Bistriţa va avea un centru de zi cu program sportiv pentru preşcolari
La Bistriţa, va demara un proiect care vizează amenajarea unui centru de zi cu program sportiv pentru preşcolari, proiect care va demara în luna august, anunţă directorul executiv Constantin Florian, de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud.
„Nu am putut demara programul în cadrul unei grădiniţe, pentru că sunt foarte multe condiţii de îndeplinit şi ar fi aproape imposibil. Noi am adoptat această formă, a unui centru de zi pentru preşcolari, cu program de patru ore, de la 8-12, în care acei copii de vârstă preşcolară, chiar mai mici de şase ani, pentru că adresabilitatea este la 4-5 ani, vor desfăşura activităţi sportive, legate de dezvoltarea calităţilor motrice coordinativ – simţul ritmului,simţul echilibrului, simţul muzicii.
Locaţia va fi pe str. Parcului, nr. 18 (fosta clădire Malibu), vizavi de Sala de Gimnastică. Nu e niciun secret, mascat, este o activitate de selecţie pentru ramuri de sport la care …selecţia se face la vârstă preşcolară, respectiv gimnastică ritmică, gimnastică artistică masculin şi nataţie. Acest centru de zi preşcolar face parte ca activitate din Centrul de excelenţă care trebuia să se dezvolte de acum trei ani de zile”, a explicat Constantin Florian, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Acţiunea se înscrie, se asemenea, în programul “Sportul pentru Toţi”, ale căror acţiuni au fost prezentate, ieri, la Instituţia Prefectului. La nivelul judeţului, există un număr de 21 centre de practicare a sportului, dintre care 13 centre de sănătate fitness-welness în Bistrita, alte cinci la Beclean, Năsăud şi Sângeorz Băi, iar alte trei în Prundu Bârgăului, Feldru şi Teaca.
“Numărul persoanelor care practică sistematic exerciţiul fizic noi l-am aproximat la 1350, care reprezintă 0,5% din totalul populaţiei, dar până acum au participat 1770 persoane, ceea ce ne dă speranţe că vom depăşi 3% din totalul populaţiei, un procent mult peste media naţională”, a precizat Florian, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
În prima parte a anului, peste 1000 copii au participat la cursuri de iniţiere la înot (Schreiner şi Casa Emma), schi alpin (Piatra Fântanele), patinaj (pe terenurile de la Spitalul Judeţean), tenis (CS Tenis Elp), Stadion Gloria, Spitalul Judeţean, CS Unirea Bistriţa), culturism şi fitness (CSM Bistrita), arte marţiale (CFR, Liceul Economic Nasaud) la care au participat constant 400-500 persoane de vârste diferite şi alte 200-300 ocazional.
Directorul executiv Constantin Florian a recunoscut că mai există o serie de probleme care nu au fost soluţionate, fie că vorbim de o bază adaptată programului „Sportul pentru Toţi” (cu un sediu), „o cuprindere, evidenta, baza de date completă a instructorilor şi practicanţilor” sau de necesitatea participării specialiştilor constant la cursuri de calificare – perfecţionare.
„Prima şi cea mai simplă formă de a scăpa de tara bolilor cardiovasculare este exerciţiul fizic. România are acest record nenorocit de a fi cea mai tare ţară din Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor cardiovasculare”, a precizat Constantin Florian, motivând, dacă mai era cazul, că „Sportul pentru Toţi” este o alternativă viabila şi sănătoasă a unui mod de viaţă eficient.
Citiţi şi:
- Studiu privind posibilitatea de dezvoltare a bazei materiale sportive din judeţ
- Şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural de la Ciceu Mihăieşti
- După o viaţă dedicată administraţiei, Mariana Tulai trece într-o nouă perioadă a vieții
- 21 martie – 30 aprilie, Luna curăţeniei de primăvară în BN
- Sportul bistriţean, reprezentat de maximum trei bistriţeni la JO Londra 2012
Adaugă comentariu nou