Societatea Corală “A. Mureşanu”

Bistriţa – LUMINĂ DIN LUMINĂ

Se împlinesc în acest an, 40 de ani de când Societatea Corală “A.Mureşanu” din Bistriţa poartă capul de afiş a muzicii corale bistriţene sub bagheta mentorului său – părintele arhidiacon Cornel Pop. Trepte speciale cu oameni speciali au fost parcurse cu eforturi mari pentru a aduce lumină din lumină iubitorilor de muzică corală prin sensibilitate şi vibraţie în interpretare şi prin inocularea în suflete a dragostei şi pasiunii pentru arta interpretativă a multor chemaţi să facă cântarea. Parte din aceştia au trecut deja pragul a trei decenii de activitate, fiecare având o istorie a sa despre care s-ar putea scrie mult, alţii au plecat spre cântare veşnică în Ceruri, iar cei mai mulţi au venit în ultimele două decenii de când Corala şi-a axat cea mai mare parte a repertoriului pe muzica sacră a compozitorilor români şi internaţionali. Prestigiul clădit prin muncă şi pasiune interpretativă, a făcut din formaţia corală bistriţeană un bun ambasador. Numeroasele scene pe care au urcat şi au cântat alături de formaţii de prestigiu din ţară şi din străinătate şi importantele premii obţinute certifică faptul că s-au depus eforturi uriaşe în pregătire sub bagheta distinsului său dirijor Pop Cornel.

Recent, părintele Ioan Pintican de la Biserica “Sf. Apostoli Petru Pavel şi Andrei” din Bistriţa, a afirmat la finalul Concertului Pascal susţinut de Corală: “…mirifica interpretare a acestui prestigios cor vine din uriaşe eforturi în pregătire, din renunţări cotidiene, dar şi din pasiune şi dragoste în Hristos şi de iubire a semenilor. Această pasiune vă face să depăşiţi sfera grijilor şi a crizei ce le traversăm cu toţii. Vă mulţumim pentru încântarea pe care ne-aţi adus-o azi tuturor…”.

Scena ultimelor 6 concerte s-a mutat în faţa Sfintelor Altare ale bisericilor, iar spectatorii împătimiţi de rugăciune şi cântare au fost credincioşii.

Duminică, 26 aprilie a.c., au primit cântarea şi rugăciunea şi credincioşii greco-catolici din Bistriţa la Concertul extraordinar dat în faţa acestora din faţa Sf. Altar.

Părintele protopop onor. Ioan Ţolca a mulţumit corului şi părintelui profesor Pop Cornel pentru desfătarea sufletească şi pentru prietenia statornică ce ne leagă de mai mulţi ani: “…aceasta înseamnă ecumenism adevărat, aceasta înseamnă dragoste şi frăţietate. Aţi tradus prin fapte în realitate semnificaţia versurilor: Ce bine e când fraţii/ În Domnul se unesc/ În dragoste şi pace/ În lume vieţuiesc”, a adăugat la finalul concertului distinsul ierarh greco-catolic.

În duminica marelui praznic al Învierii Domnului, Corala a concertat la Biserica “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Bistriţa. A fost cadoul de Paşti pentru numeroşii credincioşi prezenţi, a fost apogeul rugăciunilor pascale. Ţinuta impecabilă a interpretării pieselor din concert a adus auditoriului mari emoţii sufleteşti şi trăiri duhovniceşti.

Părintele Nicolae Feier a elogiat calitatea interpretării adăugând: “…Cântarea face parte din Ceruri, iar voi ne-aţi dus prin cântarea voastră în Ceruri la Dumnezeu… Felicitări pentru ceea ce ştiţi să faceţi… Este o splendoare să fim împreună!”

Vineri, 24 aprilie a.c., Corala a fost invitata de onoare a stareţului Vasile Perţa şi a călugărilor de la Mănăstirea Dragomireşti – Maramureş, susţinând răspunsurile la Sf. Liturghie în prezenţa soborului de preoţi şi a d-lui prof. dr. Dorel Man de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Concertul pascal susţinut la finalul Liturghiei a fost primit cu emoţie de sutele de credincioşi veniţi din localităţi transilvane şi s-a făcut dovada recunoaşterii prestigiului de care se bucură Corala şi în străvechea Ţară a Maramureşului.

Nimic nu este întâmplător, nimic nu vine fără muncă, dăruire şi pasiune. Părintele arhidiacon Cornel Pop este deja un simbol în munca corală din ţară şi este cunoscut şi în afara graniţelor ţării.

În cele patru decenii de activitate a deschis cutia valorilor şi a demonstrat că numai munca poate crea valorile. A dovedit aceasta din plin, rămânând mereu tânăr şi spontan, iar rigurozitatea şi severitatea sa s-au dovedit a fi cheia succeselor. Nimic nu este întâmplător…

prof. Ştefan Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5