Iulie - Luna naţională a informării despre consumul de alcool
Cum se formează și evoluează dependența de alcool?
Pentru unii oameni, alcoolul poate face parte din mai multe ocazii, dar, ca multe medicamente, poate da dependență atât fizic, cât și psihologic. În acest articol vom discuta despre dependența de alcool, precum și despre metode de tratament pentru această problemă.
Ce este dependența de alcool? Dependența de alcool, uneori cunoscută și sub numele de „alcoolism”, este cea mai gravă formă a problemei privind băutul și descrie o dorință puternică, de multe ori necontrolabilă, de a bea.
Consumul de băutură joacă un rol important în viața de zi cu zi a persoanelor dependente de alcool, ceea ce ar putea duce la formarea unei toleranțe fizice sau la simptome de sevraj dacă se vor opri.
Există grade diferite de dependență de alcool și nu implică întotdeauna niveluri excesive de băut. Dacă, spre exemplu, beți câte o sticlă de vin împreună cu prietenii în fiecare seară și dormiți doar 2-3 ore pentru a vă relaxa și nu pentru a vă odihni, cel mai probabil sănătatea va fi afectată pe termen lung. Pe de altă parte, ați putea deveni dependenți de alcool dacă simțiți nevoia de a consuma băuturi alcoolice cu scopul de a vă relaxa și nu ratați niciun moment pentru a o satisface. În acest caz ar putea apărea și dependența fizică manifestată prin transpirație, tremurat și greață atunci când nivelul alcoolului din sânge scade.
Care sunt semnele apariției dependenței de alcool? Dacă sunteți îngrijorat de faptul că ați putea deveni dependenți de alcool sau sunteți îngrijorat de faptul că beți destul de mult cu prietenii și nu numai, atenție la aceste patru semne de avertizare:
· vă gândiți de unde ați putea obține o nouă ocazie de a bea și planificați evenimente sociale, de familie și de muncă în jurul alcoolului;
· aveți o nevoie compulsivă de a bea și vă este greu să vă opriți odată ce începeți;
· beți imediat cum vă treziți sau simțiți nevoia de a bea alcool încă de la primele ore ale dimineții;
· prezentați tot mai des simptome ale sevrajului (transpirație, tremurat, greață) ce se opresc odată ce începeți să beți alcool.
Ce cauzează dependența de alcool? Mulți factori pot crește riscul abuzului de alcool. Oamenii pot apela la alcool dintr-un singur motiv inițial și pot dezvolta treptat o dependență de alcool. De exemplu, consumul de alcool în timpul perioadelor dificile – o moarte în familie sau pierderea unui loc de muncă – poate provoca abuzul de alcool pe termen lung. Deși există motive diferite pentru dependența de alcool, unele dintre cele mai frecvente sunt:
Reducerea stresului Apelarea la alcool pentru a reduce factorii de stres zilnici poate influența probabilitatea de a dezvolta alcoolism. Deoarece alcoolul este calmant, sedativ, băutul produce sentimente de plăcere. Cu toate acestea, consumul frecvent de alcool crește toleranța, aspect care rezultă într-un consum crescut de alcool pentru a obține aceleași efecte.
Stare de bine Consumul de alcool poate oferi oamenilor o pauză de la realitate. Oferă un sentiment de ușurare față de problemele actuale de care mintea încearcă să scape. Cu toate acestea, consumul continuu de alcool, cu scopul de a trece cu bine peste o zi dificilă, se poate transforma într-o problemă serioasă de alcoolism.
A face față unei pierderi Pierderea unui membru al familiei sau a unui prieten poate avea un impact asupra dvs. emoțional, fizic și mental. Alcoolul poate ușura durerea pe care o simțiți și este utilizat pentru a trece prin momente dificile. Depinzând de alcool, chiar și pentru o perioadă scurtă, poate spirala într-o dependență de alcool.
Depășirea anxietății Unii oameni sunt în mod natural anxioși, aspect care declanșează stări de îngrijorare permanente. Consumul scade inhibițiile individului și oferă o senzație de confort în situații sociale. Cu toate acestea, în timp, acest lucru poate duce la comportamente de dependență.
Lipsa conexiunilor sociale Mulți oameni beau pentru că nu se simt cu adevărat conectați la alte persoane. Ei cred că alcoolul fie va umple golurile, fie va facilita crearea de conexiuni mai ușoare. Cu toate acestea, rezultatul este de cele mai multe ori exact opusul.
A face față unei senzații de rușine și timiditate Rușinea este una dintre cele mai dificile emoții pe care o putem experimenta și este, de asemenea, una dintre cele mai traumatizante. În timp ce alcoolul poate masca temporar rușinea cu sentimente false, ea determină, de asemenea, mulți indivizi să se angajeze într-un comportament nesăbuit sau nebun, care le poate determina mai târziu să simtă și mai multă rușine.
A face față unor traume Experții în tratarea alcoolismului văd un anumit tip de traume în aproape fiecare pacient pe care îl tratează. Există multe forme de traume, dar majoritatea sunt reprezentate de evenimente dureroase anterioare în care victima nu a avut o persoană empatică alături, care să fie prezentă în momentul exact al evenimentului nefericit. Pentru mulți, tratarea unei traume nerezolvate este cheia pentru recuperarea lor emoțională.
Cum evoluează dependența de alcool? Plecând de la cauzele care declanșează dorința de a bea, transformată ulterior în necesitate, dependența de alcool se formează în câteva etape: în primul rând, corpul va construi o toleranță la alcool, acesta fiind un proces natural. Pe măsura dezvoltării toleranței, persoana care consumă alcool va simți nevoia de a mări cantitatea pentru a simți din nou efectele băuturii. Apoi, în momentul în care consumul de alcool scade, corpul se va resimți, apărând tot felul de simptome precum durerea de cap, amețeala, tremuratul și așa mai departe. Dorința de a face ca aceste senzații să dispară combinată cu dorința de a simți efectele alcoolului vor accelera dorința de a bea, așa instalându-se dependența de alcool.
DSP BN COMP. DE PROMOVARE A SANATATII
Citiţi şi:
- Şoferi băuţi, depistaţi la volan pe străzile din Bistriţa şi Sângeorz Băi
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
Adaugă comentariu nou