Bibliobuzul la Cireșoaia, cu cărți noi

Primenit cu o achiziție proaspătă de cărți noi, atât în limba română, cât și în limba maghiară, bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a ajuns miercuri, 19 februarie 2020, la Școala Gimnazială din Cireșoaia. Ca și la precedentele vizite aici, elevii și cadrele didactice au fost încântați și deosebit de interesați să împrumute cărți, astfel că, după aproape două ore, bibliotecarele Gabriela Molnar și Izabela Andronesi au consemnat că au fost împrumutate peste 110 volume. Este vorba de titluri pentru toate clasele, primare și gimnaziale.

„Am venit cu achiziție nouă de carte. În limba maghiară avem circa 100 de titluri noi, în special pentru clasele I – IV” spune Izabela Andronesi. În ciuda vremii reci și umede, elevii au format rând la ușa bibliobuzului, așteptând să urce între rafturile cu cărți. În sprijinul bibliotecarelor au venit învățătoarele și profesoarele de limba română, care le-au recomandat elevilor ce cărți să împrumute.

„Eu am împrumutat și data trecută când ați fost aici o carte, În căutare după elefanți, pe care am citit-o. Nu mai știu cine a scris-o. Era despre un copil care căuta elefanți în toată lumea”, ne spune Andrei. „Eu am citit Benedek elek” ne strigă un puști, care deja o zbughise spre sala de clasă. Alții nu mai țin minte nici titlurile cărților citite, dar știu despre ce a fost vorba în ele. David știe și una, și cealaltă: „Eu am cititNégyszögletűKerekErdő, adică Pădurea rotundă cu patru colțuri, despre o pădure fermecată, cu animale și cu oameni” ne spune el. Elevii din clasele mai mari caută cărți fantastice, de aventuri sau de dragoste. Dar, sunt unii copii care aproape că nu înțeleg românește și, cu atât mai mult, nu pot vorbi românește. „Cireșoaia este un sat cu populație maghiară, numai, iar la școală avem numai patru ore de limba română și copiii vorbesc românește numai în acele ore de limba română”, explică prof. Balla Enikő, directoarea școlii, care a stat în bibliobuz tot timpul și i-a îndrumat pe elevi ce cărți să aleagă. „Mi-a plăcut foarte mult că am putut să stau în bibliobuz, pentru că avem nevoie de cărți. Noi avem o bibliotecă cu volume vechi și copiii nu sunt interesați de cărțile vechi. Copiii vor cărți noi, de la scriitorii moderni și ne bucurăm că ne-ați adus astfel de cărți cu bibliobuzul!”, a completatprof. Balla Enikő.

Într-o sală de clasă, îi găsim pe elevi întinși pe covor, cu cărțile împrumutate în față, citind. O imagine încântătoare! „Copiii au căutat cărțile autorilor mai noi, ca și cititorii de la Secția împrumut pentru copii de la Biblioteca Județeană: ei preferă titluri precum Jurnalul unui puști, carte pe care am adus-o aici și în limba maghiară, sau Harry Potter. În limba română au cerut cărți mai ușoare” spune Izabela Andronesi, la coborârea din bibliobuz. „Astăzi am împrumutat 111 cărți. Este bine!”, exclamă Gabriela Molnar.

Urmează alte deplasări ale bibliobuzului, spre alte școli.

                                                     www.bjbn.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5