16 noiembrie Ziua Mondiala de Lupta impotriva Bolii Pulmonare Obstructive Cronice

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) – un pericol serios la adresa sănătății publice

Mirela Parker, Compartiment Promovare si Educatie pentru Sanatate al DSPBN

BPOC reprezintă a treia cauza de deces după bolile cardiace și cele neoplazice în toată lumea, iar 95% dintre bolnavi sunt sau au fost fumatori. Este o boală care nu trebuie trecută cu vederea, așa că este extrem de important ca atât fumatorii, cât și nefumătorii să știe care sunt simptomele bronhopneumopatiei obstructive cronice, pentru a putea fi diagnosticați și tratați cât mai rapid.
BPOC (BronhoPneumopatie Obstructiva Cronica) sau COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), așa cum i se spune în limba engleză, este o boală cronică pulmonara progresivă ce apare de obicei la persoanele de peste 45 de ani, cauzată de expunerea îndelungată la noxe respiratorii (fum, gaze de ardere) și care se manifestă prin oboseală la efort (dispnee) și tuse persistentă.
BPOC este o boală pulmonară cronică, progresivă, incurabilă, în principal cauzată de fumat. Plămânii pacienților cu BPOC au bronhiile (căile respiratorii) îngustate, iar pereții alveolelor (micile bule care dau plămânului aspectul buretos și care ajută la transferul oxigenului din aer în sânge) sunt distruși. Totul este cauzat de acțiunea continuă, îndelungată, a noxelor respiratorii asupra plămânilor.
Boala numită BPOC apare din cauza agresiunii persistente si îndelungate (15-20 de ani) a noxelor respiratorii ( fumatul, poluarea atmosferică sau la locul de muncă) asupra plămânilor. Aceste noxe afectează căile respiratorii (cauzând îngustarea acestora și îngreunand astfel circulația aerului), dar distrug și țesutul pulmonar. În timp, aceste efecte nocive sunt resimțite și plămânii nu mai pot asigura necesarul de oxigen al organismului.
Astfel apare oboseala în condiții de efort (bolnavii nu mai pot urca un numar la fel de mare de etaje pe scari ca inainte sau distanta de mers pe teren plat se micsoreaza). Tusea persistenta apare din cauza iritatiei cailor respiratorii (plamanii secreta mai mult mucus pentru a "curata" bronhiile si acest mucus trebuie eliminat prin tuse). Aparitia bronhopneumopatiei obstructive cronice necesita si o anumita susceptibilitate genetica a individului. Tocmai din aceasta cauza, 20% dintre fumatori dezvolta BPOC. Restul fumatorilor dezvolta patologii cardiace sau cancer pulmonar.
Pe langa fumat, factorii de risc care cresc probabilitatea ca o persoana sa dezvolte BPOC includ si:arderea lemnului si a biomasei, in interior (de exemplu, cand se inhaleaza fumul de la sobe); factorii genetici, cum ar fi o deficienta de alfa-1-antitripsina, un important factor care protejeaza plamanii, produs de ficat; expunerea la substantele poluante din aer si la toxinele din locuinta si de la locul de munca; slaba a calitate a aerului din interior; istoricul familial de bronhopneumopatie obstructiva cronica.
In multe cazuri, stadiile incipiente ale bolii nu sunt diagnosticate din motive multiple. Pacientii isi neglijeaza simptomele, punand oboseala pe seama avansarii in varsta si tusea pe seama fumatului. Atentie: "tusea fumatorului" nu inseamna decat ca plamanii sufera si NU este un lucru normal! Principalele simptome ale BPOC sau bronhopneumopatiei obstructive cronice sunt: persoana simte ca isi pierde rasuflarea, ca nu mai poate respira, mai ales cand este activa, iar aceasta senzatie o are din ce in ce mai des; tuse persistenta ce este insotita de sputa - unii pacienti pot trece cu vederea acest simptom, pe care il considera doar o banala "tuse a fumatorului"; infectii frecvente in piept; respiratie suieratoare persistenta, asa numitul "wheezing".
Simptomele se vor agrava treptat, de-a lungul timpului, si vor face ca activitatile de zi cu zi sa devina din ce in ce mai dificile. Uneori, pacientul poate avea perioade in care simptomele se agraveaza subit (puseuri sau perioade de exacerbare).
Alte simptome, mai rare, pot fi: pierderea in greutate; oboseala; gleznele umflate din cauza retentiei de lichide (edem); durere in piept si tusea insotita de mici cantitati de sange (acestea sunt, de regula, semnele unei alte afectiuni, cum ar fi o infectie sau un posibil cancer pulmonar). Aceste simptome suplimentare tind sa apara doar atunci cand BPOC a ajuns intr-un stadiu mai avansat.
Exista sisteme diferite de clasificare a severitatii bolii: stadiul 1: boala are o forma usoara; stadiul 2: BPOC in forma moderata; stadiul 3: boala este severa; stadiul 4: BPOC este foarte severa.
Clasificarea GOLD tine cont si de simptomele pacientului si de istoricul medical al acestuia, in ceea ce priveste perioadele acute de exacerbare a bolii. Pe baza acestor informatii, medicul poate defini care este stadiul in care se afla boala.
Pe masura ce bronhopneumopatia obstructiva cronica progreseaza (avanseaza), pacientul are o predispozitie mai mare de a suferi unele complicatii, cum ar fi: infectiile respiratorii recurente, cum ar fi raceala comuna, gripa si pneumonia; probleme ale inimii; hipertensiune in arterele din plamani - numita si hipertensiune pulmonara; cancer pulmonar; depresie (din cauza ca pacientul nu poate duce un stil de viata activ) si anxietate; scaderea in greutate; malnutritia.
Aceste complicatii pot fi, insa, fatale. Cel mai bine este sa se adopte masuri pentru a se preveni aparitia complicatiilor si sa se ia masuri pentru stabilirea unui diagnostic corect de BPOC. In cazul fumatorilor, renuntarea la acest viciu este esentiala, pentru ca daca aceste persoane vor continua sa fumeze, simptomele lor se vor agrava.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5