Despre natură și lectură. Cu Bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, la Parcul Dendrologic din Arcalia

Invitația de a merge joi, 13 iunie 2019, cu bibliobuzul la elevii de la Școala Primară Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș, a venit de la pr. prof. Ovidiu Toma, iar de la acceptarea invitației și până la fixarea întâlnirii în Parcul Dendrologic Arcalia nu a mai fost decât un pas. Să vorbim acolo, în mijlocul naturii, tocmai despre frumusețea și fragilitatea naturii și să oferim cărți copiilor, pentru lectură în cursul vacanței de vară. Iar, pentru a întregi oferta, echipa bibliobuzului a primit sprijin de la Administrația Parcului Național Munții Rodnei și de la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, constând în material documentar – cărți și albume, cu informații și fotografii despre Parcul Național Munții Rodnei, cea mai importantă rezervație naturală din Județul Bistrița-Năsăud, al doilea parc național din țară ca suprafață.

În prag de vacanță și cu premiile de sfârșit de an în mână, copiii din Arcalia au intrat cu mult entuziasm în joc! Deși au mai vizitat Parcul Dendrologic, ei au urmărit acum cu interes informațiile despre istoria și semnificația rezervației din satul lor, primite de lad-na Elisabeta Mihuț, reprezentanta UBB Cluj-Napoca, administratorul acesteia. „Arhitectura de acum a Castelului Bethlen, în jurul căruia se întinde parcul dendrologic, este în stil mauro-bizantin. Noi, putem să ne mândrim că în Arcalia se păstrează în condiții foarte bune castelul și grădina din jurul său. Să veniți cât mai des aici!”, le-a spus Elisabeta Mihuț copiilor și părinților lor, prezenți la întâlnire.

Preotul prof. Ovidiu Toma a vorbit despre importanța lecturii, ca și despre demersul comunității locale de a amenaja la Arcalia o bibliotecă școlară. „Este foarte important pentru noi toți ca pruncii aceștia să fie expuși la fel și fel de situații folositoare pentru ei, pentru a evolua frumos, pentru a se dezvolta armonios. Am invitat bibliobuzul la Arcalia pentru a da posibilitatea copiilor de a împrumuta o carte, pentru a o răsfoi și citi pe perioada vacanței, o carte neimpusă, o carte pe care să și-o aleagă ei. De asemenea, asociat proiectului de susținere a lecturii, căutăm prin prezența reprezentanților Bibliotecii Județene „George Coșbuc” să inoculăm în sufletele copiilor conștiința faptului că ceea ce au aici, trebuie păstrat și transmis mai departe”, a susținut pr. prof. Ovidiu Toma.

Florin Săsărman le-a vorbit elevilor și părinților lor despre Parcul Național Munții Rodnei, despre frumusețile naturale aflate în arealul acestuia și i-a îndemnat să-l viziteze. Prezentarea a avut succes, fiindcă toate cărțile și albumele despre PNMR aflate în bibliobuz au fost împrumutate de copii, pentru a fi răsfoite și citite pe parcursul vacanței. Ei au împrumutat și cărți – povești și povestiri, nuvele, romane etc.–îndrumați atent și cu dragoste de bibliotecarele Isabela Andronesi și Gabriela Molnar. „Copiii aceștia vor citi negreșit cărțile împrumutate, pentru că au manifestat foarte mult interes în fața rafturilor din bibliobuz”, au conchis ele.

„Noi ne bucurăm foarte mult că am fost incluși în traseul bibliobuzului, pentru că este foarte important ca elevii noștri să citească și să intre în contact cu natura. Pentru că trăim într-o eră în care tehnologia conduce totul și, în mare măsură, ei sunt atrași în acea direcție” ne-a mărturisit Andreea Sânmărtinean, cadru didactic la Școala Primară Arcalia.

Bibliotecarii și bibliobuzul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud vor reveni la copiii din Arcalia la toamnă, odată cu începerea viitorului an școlar. Până atunci, vacanță frumoasă tuturor elevilor și profesorilor lor din Bistrița-Năsăud!

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud mulțumește administrațiilor Parcului Național Munții Rodnei și Direcției Silvice Bistrița-Năsăud pentru sprijinul oferit fondului de carte al Bibliobuzului, cu cărți și albume despre PNMR!

                                                           www.bjbn.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5