Festivalul „Haiku în educaţie” – de la Constanţa – o nouă experienţă pentru bistriţeni

În zilele 27-31 mai 2011, Constanţa a organizat pentru a 20-a oară acest festival, care a însemnat o nouă promovare, atât pentru invitaţi, cât şi pentru cadrele didactice care s-au implicat direct în desfăşurarea acţiunii. Haiku înseamnă o concentrare la maxim de acţiuni, descrise în şaptesprezece silabe. După studii aprofundate, japonezii au impus şaizeci şi cinci de reguli pentru acest gen literar liric. Am descoperit cu surprindere că limba română permite abordarea acestui stil mult mai lejer decât de exemplu limba germană. Originalitatea lucrărilor prezentate de către cadrele didactice implicate, de la toate nivele de vârstă, a surprins plăcut pe organizatori şi participanţii de peste hotare.

Saluturile de bun venit au fost adresate de către profesoarele Mihaela Tudorache, preşedintele Societăţii de Haiku Constanţa şi prof. Laura Văceanu. Interesant a fost însă mesajul oficial al Excelenţei sale, domnul Natsuo Amemiya, ambasador plenipotenţiar al Ambasadei Japoniei la Bucureşti, prezentat de ataşatul cultural al Ambasadei Japoniei, domnul Tomohiko Onodero:

„Bună ziua. Vă mulţumesc pentru primirea călduroasă. Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu, în calitate de ambasador, în România. Cu ocazia Festivalului de Haiku de la Constanţa, care se desfăşoară între 27-31 mai, sunt încântat să aduc la cunoştinţă faptul că Haiku este unul dintre cele mai reprezentative acte culturale japoneze şi e atât de cunoscut în România datorită eforturilor cadrelor didactice din Constanţa şi din ţară. Toţi aparţinătorii curentului Haiku care contribuie la dezvoltarea altor activităţi culturale în România ajută la aprofundarea relaţiilor de prietenie mutuale între Japonia şi România. În acelaşi timp am plăcerea să-i felicit pe toţi participanţii la Festivalul de Haiku. Sperăm cu toţii ca pe viitor activităţile legate de acest gen literar vor fi încurajate atât în România cât şi în Europa. Doresc tuturor sănătate şi succese!”

Au mai participat la eveniment: prof. Pearl Elisabeth May UK din Anglia cu lucrarea „Exemple din predarea pe care am utilizat-o la copii în „Clubul extraşcolar” sub auspiciile Societăţii Britanice de Haiku.

De asemenea, o comunicare interesantă cu titlul „De ce ne trebuie acest haiku?” a fost prezentată de către prof. univ. dr. docent Irina I. Korgan „Nayanova” Samara State University, Rusia.

Eu, după o documentare atentă, îndrumată de cunoscuta plasticiană Victoria Fătu Nalaţiu, am prezentat lucrarea, tradusă şi în limba engleză, intitulată: „Iniţierea în haiku – Să râdem cu cei mici” cu exerciţii de haiga, care presupune însoţirea versurilor de imagini. Am mai prezentat comunicarea: „Iniţierea în haiku la toate vârstele”, desfăşurată în colaborare cu o grupă pregătitoare de la Grădiniţa cu PP nr. 13 Bistriţa. Doamna V. Fătu Nalaţiu a prezentat cărţile „Beţia de nectar” şi „Somnul călătorilor”. Participarea a fost numeroasă, au fost înmânate premii, prezentate spectacole şi recitări de haiku, atât în limba română, cât şi în limba engleză. Au fost lansate volume în acest gen de lirică japoneză de către Florin Grigoriu, Octavian Mariş, Radu Patrichi.

Programul deosebit de încărcat s-a încheiat cu alocuţiunea doamnei prof. universitar doctor docent Irina Korgan din Samara, Rusia, care a ţinut să facă următoarele aprecieri:

„Vreau să mulţumesc tuturor celor care şi-au împărtăşit din experienţă, de la copii la adulţi, de la educatoare la profesori, dar în mod special pentru experienţa de haiku de la grădiniţa grupului din Bistriţa şi regret că nu am avut la dispoziţie mai mult timp pentru expuneri”.

Adaug, fără falsă modestie, că cele patru exemplare ale lucrării de Haiku în grădiniţe, ilustrate de profesorul Gh. Toxin, plastician, traduse şi în limba engleză, au luat drumul Japoniei, Rusiei, Angliei, una rămânând la organizatorii din Constanţa, care şi-au exprimat deschis dorinţa de a colabora cu Inspectoratul Şcolar din Bistriţa şi de a efectua schimburi de experienţe la toate nivelele de vârstă.

Educatoare Marilena Toxin

Foto Gh. Toxin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5