Bistriţa: 61 de întrebări şi 450 de persoane implicate în recensământ
Toţi locuitorii judeţului vor fi chestionaţi în perioada 20 – 31 octombrie în cadrul Recensământului General al Populaţiei şi Locuinţelor.
Autorităţile au pregătit pentru această acţiune de 61 de întrebări, unele obligatorii, altele nu, de la tipul locuinţei până la starea civilă sau statutul profesional. Vor trebui completate opt chestionare, operaţiune care durează în jurul a 40 de minute.
Ieri, la Centrul Cultural Municipal a avut loc prima şedinţă de instruire cu cei 450 de recenzori repartizaţi pe Bistriţa.
„Fiind vorba de zece zile şi de municipiu, consider că fiecare recenzor poate să-şi rezolva norma sectorului său în condiţii confortabile. Sectorizarea s-a făcut în manieră electronică cu verificare practică, dar se poate întâmpla ca, din vară, când noi am făcut sectorizarea, şi până acum, să fi apărut modificări. Puteţi avea, în opis, o casă, şi acum să nu o mai găsiţi fiindcă s-a demolat de atunci şi până acum”, a spus Mircea Chira, directorul Statisticii Judeţene, citat de Mediafax.
El a explicat că fiecare recenzor trebuie să meargă în teren, într-o „vizită preliminară”, în cursul zilei de 19 octombrie, ocazie cu care va identifica toate problemele.
„La Bistriţa nu cred că vor exista, dar s-ar putea să avem în zonele limitrofe, la Viişoara, Sigmir, Unirea unde pot apărea unele probleme”, a spus Chira.
Potrivit Mediafax, şeful Direcţiei Judeţene de Statistică a declarat că ar fi bine ca recenzorii să-şi facă o planificare a vizitelor în teren şi să facă zilnic zece interviuri de recensământ ca să fie siguri că vor reuşi să-şi îndeplinească norma în cele zece zile pe care le au la dispoziţie.
„Majoritatea sunteţi cu experienţă, dar avem şi studenţi cooptaţi în personalul de recensământ în ideea de a avea personal diversificat. Fac apel la profesionalismul pe care trebuie să vi-l construiţi de acum. Citiţi, veţi găsi răspuns la toate întrebările, vă rog să intraţi avizaţi în teren. Vă las şi numărul meu de telefon să mă întrebaţi ce nu înţelegeţi. Ca şi conduită vă cer să vă faceţi acceptaţi de către interlocutorii dumneavoastră, asigurându-i că veţi păstra confidenţialitatea declaraţiilor lui. E un principiu al statisticii moderne”, a spus Mircea Chira.
El a adăugat că, în cazul în care interlocutorul va da dovadă de rezistenţă şi va spune „verzi şi uscate” din nemulţumirile lui, recenzorii trebuie să-l asculte.
„Ascultaţi omul că nu aveţi ce face. Procedaţi în aşa fel încât să vă atingeţi scopul şi să luaţi declaraţia, dar dacă nu vrea nicicum fiindcă se revoltă prin asta, comunicaţi acest lucru la primărie, să ajungă la cunoştinţa doamnei secretar, de aici apelăm la şeful Poliţiei Locale care e membru în comisia locală de recensământ şi care ne va da un poliţist să încerce el să explice şi să aplice Legea recensământului. Sper că acest lucru nu se va întâmpla, aşa cum nu s-a întâmplat în cariera mea de 20 de ani de director de Statistică”, a declarat Mircea Chira.
Faţă de ultimul recensământ, populaţia trebuie să completeze în formular şi codul numeric personal. Recenzorii sunt obligaţi să anunţe vizita la domiciliu în prealabil, iar în cazul în care o persoană nu va fi găsită acasă, în cutia poştală îi va fi lăsat un fluturaş cu ziua şi ora interviului, dar şi numele şi numărul de telefon al recenzorului.
Cei care refuză să răspundă pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. În cazul persoanelor care nu doresc să le intre un străin în casă, acestea se pot deplasa la primăria de pe raza localităţii în vederea completării chestionarului. Primele rezultate ale recensământului urmează a fi făcute publice în primul trimestru din anul 2012.
Citiţi şi:
- Recenzorii, în febra instruirii
- Un student din Bistriţa-Năsăud a câştigat, la Recensământ, peste 7000 de euro!
- Sunt vizate localităţile Bistriţa, Lechinţa, Vermeş şi Budacu de Jos
- Se caută recenzori pentru la toamnă
- Mircea Chira: În Bistriţa-Năsăud, a fost recenzată 10,4% din populaţia estimată! Locul 5 la nivel naţional!
Adaugă comentariu nou