Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, donație de 600 de volume pentru Memorialul Gherla
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a făcut o donație de cca 600 de volume, pentru biblioteca Memorialului Gherla. O parte dintre cărțile donate sunt apărute sub egida bibliotecii județene, în proiectul editorial al acesteia, iar celelalte volume provin din donații de la cititori, din biblioteci particulare.
Inițiativa acestei donații i-a aparținut lui Ioan Pintea, managerul BJGCBN. „Pachetul de cărți provenind din proiectul nostru editorial conține titluri care, cred eu, sunt importante pentru acest memorial: cărți de istorie, de literatură memorialistică, de beletristică. Noi am mai avut câteva acțiuni realizate în cadrul parteneriatului cu Memorialul Gherla: o expoziție documentară ce a cuprins o parte dintre fișele matricole ale deținuților politici care au trecut prin detenția de la Gherla, în special scriitori, oameni de cultură, ca și o lansare de carte a păr. ieromonah Grigorie Benea, emblematică pentru ceea ce numim acum regimul concentraționar din România. Este vorba de cartea Preoți din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în temnițele comuniste, Editura Renașterea, Cluj-Napoca 2017. Cele circa 600 de volume, de documente de bibliotecă donate acum sunt doar un prim-pas pe care îl facem pentru susținerea bibliotecii din cadrul Memorialului Gherla, pentru că avem în vedere și alte donații de carte, astfel încât proiectul nostru editorial să fie bine reprezentat și aici”, a spus Ioan Pintea.
Memorialul Gherla a fost înființat în anul 2017, în cadrul Mănăstirii Sfinții 40 de Mucenici, fiind un proiect de cercetare, comunicare, educație și promovare a memoriei detenției politice de la Gherla din perioada comunistă, dar și a victimelor represiunii comuniste din întreaga țară. Construită pe „Dealul Cărămidăriei” din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar, Mănăstirea - Memorial cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, ca și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe. La intrarea în muzeu, atrage atenția expoziția „Arhiva sub Amnezie”, inaugurată de curând aici, cu lucrări ale artiștilor Andrei Mușat și Dan Bălan. Printre exponate se află și un mic bust al lui N. Steinhardt, scriitorul care a trecut prin detenția politică comunistă de la Gherla și un bust al lui Petre Țuțea. Ieromonahul Grigorie Benea este cel care s-a ocupat de dezvoltarea proiectului Memorialul Gherla.
„Deocamdată nu avem o expoziție permanentă în muzeu, iar aceasta este a treia expoziție pe care o găzduim. Lucrăm la proiectul Arhiva Gulag, care cuprinde și Biblioteca Gulag, în care strângem cărți, strângem înregistrări, pentru a constitui un centru de resurse pentru studierea fenomenului totalitarist și avem un grup de tineri voluntari care se implică în diverse formule, fiind foarte interesați de această tematică. Ne dorim să avem aici o bibliotecă pentru cercetători, pe de o parte, dar care să satisfacă și publicul cititor, în general” ne-a declarant păr. ieromonah Grigorie Benea.
www.bjbn.ro
Citiţi şi:
- Amplu eveniment la Biblioteca Județeană: Comunismul în România. Represiunea. Rezistența
- In Memoriam martirilor neamuluI românesc din inchisorile comuniste
- Elevii Şcolii Gimnaziale Grigore Silaşi, excursie în Maramureșul istoric
- Represiunea comunistă de la rezistenţa din munţi la „Memoria ca vindecare”. Mega eveniment găzduit de Biblioteca Judeţeană
- Trei generaţii –Teodora, Lenuţa şi Sergiu Purja – alături de Episcopul Benedict Bistriţeanul, la Zilele Memorialului Gherla. Mama şi fiica din Agrieş, actriţe pe scena din Polonia
Adaugă comentariu nou