Incursiune pe plaiuri maramureşene
-
View the full image
foto
În perioda 27 – 28 iulie a.c., 50 de elevi ai Şcolii Generale Budeşti însoţiţi de 10 cadre didactice ale aceleiaşi şcoli au efectuat o excursie al cărei itinerar a cuprins în mare parte Maramureşul istoric. Scopul excursiei a fost acela de a puncta o serie de obiective de o mare valoare religioasă şi istorică, menite atât să îi zidească pe elevi duhovniceşte, cât şi să le completeze cunoştinţele de literatură română, istorie şi geografie dobândite pe parcursul anului şcolar.
Astfel, elevii şcolii noastre au avut ocazia de a afla amănunte foarte interesante despre viaţa marelui nostru poet George Coşbuc, povestite cu multă măiestrie de către ghidul casei memoriale a acestuia.
Monumentul eroilor de la Moisei a transpus în imagini jertfa înaintaşilor noştri,dând un nou sens serbărilor pe care le organizăm an de an în ziua de Ispas. Aici, ca de altfel la fiecare obiectiv cu valoare istorică sau geografică, elevii au primit informaţii preţioase de la domnul profesor de istorie şi geogrfie Rus Augustin. Mănăstirea de la Moisei ne-a oferit prilejul întâlnirii cu trecutul nostru religios, biserica veche ce datează din sec. XV, fiind singura care a scăpat de tunurile generalului Bucov.
Memorialul durerii de la Sighetul Marmaţiei a fost un popas pe care nu-l vom iuta repede. „Celula neagra”, ansamblul de statui intitulat „cortegiul sacrificaţilor”, şirurile nesfârşite de fotografii ale celor întemniţaţi , ce „împodobesc” pereţii interiori ai închisorii muzeu , toate fac vie prezenţa jertfei lor, ca nişte avocaţi ce nu ne lasă să uităm. Şi nu avem voie să uităm!
Se spune că românul are un ascuţit simţ al umorului şi că prin momentele grele ale vieţii trece uşor făcând haz de necaz. În cimitirul vesel de la Săpânţa moartea se dezbracă de hainele sale sumbre şi le îmbracă pe cele viu colorate, aşezându-se firesc în şirul evenimentelor ce marchează viaţa omului.
Noaptea ne-am petrecut-o „în rai”! Acesta a fost sentimentul care ne-a încercat pe toţi atunci când ne-am odihnit privirea peste minunatul ansamblu arhitectural de la Mănăstirea Bârsana – o adevărata dantelărie în lemn.
Odihniţi şi dornici de cunoaştere, am pornit a doua zi spre Baia Mare. Aici aveau să ni se dezvăluie atât tainele cerului – de la planetariu –, cât şi cele ale adâncurilor – de la muzeul de mineralogie din oraş-.
Clopotul ce bătea de vecernie ne-a prins la Mănăstirea Rohia, unde, după ce am asistat la slujbă, i-am mulţumit lui Dumnezeu pentru toate lucrurile minunate pe care ne-a învrednicit să le vedem în acele două zile şi ne-am pornit obosiţi, dar bucuroşi, spre casă.
Această excursie, a patra în şirul incursiunilor noastre prin ţară, nu ar fi fost posibilă fără o colaborare strânsă între Şcoală, Primăria comunei şi Parohia Ortodoxă Budeşti, un parteneriat care sperăm să continue şi pe viitor şi care să transforme în tradiţie acest gen de activităţi extraşcolare ale şcolii noastre.
Dragoş Cătălina,
director educativ.
Citiţi şi:
- Elevii Şcolii Gimnaziale Grigore Silaşi, excursie în Maramureșul istoric
- Monorenii, fascinați de zestrea duhovnicească din Țara Năsăudului și a Maramureșului
- Parteneriat devenit tradiţie
- Elevii Clubului Copiilor Beclean, în Capitală, de Ziua Educației
- De la Bistriţa, sub semnul haikuului la Constanța
Adaugă comentariu nou