În judeţ, circa 700 de recenzori vor bate din poartă în poartă
Circa 700 de persoane vor începe din luna decembrie recensământul gospodăriilor din comunele judeţului Bistriţa-Năsăud. Ca să nu cadă în plasa unor impostori, oamenii sunt atenţionaţi să-i primească în curte doar pe recenzorii care se legitimează.
Recensământul General Agricol, prima acţiune de acest fel care se desfăşoară în conformitate cu normele Uniunii Europene (precedentul desfăşurându-se în 2002, înainte de aderarea ţării noastre la Uniune) va demara în data de 2 decembrie 2010 şi se va încheia pe 31 ianuarie 2011.
Este, din punct de vedere al volumului de date care va fi colectat şi al numărului personalului implicat, cea mai amplă acţiune de recenzare de până acum.
În plus, recensământul va oferi date statistice clare în ceea ce priveşte numărul şi structura exploataţiilor agricole, rezultatele sale urmând a fi fundament pentru strategiile de dezvoltare a agriculturii româneşti, pentru negocierile purtate cu Uniunea Europeană pentru acordarea de ajutoare şi subvenţii agricultorilor, dar vor constitui şi repere clare pentru mediul de afaceri.
,,Recensământul General Agricol implică, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, munca în echipă a circa 700 de oameni - 531 de recenzori (fiecăruia revenindu-i un sector), 88 de recenzori şefi şi 62 de recenzori coordonatori (câte unităţi administrativ-teritoriale sunt în judeţ). Aceşti oameni vor merge din poartă în poartă şi vor completa nişte formulare deosebit de complexe. Recensământul nu va însemna doar o contabilizare a numărului de animale ori a suprafeţelor deţinute, ci va atinge aspecte foarte variate: destinaţia producţiei, metodele tehnologice utilizate, accesarea fondurilor europene, eventuale alte activităţi aducătoare de venit în exploataţie. Trebuie subliniat că toate aceste date sunt confidenţiale şi nu sunt colectate decât strict în scop statistic”, a declarat pentru Răsunetul, Valentin Pop Mititean, directorul executiv al Direcţiei Agricole Bistriţa-Năsăud.
Toată formularistica necesară recensământului a ajuns deja la recenzori, urmând ca aceştia să fie convocaţi, la instruiri zonale.
,,Zilele trecute am avut instruiri zonale la Năsăud, Sîngeorz-Băi, iar prezenţa a fost de 100%. La aceste instruiri au fost prezenţi şi subprefectul Ioan Cătălin Păun şi directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Mircea Chira. Azi (n.r.- joi, 18 noiembrie), de la ora 10.00, la Centrul Cultural Municipal ,,George Coşbuc” va avea loc o şedinţă de instruire cu recenzorii din zona Bistriţei”, a mai spus Mititean.
Rezultatele provizorii ale recensământului, la nivel de judeţ, vor fi făcute publice până în decembrie 2011, iar mai apoi, aceste date, validate, vor fi transmise Comisiei Naţionale pentru RGA. Rezultatele finale ale recensământului vor fi publicate în decembrie 2012.
Un aspect mai puţin mediatizat, legat de desfăşurarea, între 2 decembrie 2010 şi 31 ianuarie 2011, a Recensământului General Agricol se referă la faptul că oferirea datelor solicitate de recenzori pentru a fi înscrise în formularele tipizate este obligatorie pentru toţi reprezentanţii exploataţiilor agricole.
Altfel spus, nimeni nu are voie să refuze accesul recenzorului în exploataţie ori să nu-i răspundă la întrebări. Cei care vor proceda de altă manieră, vor fi amendaţi de persoanele împuternicite în acest scop de primari, de prefect ori de membrii comisiei centrale pentru recensământ. Sancţiunile pecuniare pot fi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei în funcţie de gravitatea faptei.
Adaugă comentariu nou