Bistriţeni, declararea CNP-ului este obligatorie!
“Declararea codului numeric personal este obligatorie”, a precizat Mircea Chira, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, declaraţiile purtătorului de cuvânt al INS au determinat confuzie la nivel naţional, dar şi în plan local, astfel că unii dintre recenzori nici nu au mai cerut CNP-ul la la procesul de recenzare.
“Vedeţi ce s-a întâmplat dintr-o neglijenţă a purtătorului de cuvânt al INS. O acţiune de nivelul recensământului este reglementată legal şi nu poate fi modificat sau dereglementat decât tot legal, nicidecum altfel. Interpretările personale asupra metodologiei şi asupra practicii interviului nu-şi au locul. Rămâne valabilă, obligatorie declararea CNP-ului ca şi a tuturor celorlate caracteristici din formularul de înregistrare”, a explicat Mircea Chira.
Potrivit acestuia, în cazurile în care procesul de recenzare s-a derulat fără ca persoanele să-şi declare CNP-ul, recenzorii au obligaţia de a reveni pentru obţinerea “codului”. Până în prezent, nu a fost dată nicio amendă la nivel judeţean, mai ales că populaţia are timp până în 31 octombrie să ofere aceste informaţii. Oricum, menţiona şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, interesul autorităţilor nu este acela de a aplica amenzi, nici cetăţenilor care refuză, nici recenzorilor care nu colectează aceste date.
“Nu văd de ce lumea este impacientată, nu are niciun rost. Codul numeric personal, singur, nu poate rezolva niciun fel de problemă, nici la bancă şi nici la vot. Nicio bancă din lume nu poate să trateze o cerere de credit într-o manieră atât de superficială, încât pe baza unui CNP falsificat să elibereze un credit”, a adăugat Mircea Chira.
Atfel, precizează Ministerul Adiministraţiei şi Internelor, informaţiile furnizate de populaţie vor fi utilizate exclusiv în scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor instituţii şi nu vor putea fi folosite, în nicio situaţie, de alte instituţii (în scopuri de impozitare/taxare fiscală, de îngrădire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetăţeniei etc.). În procesul de prelucrare informaţiile vor fi utilizate numai în cadrul sistemului informatic statistic naţional (în interiorul reţelei VPN criptat). În baza de date ORACLE pe serverul INS nu există niciun fel de corespondenţă CNP – Nume şi prenume. La un an după încheierea prelucrării, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor şi procedurilor legale.
Citiţi şi:
- Peste 51% din locuinţele din Bistriţa-Năsăud au fost recenzate
- Radu Moldovan le recomandă bistriţenilor să nu-şi deconspire CNP-ul
- Direcţia Judeţeană de Statistică, în febra recensămintelor
- Direcţia Regională de Statistică: Peste 7800 de fermieri din Bistriţa-Năsăud, chestionaţi în Ancheta Structurală în Agricultură
- În judeţ, circa 700 de recenzori vor bate din poartă în poartă
Comentarii
Liderul filialei judeţene a Partidului Social Democrat, deputatul Emil Radu Moldovan, le recomandă cetăţenilor din Bistriţa-Năsăud să nu-şi declare codul numeric personal, introducerea acestui item în chestionarul de la recensământul populaţiei reprezentând o încălcare a drepturilor omului.
„Îmi permit să cer, să recomand, să sugerez locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud, celor care nu vor să-şi dezvăluie CNP-ul să nu o facă. Nu vor putea fi sancţionaţi în niciun fel, recensământul e o activitate cu un rezultat statistic, care va oferi o imagine globală despre populaţie, proprietăţi din România şi nu trebuie să fie o activitate care să facă trimitere directă la o anumită persoană”, a declarat deputatul Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, România este singurul stat din Uniunea Europeană unde este notat şi codul numeric personal la recensământul populaţiei, fapt care nu a fost cerut la nivel european.
„După cea am văzut chestionarele, a fost un lucru care ne-a îngrijorat foarte tare, pe care l-am şi semnalat, şi anume necesitatea ca cetăţenii României să-şi dezvăluie CNP-ul la acest recensământ. Ziarul Financiar a apelat la Eurostat, care precizează că reglementările europene nu prevăd măsuri speciale în acest sens. Suntem singurul stat din UE care cere CNP la efectuarea recensământului. El nefiind o obligativitate, aşa cum anumiţi reprezentanţi ai Guvernului au încercat să se disculpe. Nu Uniunea Europeană este cea care ne cere CNP-ul la recensământ, ci PDL de frică pentru că va pierde puterea”, a precizat liderul PSD Bistriţa-Năsăud.
În opinia deputatului social-democrat, solicitarea codului numeric personal la acest recensământ ar reprezenta „un furt de identitate”. „Decizia de a obliga cetăţenii României să-şi dezvăluie CNP-ul este din punctul nostru de vedere o măsură scandaloasă, care anulează securitatea datelor personale. Deja devine o regulă ca PDL să arate că este în stare de absolut orice pentru scopul definit care îl are, fără nicio reţinere publică, acela de a rămâne la Putere. În aceste condiţii, românilor le este furată identitatea, iar drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt încălcare grosolan”, a concluzionat Radu Moldovan.
Adaugă comentariu nou