Mormântul prototipilor personajelor Ana şi Ion va fi introdus în circuitul literar-turistic de către Complexul Muzeal B-N!

O frumoasă, elocventă, necesară, utilă şi semnificativă propunere pe care am făcut-o managerului Complexului Muzeal B-N, prof. dr. Alexandru Gavrilaş, un sculptor profesionist, un om foarte receptiv la idei novatoare în sistemul literar şi turistic din judeţul nostru, din ţară, şi nu numai, este pe cale să se materializeze în scurt timp, la mormintele lui Ion şi Ana.
În calitate de nepot al celebrelor personaje din romanul „Ion” al marelui romancier şi ctitorul romanului românesc modern, Liviu Rebreanu, a cărui aniversare se apropie, de mai multă vreme am făcut demersuri, inclusiv în cotidianul „Răsunetul”, pentru aşezarea unei plăci memoriale, cu un citat din roman pe mormântul bunicilor Boldijeri Ion şi Rodovica, (prototipul personajelor Ana şi Ion), situat în Cimitirul Ortodox al Bisericii Ortodoxe din Prislop, cart. Liviu Rebreanu, oraş Năsăud, iniţiativă ce a fost, cu entuziasm îmbrăţişată şi de primarul Năsăudului, prof. Mircea Romocea.
Pe lângă placa comemorativă vor fi instalate şi indicatoare turistice cu inscripţia „Spre mormântul lui Ana şi Ion”, o bancă pentru meditaţie şi reflecţie, va fi tipărit un ghid turistic-cultural, cu traseul şi date despre cei doi eroi a romanului, inclusiv accesul la lumânări pentru a menţine vie şi aprinsă flacăra amintirii lor.
Iniţiativa noastră a fost primită cu bucurie şi susţinută creştineşte de către PC preot paroh Mihai Mânzat, care şi-a exprimat bucuria că are în parohie enoriaşe, urmaşe ale celebrelor personaje, amintindu-le pe Saveta Lazăr, în vârstă de 93 ani şi Xenia Pop, de 85 ani, din cart. Liviu Rebreanu, fiicele lui Ana.
O propunere binevenită şi interesantă a fost lansată de preotul paroh Mihai Mânzat pentru ridicarea unui bust al celebrului şi importantului preot pentru prislopeni – „popa Belciug”, personaj al romanului „Ion”, care va fi amplasat în faţa bisericii din localitate.
Iată câteva iniţiative care vor fi o mândrie pentru prislopeni, şi nu numai, ce vor prinde viaţă într-un termen scurt, mai ales că anul 2018 este Centenarul Marii Uniri a românilor.
Pe 27 noiembrie să-i spunei şi noi „La mulţi ani – domnişorului Liviu!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5