Candidaturile la parlamentare, contestate la Tribunal. Politicienii şi avocaţii, chemaţi la bară

Nu mai puţin de 10 contestaţii la legea electorală au fost înregistrate la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, potrivit datelor de pe site-ul instanţei. Şapte dintre aceste contestaţii au fost depuse de către Partidul Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune – A.C.A.S.A. şi vizează listele de candidaturi ale PRU, PRM, PNL, Partiului Verde, USR, PMP şi PER. De altfel, în contestaţia împotriva PRU, prin preşedintele Viorel Cotuţiu, instanţa s-a pronunţat, respingând-o ca fiind tardiv promovată. Între timp a şi fost formulat apelul de către Partidul A.C.A.S.A.

Alte două contestaţii au fost formulate de către Partidul Mişcarea Populară împotriva Partidului Naţional Liberal, pentru listele de la Camera Deputaţilor şi Senat. „Am suspectat că depunerea dosarelor de candidatură pentru Senat şi Camera Deputaţilor nu s-a făcut conform prevederilor legale, cu documentele în original. Trebuiau două dosare în original şi două în copie, iar noi avem suspiciuni. Am avut termenul, noi am fost reprezentaţi de juristul Caius Cârcu, a venit şi PNL-ul cu avocat. Instanţa a rămas în pronunţare. Noi vrem să fim siguri că toţi competitorii respectă legea”, ne-a declarat liderul PMP Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca.

O altă contestaţie a fost formulată de Partidul Ecologist Român împotriva USR, fiind invocate probleme de procedură a fuziunii, dar şi de siglă, de altfel fiind o situaţie similară în mai toate judeţele din ţară.

Toate dosarele, cu excepţia celor trei deja judecate, au ca termen în instanţă data de 2 noiembrie.

Potrivit Legii 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, admiterea candidaturilor de către biroul electoral de circumscripţie sau de către Biroul Electoral Central, după caz, se face, în termen de 48 de ore de la data depunerii, prin decizie, şi poate fi contestată de către cetăţenii cu drept de vot, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, în termen de cel mult 48 de ore de la data afişării deciziei de acceptare.

Contestaţiile privind deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor adoptate de către birourile electorale de circumscripţie se soluţionează în termen de 48 de ore de la înregistrare, de către tribunalul în a cărui rază teritorială se află circumscripţia electorală. Contestaţiile privind deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor de către Biroul Electoral Central ori de către biroul electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara României se soluţionează de către Tribunalul Bucureşti. Hotărârea dată se afişează, în mod vizibil, la sediul instanţei care a emis-o.

Împotriva hotărârii date în contestaţie se poate face apel în termen de 48 de ore de la pronunţare, la instanţa ierarhic superioară. Apelul se soluţionează în termen de 48 de ore de la înregistrare.

Hotărârea pronunţată în apel este definitivă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5