CCI BN, un nou proiect cu fonduri europene. Instrumente digitale de formare a viitorilor antreprenori ecologici

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, în calitate de beneficiar, a demarat implementarea proiectului Instrumente digitale de formare în economia circulară pentru inovare în antreprenoriatul ecologic – ENG@GE, finanţat prin programul ERASMUS+,  parteneriate strategice.  Proiectul, cu o durată de 24 de luni şi o valoare de aproximativ 195.000 euro, este implementat în parteneriat cu prof.dr. Asen Zlatarov University din Varna (Bulgaria), MAC DAC Engineering Consultancy Bureau LTD – MECB (Malta), Universitatea Politehnică Bucureşti, Lawton School Gijon (Spania), Drosostalida Atena (Grecia) şi The Glasgow Caledonian University,  Glasgow (Marea Britanie). 

„Proiectul Eng@ge este motivat de faptul că utilizarea excesivă a resurselor este în creștere datorită standardelor ridicate de viață. Această problemă este evidentă dacă privim cifrele: 65 de miliarde de tone de material au intrat sistemul economic în 2010 (Ellen MacArthur, 2013). Europa este lider mondial în domeniul reciclării, însă din 2,6 miliarde de tone de deșeuri scoase din uz, doar 40% sunt reciclate, compostate sau reutilizate (Eurostat, 2014). În plus, această cantitate de deșeuri nu include pierderile materiale, din amonte, în procesul de fabricație.

Directiva-cadru privind deșeurile (2008/98 / CE) se concentrează, în special, asupra acțiunilor care vizează doar o parte a ierarhiei deșeurilor, cum ar fi: ținte de diversificare a depozitelor de deșeuri, valorificare și reciclare și politici care interacționează cu industria de deșeuri. Acestea pot fi îmbunătățite prin "Economia circulară (CE)", abordare ce se bazează pe o viziune: zero deșeuri”, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul proiectului, Monica Mureşan, secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Potrivit acesteia, abordarea pe baza conceptului de Economie Circulară are un potențial major de creștere a locurilor de muncă și creștere economică prin maximizarea eficienței.

În fapt, în decembrie 2015 s-a lansat Pachetul EC (http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growth-and-investment/towards-circular-economy_en), pentru a stimula competitivitatea, locurile de muncă  și creșterea durabilă. Pentru ca această schimbare de paradigmă să fie atinsă, există nevoia ca principiile și beneficiile EC să fie difuzate pe scară largă.

“Prin urmare, există urgent nevoia ca învățământul,  inclusiv VET, să fie echipat cu cunoștințe privind Economia Circulara: abordarea, principiile și efectele benefice atât asupra societății cât și asupra industriei, precum și faptul  că această abordare poate aduce un suflu nou "Antreprenorilor ecologici". Acest lucru îl propune proiectul ENG@GE prin crearea unui set de instrumente digitale, deschise care să permită formatorilor VET și altor persoane interesate să desfășoare activități de învățare”, a adăugat Monica Mureşan, secretar general al CCI BN.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5