Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud la Saloanele literare „Radu Săplăcan” de la Dej. Moderator: Zorin Diaconescu

Marți, 2 aprilie 2019, la 65 de ani de la nașterea poetului, criticului literar și omului de radio și televiziune care a fost Radu Săplăcan, Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA a organizat, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, ediția 2019 a Saloanelor literare „Radu Săplăcan”. Întâlnirea s-a desfășurat la Casa Selena și a avut ca temă „Cenaclul literar, încotro?”,  fiind moderată de Zorin Diaconescu, președintele Cenaclului literar „Radu Săplăcan”. Amfitrion a fost dr.ec. Radu Gavrilă, preşedintele ASTRA Dej.

În prima parte a manifestării a fost evocată personalitatea lui Radu Săplăcan, inițiatorul și mentorul Cenaclului Saeculum, înființat la Dej în anii ’80. „Numele Radu Săplăcan, ideea Radu Săplăcan, personalitatea Radu Săplăcan sunt încă active în conștiința contemporană. Mai avem încă ce să le spunem și celor mult mai tineri decât noi, nu doar celor mai tineri decât noi” a observat Zorin Diaconescu, care a făcut trimitere la ședința Cenaclului UBB Cluj-Napoca din săptămâna anterioară, dedicată și ea memoriei lui Radu Săplăcan și la care au fost prezenți mulți tineri.

Marcel Seserman, șef serviciu la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a vorbit despre programul editorial al acestei instituții, care a sprijinit și apariția volumului „Radu Săplăcan. Evocări și radiografii” (Editura Eikon, 2014), alături de alte zeci de titluri importante, ale unora dintre scriitorii bistrițeni și nu numai. „Acest program editorial a debutat prin 1998, cu Dicționarul literar 1639-1997 al județului Bistrița-Năsăud (Editura Virtus Romana Rediviva, 1998), al regretatului Teodor Tanco. De atunci, programul s-a dezvoltat permanent, devenind din ce în ce mai substanțial și diversificat” a punctat Marcel Seserman. În acest context, Florin Săsărman a vorbit despre programul de valorificare a manuscriselor literare donate Bibliotecii Județene „George Coșbuc” de unii scriitori de marcă ai literaturii române, care vor fi valorificate în cadrul proiectului „Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu”, instituţie care va funcţiona în Bistrița, în clădirea de pe B-dul Independenţei, nr. 24.

Scriitorul Traian Parva Săsărman a evocat arealul copilăriei lui Radu Săplăcan, descris atât de inspirat în antologia de proză scurtă „Povestiri someșene” (Editura Charminis, 2018), după care a citit un poem dedicat satului Măluț.

În partea a doua a manifestării, Zorin Diaconescu a supus atenției celor prezenți o temă de actualitate: „Cenaclul literar, încotro?”, într-un moment în care asemenea grupări scriitoricești sunt tot mai puține. „Într-adevăr, trebuie să vedem ce ar trebui să facem în continuare cu noțiunea de cenaclu literar, pentru că aceasta este o problemă care nu ne privește doar pe noi. Multe astfel de grupări au luat ființă în amintirea celor care au fost, doar că lumea în care trăim nu mai este cea care a fost!”, a spus el. S-a discutat despre modalități de mobilizare a potențialilor cititori din Dej în vederea unor întâlniri cu edituri și scriitori, care ar putea fi organizate în viitor de Cenaclul literar „Radu Săplăcan”, în condițiile în care asemenea evenimente sunt condiționate în bună măsură de numărul de exemplare de carte care poate fi vândut de edituri în cursul lor. „Pentru asemenea evenimente, trebuie să capacităm și alți concetățeni de-ai noștri”, a observat Radu Gavrilă, iar până la urmă tema a rămas deschisă.

                                                                               www.bjbn.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5