Castelul Teleki Posmuș devine “capitală” europeană a vinului! Aproximativ 1000 de vinuri vor fi jurizate la Concursul Internaţional şi Festivalul Vinului Balcanic!

În perioada 1-3 iunie, Castelul Teleki Posmuș devine “capitală” europeană a vinului. Pentru prima dată, România, respectiv Poarta Transilvaniei Bistrița-Năsăud este gazda Balkan International Wine Competition, unul dintre cele mai importante concursuri din Europa dedicate vinurilor. Se vor putea gista vinuri din România, Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Turcia, Italia, Republica Moldova sau Ungaria. Punctul culminant va fi în data de 3 iunie, cu o cină specială, de la ora 20.00. la Hotelul Metropolis.

La conferinţa de presă au participat managerul Alexandru Gavrilaş de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Horia Hasnas, promotor al acestui eveniment, jurat al unor concursuri internaţionale de vinuri, şi Darius Pripon, cel care semnează vinurile de la Crama Jelna.

         Concursul Internaţional şi Festivalul Vinului Balcanic a ajuns la cea de-a XII-a ediţie şi reuşeşte să aducă în Bistriţa-Năsăud oameni extrem de vizibili pe piaţa vinului, una care înseamnă acum peste 3 milioane de etichete la nivel mondial. Nu mai puţin de patru Masters of Wine din SUA, Germania, Marea Britanie, dar şi 20 de juraţi din Olanda, Danemarca, Polonia, Italia, Grecia, România vor juriza aproximativ 1000 de probe din ţări precum Bulgaria, Macedonia de Nord, Grecia, Serbia, Turcia, Albania, Ungaria, Italia, Republica Moldova. România va fi reprezentată de peste 25 de crame, inclusiv din Podgoria Lechinţa, precum Jelna, Liliac, Valea Ascunsă. Potrivit lui Horia Hasnas, la Castelul din Posmuş va putea fi degustat şi vinul Castelul Teleki, produs de către maghiarii de la Villany. De altfel există o legătură de rudenie între acest Teleki din Ungaria, un pionier în viticultura europeană şi fostul proprietar al Castelului de la Posmuş.

         Darius Pricop a remarcat deschidere pe care a avut-o din partea Consiliului Judeţean şi a Complexului Muzeal faţă de această oportunitate care nu vine în fiecare zi, evenimentul fiind un motor de promovare pentru Bistriţa-Năsăud şi poveştile sale.

         În perioada 1-3 iunie, cei care vor vizita Castelul Teleki vor avea posibilitatea să deguste un pahar de vin, chiar să se întâlnească cu cei care jurizează acest concurs. Un târg al vinurilor, cu peste 200 de vinuri din zona balcanilor, va fi organizat duminică, 4 iunie, la Complexul Muzeal, între orele 12-20. Bistriţenii şi nu numai vor putea degusta aceste vinuri pentru un preţ de 50 de lei, produsele de la „Turma” şi muzica însoţindu-i pe acest drum imaginar al vinului.

         Director al Concursul Internaţional şi Festivalul Vinului Balcanic este Galina Niforou, printre juraţi fiind Valentin Ceafalău, Betty Darabont, Ovidiu Maxim, Daniel Erksey (Ungaria), David Bortone (Italia), Tomasz Frange Barczynsky (Polonia), Peder Larsen (Danemarca), Nicoleta Dikova (Bulgaria/Italia), Sasa Spiranec (Croaţia), Dasha Elezy (Albania), Thomas Curtius (Germania), Igor Lukovic (Serbia) etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5