Un eveniment muzeistic, de mare impact „Războiul şi Marea Unire în opera lui Liviu Rebreanu"

O deosebită şi documentată sesiune ştiinţifică s-a derulat la Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu" cin cartier Liviu Rebreanu, oraş Năsăud, într-o excelentă organizare a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, manager deosebit prof. Dr. Alexandru Gavrilaş, cu implicarea Colegiului Naţional „George Coşbuc" Năsăud, unde s-a abordat şi dezbătut o temă actuală sensibilă, dedicată Centenarului Marii Uniri, având ca subiect „Războiul şi Marea Unire în opera lui Liviu Rebreanu", scriitorul care a pus bazele romanului românesc modern.

În prezenţa unui numeros auditoriu, respectiv clasa a XI-a, profilş pedagogic şi clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „George Coşbuc" Năsăud a fost abordată, cu profesionalism, tema sesiunii ştiinţifice, cu argumente şi motivaţii de către custodele Muzeului Memorial „Liviu Rebreanu" – Valer Ilovan, care a făcut şi o pertinentă prezentare a importantului obiectiv de cultură.

O excelentă şi motivantă expunere, privind Marea Unire, venind cu noutăţi absolute privind mitul şi realitatea în romanul „Ion" a fost făcută, cu lux de amănunte, de jurnalistul şi scriitorul Ioan Lazăr, nepotul lui Ion şi Ana, care a prezentat, cu argumente veridice, privind realitatea din Prislop şi a celor două personaje, modul cum au fost prezentate în roman, fapt ce a stârnit un deosebit interes în rândul elevilor.

PC preot paroh de la Biserica Ortodoxă din Liviu Rebreanu, Mihai Mânzat, a făcut un interesant şi captivant expozeu privind rolul şi opinia luio Liviu Rebreanu la Marea Unire, în acelaşi context a vorbit, cu precizări şi motivaţii, prof. Dan Prahase de la Muzeul Grăniceresc din Năsăud.

Profesoarele de limba română, Gabriela Sermeşan de la clasa a XI-a a prezentat un material bine documentat şi conform programei şcolare, împreună cu Sofia Hăpaşcu de la clasa a VII-a, care s-au implicat în mod constructiv în eveniment.

Viitorii învăţători de la clasa a XI-a au părezentat un atractiv colaj audio şi prin proiecţii video despre modul cum marele romancier a văzut războiul din 1916-1918 şi fenomenul Marii Uniri.

A fost un eveniment de mare profunzime patriotică, de mare românism şi cu mult impact asupra auditorilor, fapt ce merită felicitări organizatorii şi cei implicaţi în activitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5