Borcutul = viitor izvor de bani?!
Cine nu a băut borcut de Parva dacă s-a întâmplat să treacă prin zonă, ţinând cont că aceste izvoare de apă minerală sunt vechi de sute şi sute de ani? Aşa cum ne spunea primarul cel mai longeviv din judeţ, Gheorghe Stelian, borcutul de Parva are deosebite calităţi curative. Este recomandat în afecţiunile hepatobiliare şi gastrointestinale, în perioada interbelică fiind comercializat în ţări precum Italia, Franţa, Norvegia şi chiar în SUA.
Analizele compoziţionale arată că apa minerală de Parva este o apă bicarbonată, calcică, clorurată, magneziană, carbogazoasă, cu o mineralizare de 7.502, 4 mg/l şi un debit de 7000 1/24 ore. Trebuie să vă mai informăm că se remarcă în această apă minerală şi prezenţa bromului – 2,5 mg/kg şi o radioactivitate de 8,4 U.M./l. Se recomandă în afecţiunile: gastrointestinale precum colite cronice, gastrite acide, boala ulceroasă, stomac rezecat, dispepsii intestinale prin fermentaţie; în cele hepatobiliare – insuficienţă hepatică, hepatită cronică sau sechele după hepatita epidemică; în stările de alergie,
Ţinând cont de toate acestea, primarul comunei Parva, Gheorghe Stelian, doreşte să facă rost de bani pentru a reamenaja locul din curtea şcolii unde sunt izvoarele atât de renumite de apă minerală. Dumnealui speră ca în vară, să reuşească un proiect pe turism…
Citiţi şi:
- Bugetul – aprobat de legislativ
- Scăldatul în borcut pe vremuri și modul de utilizare a acestuia în stațiunea Sângeorz-Băi!
- Prof. dr. Maria Pop: Prin detoxifiere se previne: intoxicarea ficatului, apariţia hepatitelor, steatozei hepatice (ficat gras), dislipidemiilor (colesterol crescut), lipoamelor, obezităţii
- Adunare publică
- Noua reţea de alimentare cu apă
Adaugă comentariu nou