Bibliobuzul Bibliotecii Județene a început școala, la Corvineşti şi Matei!
Primele popasuri din noul an școlar, bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud le-a făcut în chiar prima săptămână de școală, la unitățile de învățământ din Corvinești și Matei, unde au fost recuperate cărțile împrumutate elevilor în cursul vizitei din 11 iunie și au fost împrumutate altele.
La sosirea bibliobuzului, curtea Școlii Gimnaziale „Vasile Borgovan” din Corvinești s-a umplut de elevii care țineau una sau două cărți în mâini. Înainte de a intra în bibliobuz, pentru a preda cărțile împrumutate înaintea vacanței de vară, câțiva dintre ei și-au luat inima în dinți să iasă în față și să povestească ceva din ceea ce au citit. „Eu am avut două cărți pe care le-am citit, Prințesa lupilor și Val și cetatea sufletelor. În prințesa lupilor este vorba despre câteva fete care sunt la liceu în Londra. Mi-a plăcut mult să citesc aceste cărți” (Diana-Alina, clasa a V-a). „Eu am citit Aventurile lui Robinson Crusoe, în care este vorba despre un tip care a plecat pe mare fără voia tatălui său și nava sa s-a scufundat și el a rămas singur pe o insulă din ocean, timp de 24 de ani. Între timp el și-a făcut un prieten pe care îl chema Vineri, iar la final, după ce a salvat câțiva oameni din mâinile canibalilor, a putut să se întoarcă acasă”, povestește Mihai, din clasa a VI-a.
Mirela Topală, profesoară de limba română: „Copiii au citit cărțile pe care le-au împrumutat de la bibliobuz în ultima săptămână de școală, din luna iunie și sperăm că vor arăta același interes, în continuare. Noi îi întrebăm în clasă despre ce au citit și vedem, astfel, ce ar vrea să mai citească și vom ține cont de disponibilitatea Bibliotecii Județene de a aduce titluri noi pentru elevi”. Învățătoarea Floarea Filipaș crede că depinde de fiecare elev dacă îi place să citească, „dar am observat că elevii din clasele mai mari au citit mai mult. Cei care învață mai bine și citesc mai multe cărți. Dar, sigur că oferindu-le cărți din bibliobuz, îi stimulăm să citească mai mult!”, a spus domnia-sa.
După ce a stat de vorbă cu elevii și cu profesorii lor, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Ioan Pintea, are în program alte două acțiuni culturale: „În curând vom organiza un eveniment dedicat profesorului, pedagogului, scriitorului Vasile Grigore Borgovan, care s-a născut aici, iar această școală îi poartă numele. Și, vom lansa <<Amintirile din copilărie>> scrise de Vasile Grigore Borgovan. De aici mergem la Chețiu, pe urmele prozatorului Tit Chitul, înmormântat acolo. El a scris câteva romane, foarte importante, cu succes la public și comentate foarte bine de critica vremii. Tit Chitul chiar a fost recomandat pentru Premiul Academiei Române. Și, iată cum descoperim câte o personalitate pe traseele bibliobuzului prin județ, de data aceasta pe Vasile Grigore Borgovan și Tit Chitul!”, spune Ioan Pintea.
De la Corvinești, bibliobuzul s-a îndreptat spre Școala Gimnazială din Matei, unde operațiunea de recuperare a cărților împrumutate elevilor și cadrelor didactice înaintea vacanței de vară, ca și împrumutul altora noi, s-a repetat. Copiii au fost întâmpinați de fiecare dată cu dragoste și implicare de bibliotecarele Izabela Andronesi și Gabriela Molnar, în timp ce Emil Rus și-a făcut ucenicia de bibliotecar în bibliobuz (foto).
Citiţi şi:
- Lecturi pentru vacanța de vară, cărți din Bibliobuzul minunat pentru copiii din Matei şi Corvineşti
- Bibliobuzul la Cireșoaia, cu cărți noi
- Bibliobuzul în scenariul verde: cărți pentru elevii din Runcu Salvei
- La început de an şcolar, bibliobuzul întâmpinat cu bucurie! Vezi unde a fost prima destinaţie!
- Despre natură și lectură. Cu Bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, la Parcul Dendrologic din Arcalia
Adaugă comentariu nou