost și la școlile din Dumbrăvița și Hălmăsău, semn că școala a început și pentru această instituție!
Citiţi şi:
- Bibliobuzul la Cireșoaia, cu cărți noi
- Cărți în limba maghiară pentru biblioteca școlară din Cireșoaia
- Biblioteca Județeană a donat cărți în limba maghiară pentru elevii din Cireșoaia
- La mulţi ani, prof. ENIKO BALLA, director al Şcolii Gimnaziale Cireşoaia!
- La mulți ani doamnei profesor ENIKO BALLA, director al Şcolii Gimnaziale Cireşoaia!
Adaugă comentariu nou