Cartea despre Liviu Rebreanu scrisă de Niculae Gheran şi Andrei Moldovan se bucură de o primire de excepţie

„Liviu Rebreanu prin el însuşi”, volum semnat de Niculae Gheran şi Andrei Moldovan, apărut la Editura Academiei Române, a cărui lansare la Bucureşti a fost semnalată de numeroase publicaţii centrale, s-a bucurat la scurt timp de cronici cu o puternică rezonanţă în presa literară centrală, pentru originalitatea sa şi pentru caracterul de pionierat în cultura română.

„România literară”, în numărul 18, din 8 mai 2009, dedică o pagină întreagă cărţii, sub semnătura Elisabetei Lăsconi care îşi intitulează cronica „Dialog peste generaţii”. Domnia sa afirmă, printre altele: „Autorii au folosit o tehnică uitată, cea a mozaicului, pentru că au decupat din toată literatura confesivă a scriitorului bucăţi de mărimi felurite, apoi le-au încasetat după altă logică, respectând regula strictă a efectului creat: cea de a pune într-o nouă lumină. Le-a reuşit o scriere interesantă, surprinzătoare în multe locuri.” Iar în altă parte: „Într-un cuvânt, autorii au avut de revăzut un material vast şi de selectat pasajele ce se cereau extrase, recombinate şi revalorizate. Muncă migăloasă, pretenţioasă, imposibil de împlinit fără seriozitate, fără erudiţie şi gust, şi chiar fără imaginaţie, muncă din care iese un tom masiv de 460 de pagini pline ochi!”

Un spatiu generos acordă şi revista „Cultura” (nr. 19, 14 mai 2009), sub semnătura criticului Teodora Dumitru, sub titlul „Ce spune autorul”. Ea remarcă: „Autorii au evitat organizarea materialului sub forma unui index cronologic, volumul nu are aspectul neutru şi eterogen al unui catalog al cărui unic criteriu de selecţie este Rebreanu par lui-même. Soluţia aleasă (de care este responsabil, înţeleg, cercetătorul Andrei Moldovan) reprezintă o mai fericită dispunere dialogică – volumul poate fi descris ca un arhi-dialog între Rebreanu şi diverşi publicişti ai epocii – întins pe mai bine de 400 de pagini. (...) Acest par lui-même oferit astăzi de N. Gheran şi A. Moldovan este mai degrabă efectul unei iniţiative etice: critica a vorbit prea mult, să vedem şi ce spune scriitorul.”

Nu putem să nu remarcăm şi opiniile cunoscutului critic Dan C. Mihăilescu, cel care mai întâi a prezentat tomul despre Liviu Rebreanu în cunoscuta sa emisiune de la „PRO TV” („Omul care aduce cartea”), vreme la care a fost declarată şi cartea săptămânii, pentru ca apoi să o comenteze în „Evenimentul zilei” (17 aprilie 2009). El observă în articolul cu titlul „Liviu Rebreanu vorbindu-ne azi”: „161 de surse bibliografice – interviuri, răspunsuri la anchete gazetăreşti, articole, pagini de jurnal, mărturisiri – întinse de prin 1909 în 1943, cu un decupaj magistral şi într-un limbaj captivant...”. Iar în finalul comentariului, entuziasmat de perspectiva unui proiect naţional, exclamă: „Vă închipuiţi dumneavoastră câteva zeci de astfel de volume «X par lui-même», de la Caragiale la Cărtărescu?”

Astfel, nu mai surprinde pe nimeni faptul că Uniunea Scriitorilor – Filiala Cluj a acordat recent volumului „Liviu Rebreanu prin el însuşi”, premiul INTER ART pentru anul 2008, concretizând printr-o distincţie aprecierea deosebita cu care a fost primită cartea în mediile literare din ţară

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5