Elevii Şcolii Gimnaziale Grigore Silaşi, excursie în Maramureșul istoric

     În perioada 15-19 aprilie 2019, elevi și cadre didactice ai Școlii Gimnaziale Grigore Silași Beclean au fost implicați într-o serie de activități educative în cadrul Săptămânii Școala Altfel, redăm în sinteză doar una din cele cinci zile consacrate Școlii Altfel, referindu-ne la clasa aVIIa C – diriginte, prof. Liviu Conea. Joi, 18 aprilie a.c., am vizitat obiective istorice și turistice de interes național în Maramureșul istoric.

    Primul popas l-am făcut la Mănăstirea Bârsana, construită la mijlocul sec. al XVI-lea de Drăgoșești pe una din proprietățile lor. Vechiul asezământ monahal cu hramul Sfântul Nicolae, era unul dintre cele mai importante ale Maramureșului. Mănăstirea va rezista presiunilor habsburgice până în anul 1791, când averea lăcașului va fi confiscată și predată cultului greco-catolic, iar ultimii călugări se vor muta la mănăstirea Neamț.

     După 600 de ani de la menționarea mănăstirii și 200 de ani de la încetarea existenței sale, la Bârsana va renaște viața monahală. În anul 1993 P.S Iustinian Chira- episcopul Maramureșului și Sătmarului a binecuvântat acest loc încărcat de rugăciunea strămoșilor, pentru o nouă mănăstire.

      Ansamblul monahal construit din lemn de meșteri localnici cuprinde o poartă maramureșeană, turnul-clopotniță, biserica (înaltă de 57m.),altarul de vară, casa cu chilii și paraclis, muzeul și alte clădiri ce oferă o imagine de ansamblu asupra istoriei, culturii și civilizației maramureșene.

     Din programul excursiei noastre nu era normal să lipsească vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu-Marmației. Mărturisim că am fost impresionați de modul în care o fostă închisoare a devenit un grandios muzeu ( primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului ). De asemenea, nu vom uita expoziția Generația Unirii exterminată în Gulag, ce prezintă pe corifeii anului 1918 de la Alba Iulia, Chișinău și Cernăuți care au fost, aproape fără excepție, încarcerați în anii comunismului și mulți dintre ei au murit în detenție. Am văzut celulele în care au sfârșit Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu ș.a.,dar și celula de pedeapsă numită Neagra pentru deținuții recalcitranți și ne este greu să înțelegem cum au putut rezista atâția ani în condiții de obscuritate totală, umiliți și înfometați.

      Un alt obiectiv istoric de însemnătate națională, vizitat de noi- Monumentul eroilor de la Moisei, un ansamblu compus din 12 figurine ( zece măști tradiționale și două chipuri de om), realizat de sculptorul Vida Geza în anul1966. Monumentul amintește de masacrul de la Moisei, din 14 octombrie 1944, când trupele hortyste în retragere au ucis 29 de oameni nevinovați. Pentru a ajunge la monument a trebuit să urcăm 44 de trepte, ce semnifică anul morții martirilor de la Moisei.

       Nu am neglijat în periplul nostru maramuresan Muzeul Satului din Sighet, Cimitirul Vesel din Săpânța și Gara din Vișeul de Sus- unde am admirat locomotivele și trenul Mocănița.

       În concluzie, precizăm că excursia noastră în Maramureșul istoric s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, de bună dispoziție, relaxantă- iar la întoarcere ne-am exprimat bucuria și intenția de a reveni pe meleagurile maramureșene, încărcate de istorie, tradiții și priveliști încântătoare.

                                                                                                               Elevi       

                                                                                                    Bindea  Leonard – cl aVIIa C.

                                                                                                    Bindea Madalina – cl aVa C.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5