De la Bistriţa, sub semnul haikuului la Constanța

Florica Apian

Am avut ocazia și plăcerea să o însoțesc la Constanța pe prietena mea , Victoria Fătu Nalațiu, la Festivalul Internațional de haiku-haiga | haiku scolar, ediția a VIII-a, când s-au aniversat 25 de ani de haiku-haiga |haiku școlar, 25 de ani de la apariți a revistei "Albatros ", 40 de ani de la înfrațirea orașului Constanța cu orașul japonez Yokohama și 2000 de ani fără OVIDIUS.
Drumul pâna la Constanța a fost presărat cu peripeții,de parcă am fi mers la capătul lumii și așa am ratat prima zi a festivalului.
Victoria Fătu Nalațiu s-a bucurat de o primire călduroasă și de aprecieri unanime prin tot ceea ce a realizat pâna acum,era de-a casei, cum se spune . La Universitatea "Ovidius", sala Umberto Eco , alături de alți invitați și-a lansat cărțile (ținută grafică impecabilă ) : "Vedeniile călatorilor "și "Frumusețe răpitoare într-alt cer de poezie ".
Timpul a fost prețios și bine drămuit și de aceea prezentările autorilor au fost scurte.Participanții au fost din America , Anglia, Olanda și din toate colțurile țării.În afara prezentărilor de carte au fost și alocuțiuni referitoare la arta haikuului și s-au citit haikuuri. La Teatrul de Stat din Constanța s-a organizat o întalnire cu reprezentanți de seama ai Universitații "Ovidius', cu reprezentanți oficiali ai orașului Yokohama si ai Ambasadei Japoniei .Doamna Victoria Fătu Nalațiu a primit de la ambasadorul Japoniei un cadou simbolic, semn al stimei și prețuirii de care s-a bucurat .
A urmat un program artistic bogat :dans japonez, recital de haiku, prezentat de elevi, dansuri tradiționale dobrogene .În holul teatrului a fost organizată o expoziție de foto -haiku foarte frumoasă. Am reținut unul atașat unui tablou cu margarete : "Triumful vieții, în ochiul margaretei un strop de soare".
A treia zi a fost organizată o excursie la Adamclisi și la mănastirea și pestera Sfântului Andrei .Am băut apa rece din izvorul lui Eminescu și am stat câteva clipe pe băncuța de piatră din perștera , punându-ne fiecare câte o dorință .Am ascultat o parte din slujba de la mănastire , impresionați fiind de harul călugărului și de mesajul pe care l-a transmis.
În ziua a patra a avut loc , printre multe alte activitați, un recital de poezie , pe malul lacului Shiutghiol , în arealul Lămpii japoneze , înconjurați de trestii foșnitoare , pentru ca vântul zburdalnic de april ne-a însoțit tot timpul .Aici,a inaugurat recitalul Victoria Fătu Nalațiu ,care a citit din haikuurile premiate în străinatate și o poezie închinată lui Eminescu . Atât frumusețea poeziilor, cât si ținuta ei, i- au impresionat pe ceilalti participanți .
În ziua a cincea am fost din nou într-o excursie : la Histria,unde ne-am încărcat de istorie, pășind cu grijă printre ruinele cetații și vizitând muzeul care ne-a impresionat prin mulțimea exponatelor și frumusețea lor .
Ne-am întors la Bistrița , de data asta făra peripeții, însoțite de urările și îmbrățișările prietenilor într-ale poeziei ,de mirosul mării,de țipătul pescărușilor , de lanurile nesfârșite de rapița ,de un galben strălucitor , ce-ți lua ochii, și de turbinele eoliene, pentru mine niște apariții de science -fiction. Ne-am intors însoțite de privirea atentă și afectuoasă a celei care a organizat totul , ajutată ,firesc , de o echipă extraordinară , doamna Aura Văceanu , care a stat cu noi în gară pâna la plecarea trenului.
Prietena mea , Victorița,mi-a spus că orice întalnire artistică e un prilej de a te încărca cu energie creatoare, de a descoperi locuri și oameni noi , lucruri interesante și nimic nu-i în zadar ,chiar dacă ,uneori , ni se pare ca e. De aceea sper ca această călatorie , lungă și obositoare, va fi benefică întru crearea altei cărți, pe care ea o are mereu în minte și in inimă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5