Un eveniment muzeistic, de mare impact „Războiul şi Marea Unire în opera lui Liviu Rebreanu"
O deosebită şi documentată sesiune ştiinţifică s-a derulat la Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu" cin cartier Liviu Rebreanu, oraş Năsăud, într-o excelentă organizare a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, manager deosebit prof. Dr. Alexandru Gavrilaş, cu implicarea Colegiului Naţional „George Coşbuc" Năsăud, unde s-a abordat şi dezbătut o temă actuală sensibilă, dedicată Centenarului Marii Uniri, având ca subiect „Războiul şi Marea Unire în opera lui Liviu Rebreanu", scriitorul care a pus bazele romanului românesc modern.
În prezenţa unui numeros auditoriu, respectiv clasa a XI-a, profilş pedagogic şi clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „George Coşbuc" Năsăud a fost abordată, cu profesionalism, tema sesiunii ştiinţifice, cu argumente şi motivaţii de către custodele Muzeului Memorial „Liviu Rebreanu" – Valer Ilovan, care a făcut şi o pertinentă prezentare a importantului obiectiv de cultură.
O excelentă şi motivantă expunere, privind Marea Unire, venind cu noutăţi absolute privind mitul şi realitatea în romanul „Ion" a fost făcută, cu lux de amănunte, de jurnalistul şi scriitorul Ioan Lazăr, nepotul lui Ion şi Ana, care a prezentat, cu argumente veridice, privind realitatea din Prislop şi a celor două personaje, modul cum au fost prezentate în roman, fapt ce a stârnit un deosebit interes în rândul elevilor.
PC preot paroh de la Biserica Ortodoxă din Liviu Rebreanu, Mihai Mânzat, a făcut un interesant şi captivant expozeu privind rolul şi opinia luio Liviu Rebreanu la Marea Unire, în acelaşi context a vorbit, cu precizări şi motivaţii, prof. Dan Prahase de la Muzeul Grăniceresc din Năsăud.
Profesoarele de limba română, Gabriela Sermeşan de la clasa a XI-a a prezentat un material bine documentat şi conform programei şcolare, împreună cu Sofia Hăpaşcu de la clasa a VII-a, care s-au implicat în mod constructiv în eveniment.
Viitorii învăţători de la clasa a XI-a au părezentat un atractiv colaj audio şi prin proiecţii video despre modul cum marele romancier a văzut războiul din 1916-1918 şi fenomenul Marii Uniri.
A fost un eveniment de mare profunzime patriotică, de mare românism şi cu mult impact asupra auditorilor, fapt ce merită felicitări organizatorii şi cei implicaţi în activitate.
Citiţi şi:
- Octavian Bâcâin, elev în clasa a VIII-a la Teaca, premiul I, cu punctaj maxim! Felicitări elevilor bistriţeni, distinşi la Concursul interjudeţean "Grigore Moisil"!
- Anca Badiu și Adelina Avram de la C.N. ”Liviu Rebreanu”, calificate la etapa națională a Olimpiadei Gazeta Matematică! Vezi toate premiile și mențiunile obținute de elevii bistrițeni!
- Vezi care sunt cei 134 de olimpici premiaţi de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud!
- Consiliul Judeţean a premiat performanţa şcolară a 165 de elevi din Bistriţa-Năsăud!
- Peste 200 de elevi şi 150 de profesori, premiaţi de Consiliul Judeţean, într-o gală a performanţei în educaţie. Președintele Moldovan: E un mic gest de apreciere
Adaugă comentariu nou