Prof. dr. Vasile Duda

Călătorii fragile, de la Fântâna lui Marcel Duchamp la Pâlnia lui Vasile Rață – Galeria Palatului Culturii din Bistrița

 

În noua galerie de la subsolul Palatului Culturii din Bistrița artistul Vasile Rață a deschis vineri 25 noiembrie 2022 expoziția Călătorii fragile. Artistul s-a bucurat în ultima perioadă de numeroase premii în România și Republica Moldova: Maestru în Artă, acordat în 2022 de Președinția Republicii Moldova, Marele Premiu al Bienalei Internaționale de Pictură acordat în 2021 de Muzeul Național de Artă din Chișinău, Marele premiu pentru Pictură, acordat în 2020 de Uniunea Artiștilor Plastici din România etc. Expoziția curatoriată la Bistrița de managerul Gavril Țărmure face parte din evenimentele culturale Rebreanu – New Collection (ediția a II-a) și a fost prezentată de artistul plastic Marcel Lupșe și istoricul de artă Vasile Duda.

 Amplul perimetru expozițional al galeriei dominat de ritmurile golurilor și plinurilor ca într-o sală hipostilă, în care spațialul dematerializează strutura și imprimă efectul suspendării masei de zidărie, a fost panotat de artist ca un urbanist atent la spectacolul ambiental. Arhivele, cursele de șoareci, ganterele, titirezul, submarinul/subterinul sunt subiecte care s-au răstălmăcit în laboratorul creației lui Vasile Rață nu ca să ne informeze despre obiectele respective, ci ca să lanseze pretexte spre asocieri tâlcuite în viața publică contemporană. Lucrările de pictură, obiectele și proiecția video au fost distribuite de artist în acest spațiu al confruntării dintre spațialitate și non-spațialitate după principiul coridoarelor de trafic, cu o intuiție a minutelor lungi sau a minutelor scurte prin care vizitatorul poate să fie actorul unei parcurgeri cursive, al traversării rapide sau descoperirii expoziționalului prin perspective cu centre de interes multiplicate.

Ne-am obișnuit ca Vasile Rață să se focuzeze pe obiectul banal și să-l întoarcă pe toate fețele, dar totodată să-l trecă dincolo de funcționalitate și forma estetică, să-l trasfere într-o dimensiune ce stimulează reflecția. Pictat în proporții supradimensionate și interpretări cromatice gestualizate,  pâlnia, leicuța, tolcerașul, dobândește în ochii publicului o dimensiune socratică, un piedestal al marilor subiecte.

Interpretarea muzeală este completată cu un montaj video care își informează și manipulează spectatorul spre o interpretare multiplicată, dincolo de forma accesibilă promovată la prima vedere.  Minorul turbion format de lichidul turnat în conul pâlniei este atât de familiar pentru fiecare dintre noi, încât nu-l mai privim cu adevărat, știm cum arată, și totuși! Prin filmulețul realizat perpendicular pe această imagine a pâlniei prin care curge cu concentricitate apa, artistul obține o instalație aproape hipnotică, un happening stimulator și captivant ca desfășurare. Prelucrarea de la flux la reflux, deschide parcă o nouă dimensiune, iar spațialitatea continuității din adâncime se dublează cu efectul de refulare a vacuității spațiale. Dar, oare există o dimensiune a refulării spațiale, sau artistul ne invită într-o suprarealitate? Centripetul și centrifugul devin fațete ale unei dimensiuni oglindite, iar artistul construiește o buclă în care vedem lumea când cu susul în jos, când cu josul în sus. Proiectată la scară amplă și sonorizată expresiv banala pâlnie din recuzita bucătăriei irită senzații și expresii în care se amestecă realitățile artistice cu realitățile vieții, iar emițătorul și receptorul se confundă și se întrețin reciproc.

Expoziția Călătorii fragile amorsează prin dinamica indistinctului comparații între pasivul Fântânii lui Marcel Duchamp și dinamica Pâlnie a lui Vasile Rață, într-un concept de activism meditativ surescitat prin tehnicile actualizate ale artelor vizuale contemporane. Expoziția este prezentată cu un catalog, în stilul Vasile Rață, susținut de Complexul Muzeal Național Moldova și Editura Charmides din Bistrița, cu un text de specialitate semnat de criticul Maria Bilașevschi.

Expoziția poate să fie vizitată zilnic între 25.11.2022-11.01.2023 între orele 9.00-16.00

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5