CARTI NOI, SCRISE DE BÂRGĂUANI

“Jurnale paralele – Radu Petrescu văzut de un elev al său” de Niculae Vrăsmaş.

Anul trecut a apărut, la editura Eikon din Cluj – Napoca, sub semnătura lui Niculae Vrăsmaş, cartea “Jurnale paralele – Radu Petrescu văzut de un elev al său”. Cartea cuprinde însemnări şi comentarii ale autorului, cu privire la personalitatea scriitorului Radu Petrescu, pe baza jurnalului elevului, comparativ cu romanul “Ocheanul întors”, acea frescă literară a Bârgăului de acum o jumătate de secol.

“Jurnale paralele” a fost bine primită de presa locală şi bucureşteană ( Răsunetul, Mesagerul, Mesagerul literar şi artistic, Mişcarea literară, Viaţa Românească şi România literară) şi a luat două premii:

- Premiul pentru debut literar în volum, la Concursul Naţional de Proză a celei de a XXVI-a ediţie a Saloanelor „Liviu Rebreanu”, noiembrie 2008, pentru „Jurnale paralele. Radu Petrescu văzut de un elev al său”, Editura Eikon, 2008, Cluj-Napoca.

- Premiul pentru beletristică şi proză al "Anului Editorial 2008 – Carte şi presă clujeană", eveniment organizat pentru a treia oară, consecutiv, de Biblioteca Judeţeneană "O.Goga".

,,Bârgăuani de top, o carte (incompletă) a spiritualităţii bârgăuane”,

de Titus Wachsmann - Hogiu

Sâmbătă, 11 aprilie 2008, la ora 10,30, a avut loc, la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” din Bistriţa, lansarea celei de a şasea apariţie editorială semnată de profesorul Titus Wachsmann-Hogiu, întitulată ,,Bârgăuani de top, o carte (incompletă) a spiritualităţii bârgăuane”, apărută recent la editura bistriţeană Karuna.

Departe de a fi doar un ghid incomplet, aşa după cum se afirmă cu modestie în partea introductivă, cartea este o lucrare densă şi voluminoasă, ce depăşeşte 500 de pagini, cuprinzând o mare parte din tezaurul spiritual, ilustrat prin 72 de personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti, originare din “Ţara Bârgăului”, adunat în “lada de zestre a neamului”. Evident că un astfel de demers nu poate conduce la o lucrare exhaustivă, mai ales datorită lipsei documentelor despre înaintaşi, dar şi a greutăţilor în obţinerea tuturor informaţiilor despre numeroasele personalităţi răspândite în ţară şi străinătate. Tocmai de aceea, cartea lui TWH, are marele merit de a introduce în top personalităţile, puţin cunoscute ale spiritualităţii bârgăuane, pe baza unor studii şi cercetări temeinice.

Prezent, din tinereţe, în viaţa culturală a “Ţării Bârgăului”, organizator al simpozioanelor anuale bârgăuane, iniţiator al Fundaţiei Culturale “Valea Bârgăului” şi al “Gazetei de Bârgău”, semnatar al unor articole didactice, lucrări metodice şi psiho-pedagogice, studii biografice şi monografice şi a mai multor cărţi, profesorul Titus Wachsmann-Hogiu se impune, prin acest volum, pe care îl considerăm de referinţă, în rândul autorilor de top.

“Dumitru Ciupa - Sus pe Heniu la Bârgău”, este o nouă scriere despre un bârgăuan, realizată de un alt bârgăuan, Tiberiu Irimia, directorul editurii bistriţene Karuna, gazdă a cărţii. Dumitru Ciupa, fiul rapsodului Arghil Ciupa care ne-a părăsit de puţin timp, este unul dintre cei mai buni instrumentişti ai ţinutului bârgăuan, cunoscut în întreaga ţară şi chiar în străinătate. Aşteptăm ieşirea cărţii de sub tipar, pentru a face o prezentare pe larg.

“Carte-leac – îmbrăcată în frac” este o altă carte scrisă, recent, de un bârgăuan, apărută în aceeaşi editură bistriţeană Karuna sub semnătura avocatului Ioan Someşan, care debutează în volum cu versuri satirice. Aşteptăm lansarea cărţii şi prezentarea ei, pe măsura primirii la redacţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5