Bistriţeni, în „Tribuna”

Cel mai recent număr al revistei „Tribuna”, condusă de Mircea Arman şi fondată de Ion Slavici, propune întâlnirea cu viaţa literară nu doar a Transilvaniei, ci a întregii ţări. Bistriţa ocupă un loc aparte în economia publicaţiei. Măiereanul Iacob Naroş scrie despre volumul „Constantin Rîpă, muzicianul şi poezia” a lui Adrian Ţion. Lucian Blaga, căsuţa de la Bistriţa şi „adevăratul spaţiu mioritic”
Menuţ Maximinian scrie despre volumul Jeniţei Naidin „Lucian Blaga, la Bistrița ( 1938-1940)” apărut la Editura Napoca Star. “Monografia recuperează date esenţiale despre prezenţa scriitorului în perioada celor doi ani în căsuţa ce şi-a achiziţionat-o pe Dealul Târgului, spre Năsăud. În cele trei capitole sunt descrise trăirile filosofului la căsuţa de pe deal, într-un loc mirific de care s-a îndrăgostit, iar priveliştea care i se aşternea în faţa ochilor spre Valea Bârgăului l-ar fi făcut să exclame: „Acesta e adevăratul meu spaţiu mioritic”. Acolo se spune că ar fi scris „Diferenţialele divine”, din “Trilogia cosmologică”. Pe lângă lucrurile cunoscute până acum din corespondenţa pe care Blaga a avut-o atât cu familia, cât şi cu unii scriitori, cartea surprinde şi prin convorbirile cu urmaşii cumpărătorului moşiei, de la scriitor, Anuţă Sabina, Anuţă Dorina şi vecina Irene Pop. Jeniţa Naidin se apleacă cu seriozitate asupra subiectului, dovadă stând şi zecile de volume ce constituie bibliografia. De la momentul în care scriitorul doreşte să achiziţioneze o proprietate în zona Clujului, acolo unde ajunge profesor universitar, la căutările sorei Letiţia Pavel, până la prezenţa lui Blaga pentru prima dată la Bistriţa, toate sunt descrise cu un fir epic ca al unui roman de către Jeniţa Naidin. Apoi, prezenţa marelui scriitor în frumoasele veri la gospodăria de pe Dealul Târgului, de unde scrie prietenilor apropiaţi, spunându-le că lucrează o nouă carte, dar şi la grădină, alături de soţie, sunt pagini de memorialistică care merită a fi aşezate pe raftul celor care l-au iubit pe filosof, dar şi a bistriţenilor care pot fi mândri că în mijlocul lor a trăit unul dintre numele ce au adus literatura românească la loc de cinste pe coordonatele lumii” spune crirticul.
Prin cartea Jeniţei Naidin se aduce nu doar un omagiu scriitorului Lucian Blaga, ci şi plaiurilor bistriţene, pe care acesta le-a îndrăgit atât de mult, considerându-se aici, cu adevărat, acasă.
La rândul lui, Andrei Marga are eseul „Lumea lui Iisus”, „O lume în înţeles precar, cu opţiunile şi organizările ei genuine, inconfundabile”.
„Tribuna” rămâne una dintre cele mai importante publicaţii din arealul transilvan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5