În cartierul Liviu Rebreanu, o nouă bibliotecă – Vasile Rebreanu – pentru prislopeni

O lăudabilă şi deosebită iniţiativă a P.C. preot paroh Mihai Mânzat, de la Biserica Ortodoxă din cartierul Liviu Rebreanu, oraş Năsăud, împreună cu Valer Ilovan, custodele Muzeului Memorial „Liviu Rebreanu”, a prins viaţă la Căminul Cultural din cartier, printr-o utilă, necesară, benefică şi justificată reînfiinţare a unei biblioteci pentru prislopeni, cu o denumire simbolică şi reprezentativă – Biblioteca „Vasile Rebreanu” – care poartă numele tatălui marelui romancier Liviu Rebreanu,  cei care au trăit pe aceste frumoase şi adorabile plaiuri româneşti. 
 
Prislopenii  au beneficiat până în 1990 de o bibliotecă vastă, la vechiul Cămin Cultural, care a fost, din păcate, desfiinţată şi distrusă. 
 
Cei doi inimoşi iniţiatori ai noii biblioteci, P.C. preot Mihai Mânzat şi Valer Ilovan, au reuşit, cu brio, să adune un fond de carte incipient, din donaţii, urmând să completeze numărul de volume prin bunăvoinţa celor care dispun de carte românească, inclusiv scriitorii clasici români.
 
Întrebat fiind P.C. preot Mihai Mânzat de ce a reînfiinţat o bibliotecă când astăzi nu mai citeşte carte aproape nimeni, ne-a răspuns cu mult curaj şi din suflet: „Mulţi se bazează pe informaţia de pe internet şi vreau să demonstrez că informaţia de pe internet nu e toată cultură şi poate nici educaţie. Insistăm foarte mult pentru educaţia tinerilor, inclusiv prin carte, să-i atragem în sala de lectură, cu o ofertă de carte valoroasă, cu un videoproiector, într-un spaţiu multifuncţional, să-i formăm şi să-i educăm pe tinerii prislopeni. Ne dorim să formăm caractere puternice, personalităţi tinere în Prislop şi credem că avem sorţi de izbândă”.
 
Primarul Năsăudului, Mircea Romocea, vizitând biblioteca, şi-a exprimat admiraţia pentru acest fapt: „Este o iniţiativă deosebită, îi felicit pe P.C. preot paroh Mihai Mânzat şi pe custodele Muzeului Memorial  „Liviu Rebreanu”, Vasile Ilovan, pentru acest demers deosebit, inclusiv pe cei doi consilieri locali, col. (r.) Ioan Boțan şi Ioan Pop, pentru implicare în rezolvarea problemelor din cartier. Voi sprijini această bibliotecă, astfel ca în două, trei săptămâni, cel mult o lună, până la Sărbătorile de iarnă, să vedem o altă sală aici şi cu siguranţă vom susţine această iniţiativă. Vom oferi birouri, un fond de carte, rafturi pentru cărţi, vom instala o centrală termică pe gaz metan sau o sobă, până la realizarea racordului la conducta de gaz şi aparatură necesară pentru o sală de lectură multifuncţională. Cartea este deosebit de importantă, în contextul când şi cei de vârsta a treia se informează de pe internet, un fenomen care nu este tocmai benefic.  A avea o bibliotecă bine pusă la punct aici în cartier este un lucru deosebit şi benefic”.
 
Merită felicitări iniţiatorii şi sperăm că visul prislopenilor de a avea o nouă bibliotecă se va împlini şi sunt aşteptaţi, cu drag, donatorii de cărţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5