Care sunt diferențele dintre gastrită și ulcer

Durerile și arsurile intense la nivelul stomacului pot fi atât semnul gastritei, cât și al ulcerului gastric. Afecțiuni destul de grave, ulcerul și gastrita se pot manifesta asemănător, însă diferă foarte mult între ele. În timp ce gastrita este o inflamație a mucoasei gastrice, ulcerul reprezintă o rană deschisă în stomac și cu pierdere de substanță. Deseori, ulcerul gastric apare drept o complicație a gastritei. 

Nu intra în panică sau nu te autodiagnostica, deoarece nu poți identifica afecțiunea doar analizând simptomele. Cel mai indicat este să mergi la medic dacă ai dureri, astfel încât să poți primi un diagnostic corect. Totuși, află mai multe despre cele două afecțiuni și despre diferențele dintre acestea.

Simptomele ulcerului și gastritei

Ambele afecțiuni se pot manifesta prin:

  • Dureri și arsuri la stomac
  • Vărsături (uneori, cu sânge)
  • Greață 
  • Scădere marcantă în greutate
  • Indigestie
  • Senzația de preaplin după masă
  • Scaune închise la culoare
  • Arsuri resimțite în piept
  • Lipsa apetitului

Ce este gastrita?

Gastrita este caracterizată de inflamația mucoasei gastrice, adică a stratului care căptușește stomacul la interior. Sucul gastric are în componență acid clorhidric, substanță foarte corozivă care are rolul de a descompune nutrienții din alimente. Stratul de mucus de pe suprafața internă a stomacului împiedică acidul să producă leziuni. Însă, în cazul în care mucusul este deteriorat, nu mai protejează stomacul pe interior iar acesta este „avariat“.

Gastrita poate fi acută sau cronică. Gastrita acută apare brusc, este temporară și se vindecă, însă, cea cronică apare lent și se tratează dificil, persistând mult timp.

De asemenea, gastrita acută poate fi de tip eroziv sau non-eroziv. Gastrita non-erozivă produce doar inflamația mucoasei, în timp ce gastrita erozivă favorizează producerea ulcerelor în stomac, răni deschise care elimină substanță. 

Gastrita este favorizată de anumite infecții. Cel mai des, aceasta apare din cauza infecției cu Helicobacter pylori, bacterie care se află în mod natural în organism, însă care devine patogenă atunci când se multiplică necontrolat. De asemenea, consumul excesiv de alcool, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi aspirina) și corticosteroizii pot favoriza apariția gastritei. 

Ce este ulcerul?

Ulcerul peptic reprezintă o rană deschisă formată la nivelul suprafeței interne a stomacului sau duodenului (prima parte a intestinului subțire). Aceasta apare din cauza distrugerii mucoasei gastrice sau intestinale (primul strat celular), ceea ce duce la expunerea submucoasei (al doilea strat celular). Ulcerul se caracterizează prin pierdere de substanță și inflamație. 

Și în cazul ulcerului, boala poate fi favorizată de infecția cu Helicobacter pylori, de consumul de alcool și de administrarea îndelungată a antiinflamatoarelor nesteroidiene. De asemenea, fumatul și vârsta sunt factori de risc importanți ai ulcerului gastric și duodenal. Ulcerele apar, mai frecvent, în cazul adulților care au depășit vârsta de 50 de ani. 

Diagnostic

Deoarece simptomele gastritei se aseamănă cu ale ulcerului, doar medicul este în măsură să stabilească afecțiunea de care suferi în urma unor investigații. Abia apoi poate spune dacă este vorba de ulcer peptic, de gastrită sau de o altă afecțiune digestivă, fiindcă multe boli gastrointestinale pot provoca simptome asemănătoare. 

Investigațiile necesare sunt endoscopia, testul pentru Helicobacter pylori și radiografia. Endoscopia presupune introducerea unui tub subțire prin gât, pentru a vizualiza stomacul și duodenul, dar și pentru a preleva probe de la acest nivel. Probele sunt recoltate pentru efectuarea unei biopsii (analiză de țesut). Testul pentru H.pylori se face asupra unei probe de fecale sau de sânge și ajută la identificarea bacteriei. Radiografia poate ajuta, de asemenea, la vizualizarea leziunilor. 

În concluzie, ulcerul peptic și gastrita sunt afecțiuni diferite care pot provoca simptome asemănătoare. Programează un consult la medic, în cazul în care simptomele acestora îți sunt cunoscute.





 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5