Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool

Ce face alcoolul din tine?

Mirela Parker – Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Dependența de alcool conduce la o serie de probleme de sănătate mai grave, la toate nivelurile. Dacă bei de ani de zile, riști să dezvolți presiune sangvină ridicată, să faci accident vascular cerebral, să ai boli de inimă. Anii de dependență de alcool pot să dăuneze grav ficatului, în primul rând. Cam 7 din 10 oameni cu boli hepatice sunt depedenți de alcool.
Alcoolul contribuie la dezvoltarea problemelor psihice. Anxietatea crescută, depresie și gânduri de suicid pot să apară atunci când ești dependent de alcool. Asta se întâmplă pentru că, băutura consumată frecvent afectează secreția normală de neurotransmițători din creier și astfel dispoziția este alterată o lungă perioadă de timp.
Dependența de alcool afectează sistemul social și familial. Adicția poate influența performanța la muncă și relațiile de familie. Aceste probleme pot, mai departe, să ducă la anxietate și depresie. Alcoolul contrubuie într-o măsură covârșitoare la problemele legate de violență domestică și îl fac mai agresiv pe consumator.
Bei în fiecare seară o bere. Asta te face să fii alcoolic? Deseori, oamenii nu știu diferența dintre băutul recreational și dependență. Dacă! Dacă te preocupă faptul că nu ai alcool în casă și îți organizezi toată viața socială și familială în jurul băuturii (de exemplu, nu te duci la cineva despre care știi că nu bea), poate fi un semn de alcoolism. Dacă bei un pahar sau două dar nu te poți opri și ai nevoie de mai mult deodată; dacă simți nevoia să bei dimineața; dacă atunci când nu bei ai simptome de sevraj: transpitație, greață, tremurături ce încetează atunci când bei…  atunci e semn că trebuie să mergi la medic.
Alcoolismul poate fi ereditar, ca parte a moștenirii genetice. Uneori este influențat de mediul familial, în sensul că este foarte importantă atitudinea familiei față de alcool și toleranța familiei față de acesta. Evenimentele stresante (un deces, pierderea locului de muncă, un eșec mai mic sau mai mare, cum ar fi un examen ratat) pot duce la dezvoltarea unui alcoolism, atâta vreme cât persoana nu găsește alt mod de a face față problemelor.
Oamenii dependenți de alcool au uneori și alte probleme psihice. Depresia și anxietatea, sindromul posttraumatic de stress, psihoze sau folosirea altor droguri sunt comportamente comune. Pe termen lung, alcoolul agravează aceste probleme și face vindecarea lor tot mai dificilă.
Cum poți reduce riscul de a dezvolta alcoholism? Ia pauze dese de la alcool. Dacă bei frecvent, asta duce la dezvoltarea toleranței. Toleranța este răspunsul fiziologic la ingestia unei substanțe cu potențial adictiv. Creierul se obișnuiește cu substanța și e nevoie de tot mai multă pentru a obține efectele de la început, sau măcar pentru a preveni efectele foarte neplăcute ale lipsei substanței. Băutul frecvent duce și la creșterea unor enzime hepatice care trebuie să metabolizeze alcoolul, și astfel se creează toleranța, și ai nevoie de tot mai mult alcool pentru același efect.
Când bei mai multe zile la rând devii dependent de efectul pe care alcoolul îl are în viața ta emoțională și socială. Adică relaxarea pe care o simți într-un grup social unde, de obicei, te simți tensionat, vei începe să o asociezi cu alcoolul și nu vei învăța să faci față situației anxiogene altfel decât cu băutura.
Important! Dacă simți axietate sau dacă ești trist e indicat să reziști tentației de a tempera ceea ce simți prin consum de alcool. Automedicația cu ajutorul alcoolului nu te ajută nici pe termen scurt (deși poate că mai reglează dispoziția și te face să te simți mai bine o scurtă perioadă) și nici pe termen lung. Dimpotrivă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5