Aur şi argint pentru vinul de Lechinţa!

Vinul de Lechinţa are nume şi renume naţional şi internaţional. Chiar dacă bistriţenii nu au ştiut să pună în valoare un brand al locului, totuşi, vinul de Lechinţa, alb şi liniştit, ia medalii.
Marţi seara, Biblioteca Naţională a României a găzduit Gala de premiere International Wine Contest Bucharest (IWCB) 2013. Cu medalia de aur a fost distins “Liliac - The Wine of Transylvania”, soiul - Fetească Regală, recoltat în 2012, de pe Podgoria Lechinţa şi produs de AMB Wine Company SRL din Batoş (judeţul Mureş). Crepuscul, un cupaj special de Fetească Regală & Sauvignon Blanc, a luat argintul, cu aceeaşi indicaţie de calitate: Lechinţa.
Alte două vinuri liniştite albe au obţinut punctaje de medalie de argint, dar nu au fost premiate pentru că exced procentului de 30% vinuri medaliate din totalul probelor din această categorie: “Liliac - The Wine of Transylvania” - Fetească Albă şi Crepuscul - Gewurztraminer.
***
“Am lăsat pentru sărbătoare vinul cel mai celebru şi mai jinduit al Ardealului, din marea podgorie Lechinţa”, spunea cu ceva vreme în urmă, cunoscutul şi regretatul gastronom Radu Anton Roman.

***
Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti este cel mai reprezentativ concurs de vinuri din România, desfășurat sub tutela OIV (Organizația Internatională a Viei şi Vinului) şi sub cea a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este organizat de către ONVPV (Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole) în parteneriat cu ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România) şi ASER Wineconsulting.
Anul acesta s-au înscris în concurs 541 de probe din 18 ţări, nivelul de participare al vinurilor din străinătate continuând trendul ascendent din ultimii doi ani, ajungând la 42 % din total probe înscrise în Concurs. Astfel, au trimis probe spre evaluare producători din: România, Italia, Franța, Portugalia, Spania, Chile, Africa de Sud, Republica Moldova, Argentina, Australia, Austria, Azerbaijan, Muntenegru, Liban, Ungaria, USA/California, Bulgaria, Noua Zeelandă.
Juriul internaţional, organizat pe 3 comisii, a avut în componenţa sa 10 juraţi străini şi 7 juraţi români. Din România au trimis probe spre jurizare 43 producători români şi 13 importatori.
Conform Regulamentului OIV, se acordă medalii numai pentru 30% din vinurile care au punctaj de premiere, păstrându-se, astfel, standardul ridicat al competiției șş al vinurilor medaliate, în folosul consumatorului.
***
AMB Wine Company deţine la Vermeş - Lechinţa o podgorie de circa 12 hectare, potrivit primarului Romeo Florian. La Bartoş, sunt alte câteva zeci de hectare, şi tot aici a fost amplasată fabrica.
AMB Wine este parte a grupului austriac AMB Holding. Investiţia în vinurile "Liliac" a început în 2010 şi a însemnat, într-o primă etapă, circa trei milioane de euro.
“Podgoria Lechinţa poate părea călătorului un petec de pământ uitat de timp. Viticultorului, în schimb, i se va dezvălui o regiune creată special pentru producţia unor soiuri de vin excepţionale”, scrie compania pe site-ul propriu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5