Campania europeană pentru siguranța jucăriilor: să asigurăm siguranța copiilor noștri
Pe data de 29 noiembrie 2011 la Bruxelles,a fost lansata Campania europeană pentru siguranta jucăriilor, care in principiu, consta in distribuirea unor carti postale si difuzarea unui video-clip prin magazinele de jucarii din diverse tari ale UE.
Crăciunul este o perioadă foarte încărcată pentru Moş Crăciun. El trebuie să îşi pregătească sania, să îşi hrănească renii, să verifice să nu fi uitat niciun copil cuminte de pe listă… şi să se asigure că jucăriile pe care le-au cumpărat spiriduşii sunt nu numai distractive, ci şi sigure ! În acest an, sarcina lui va fi mai ușoară ca niciodată: din iulie 2011, jucăriile vândute în UE trebuie să respecte cele mai stricte norme de siguranță din lume.
Jucăriile sigure şi amuzante reprezintă combinaţia perfectă, dar nu sunt atât de uşor de obţinut ! Siguranţa unei jucării depinde nu numai de jucărie în sine, ci și de modul în care este folosită și de vârsta copilului. La ce ar trebui să fie atenţi părinţii, ca să ştie dacă jucăria e sigură sau nu pentru copiii lor atragem atentia in acest articol!
Nu cumpărați niciodată jucării care nu au marcajul CE. Marcajul CE este un angajament din partea producătorului de jucării care certifică că jucăria respectă toate normele UE de siguranță aplicabile, care sunt unele dintre cele mai stricte la nivel mondial.
Nu cumpărați jucării cu părți detaşabile de mici dimensiuni pentru copiii sub trei ani.
Copiii sub trei ani sunt expuşi riscului de a se sufoca, deoarece au tendința să bage totul în gură! Jucăriile care poartă acest simbol nu sunt potrivite pentru copiii sub trei ani.
Citiți toate avertismentele și instrucțiunile. Informaţi-vă cu privire la recomandările referitoare la vârstă și la siguranță şi luați-le în serios ! Atunci când cumpăraţi o jucărie nouă, asiguraţi-vă că jucăria este adecvată pentru vârsta copilului, ţinând cont de temperamentul, obiceiurile şi comportamentul său.
Supravegheați copiii atunci când se joacă. Asigurați-vă că toate jucăriile sunt folosite aşa cum trebuie și sunt potrivite pentru vârsta și capacitățile copilului. Supravegherea copiilor atunci când se joacă le permite să se distreze şi în acelaşi timp să fie în siguranţă.
Cumpărați întotdeauna jucării din magazine și puncte de vânzare online demne de încredere.Acestea acordă atenție jucăriilor pe care le vând și, de obicei, acceptă returnările. Verificați cu atenție jucăriile cumpărate la mâna a doua și jucăriile oferite de prieteni. Fiind mai vechi, e posibil să nu respecte standardele de siguranță actuale.
Jucariile prezente in produsele alimentare sau incorporate intr-un produs alimentar trebuie sa prezinte propriul lor ambalaj. Sunt interzise jucariile care fac corp comun cu un produs alimentar in momentul consumului (de exemplu „acadelele cu surpriza”) astfel incat este necesara consumarea produsului alimentar inainte de a avea acces direct la jucarie. Jucariile prezente in produsele alimentare sau incorporate intr-un produs alimentar poarta inscriptia: „Contine o jucarie; se recomanda supravegherea unui adult”.
In ambalajul jucariilor trebuie sa existe avertismente. Pentru a preveni accidentele, avertismentele trebuie sa fie inscrise pe jucarii intr-un mod vizibil,usor lizibil si intr-un limbaj usor de inteles de catre consumatori. Avertismentele care contrazic destinatia jucariei sunt interzise, in special avertismentul „contraindicat copiilor mai mici de 36 de luni”, pe jucarii care sunt destinate in mod clar acestui grup de varsta.
Substantele parfumante alergenice fie sunt interzise cu desavarsire, daca au un potential alergenic ridicat, fie trebuie sa fie indicate pe eticheta de pe jucarie daca au un potential alergenic numai pentru unii consumatori.
Nu sunt considerate jucarii: decoraţiunile de Crăciun, aeromodele şi navomodele pentru colecţionari adulţi, echipamente destinate utilizării comune pe terenurile de joacă, echipamentele sportive, echipamentul acvatic pentru utilizarea în ape adânci, păpuşile artizanale, populare, păpuşile decorative şi alte articole similare pentru colecţionarii adulţi, jucării „profesionale” instalate în locuri publice (centre comerciale etc.). Semnalați întotdeauna orice problemă privind siguranța unei jucării producătorului sau vânzătorului de la care ați cumpărat-o!
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii,
Directia de Sanatate Publica BN
Adaugă comentariu nou