Economia circulară - o nouă modă sau o şansă pentru dezvoltare ?

Se vorbeşte, de ceva timp, de un nou concept denumit economia circulară, care a fost definit ca o tranziţie de la economia lineară (bazată pe principiul ia – utilizează – înstrăinează) către o economie în care valoarea produselor şi resurselor este menţinută în economie pe o durata mare de timp minimizând astfel generarea de deşeuri.

Practic se doreşte, prin această abordare nouă, limitarea legăturii între creşterea economică, consumul de resurse şi ecosisteme, prin utilizarea mai eficace a resurselor. Pentru a se ajunge în această situaţie este nevoie de inovare în domenii precum materialele – elementele componente - reutilizarea produselor, alături de noi modele de afaceri cum sunt, de exemplu, cele legate de servicii.

Dar oare piaţa este pregătită pentru aceasta? Sunt pregătiţi producătorii să investească în proiectare astfel încât produsele să aibă un ciclu de viaţă mai lung şi să poată fi reciclate, odată ce acesta se încheie? În momentul de faţă răspunsul este negativ deoarece nici producătorii şi nici consumatorii nu sunt pregătiţi pentru această nouă abordare. Comisia Europeană conştientizează situaţia şi va modifica, în curând, Directiva privind Proiectarea Ecologică, propunând Statelor Membre, proiectarea obligatorie a produselor precum şi cerinţe care să simplifice dezasamblarea, reutilizarea şi reciclarea dispayurilor electronice (monitoare, ecrane TV etc.).

Însă, nu doar procesul de proiectare este important, ci şi procesul de producţie în care se utilizează şi se pierd multe resurse ce afectează mediul şi, evident, preţurile. Pentru a sprijini sectorul IMM-urilor Comisia Europeană va încuraja accesul lor la tehnologii inovative, şi nu numai, prin Centrul european de excelenţă pentru utilizarea eficientă a resurselor .

Cu elemente importante legate de proiectare – producţie – consum – managementul deşeurilor, se închide cercul care cuprinde astfel, într-un interes comun, furnizori, clienţi, consumatori, utilizatori, furnizori de servicii, introducând, mai mult ca oricând, nevoia de a crea clustere inovative în domenii variate.

În plus, concepte ca dezvoltarea durabilă şi responsabilitatea socială a companiilor capătă noi valenţe şi, pentru implementarea lor va fi nevoie de mai mult efort, de creativitate şi de inovare la nivelul companiilor şi la nivelul fiecărui loc de muncă. Astfel, economia circulară va solicita o forţă de muncă mai pregătită şi cu abilităţi noi şi va putea genera multe locuri de muncă. Totodată, sistemele de formare profesională vor trebui să se alinieze noilor nevoi pentru a putea pregăti forţa de muncă necesară.

Iată deci, că economia circulară pare să fie totuşi răspunsul pe care Europa îl aştepta pentru a creşte competitivitatea, în special a IMM-urilor, iar fondurile care vor fi puse la dispoziţia acestora, de exemplu prin Fondul European de Dezvoltare Regională, vor finanţa proiecte care pot dovedi că “închid cercul”.

Ca o concluzie, economia circulară este o şansă pentru dezvoltare şi este valoroasă pentru crearea de noi oportunităţi, reducerea deşeurilor, creşterea competitivităţii companiilor, scăderea impactului asupra mediului, creşterea bunăstării şi multe altele.
Pentru mai multe informaţii legate de economia circulară vă aşteptăm la Centrul Europe Direct Bistriţa, găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Monica Mureşan – Coordonator Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5