Căpşunăria din munţi

Şi în zone muntoase, mai reci, pot fi cultivaţi căpşuni şi nu numai. Pasiunea învinge de multe ori şi condiţiile climaterice. O dovedeşte şi familia Vancea din Tiha Bârgăului. Floarea Vancea a reuşit să facă o căpşunărie tocmai în inima munţilor, la Piatra Fântânele, aproape de castelul lui Dracula. Spre a întregi frumuseţea locului, doamna Floarea (ce nume frumos!) a înfiinţat o cultură de căpşuni care rivalizează prin producţie cu confraţii din zona Satu Mare. Începutul n-a fost uşor, dar ambiţia de a se depăşi a făcut-o să găsească resursele, financiare şi umane, să-şi drămuiască forţele şi să-şi pună în aplicare cunoştinţele de specialitate. S-a documentat, a studiat, a cerut sfatul specialiştilor, a întocmit proiecte şi, iată că, nu peste multă vreme o suprafaţă de 1,2 ha de teren a fost transformată într-o căpşunărie. O cultură pretenţioasă, dar care îţi aduce şi satisfacţii băneşti, totul depinde de munca pe care o depui şi de condiţiile climaterice, uneori nefavorabile. Lucrează în familie, soţul doamnei Floarea este inginer constructor. A lucrat multă vreme în Lechinţa, unde nu a cultivat căpşuni. Dar şi el a studiat, s-a specializat şi, astfel, familia Vancea a devenit căpşunari de excepţie. Soiurile locale au prins mult mai bine, iar beneficiarii n-au întârziat să apară. A obţinut câte opt tone de căpşuni la hectar, de calitate, pentru care consumatorii confirmă ori de câte se aprovizionează de aici. Căpşunii de munte, ieşiţi pe piaţă după cei din alte zone, au o mare trecere, o mare căutare. Acum sunt şi aceştia spre finalul ciclului de producţie. De la Castelul Dracula din Piatra Fântânele, cale de vreo câteva sute de metri întâlneşti ferma familiei Vancea. O fermă care a luat fiinţă prin accesarea de fonduri, prin muncă şi multă pasiune. Căpşunii de la Piatra Fântânele nu trebuie să lipsească în tot sezonul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5