Ce se întâmplă în corpul tău când dormi
-
View the full image
https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-tank-top-lying-on-bed-4980311/
Oamenii își petrec aproximativ o treime din viață dormind și, totuși, puțini sunt cei care știu adevărata importanță a somnului. Deși funcțiile somnului nu sunt încă elucidate complet, este cert că el reprezintă o nevoie universală a tuturor formelor superioare de viață, iar absența sa are consecințe serioase asupra organismului. Dacă te-ai confruntat cu probleme de somn sau ai apelat la suplimente pentru insomnie, citește în continuare și află ce se întâmplă în organismul tău când dormi.
Cum funcționează somnul?
Arhitectura somnului a fost investigată prin măsurători electroencefalografice, prin care se verifică activitatea creierului în această perioadă. În urma lor, au fost evidențiate două tipuri de somn, care alternează, ciclic, pe parcursul nopții: somnul REM (rapid eye movement – mișcări rapide ale ochilor) și somnul non-REM.
Un episod de somn începe cu o perioadă scurtă de somn non-REM, care trece prin cele patru stagii și evoluează către somnul REM. De aici, individul nu rămâne în somn REM pe tot parcursul nopții, ci trece prin cicluri succesive non-REM-REM. Durata primului ciclu este de 70-100 de minute, iar ciclurile ulterioare sunt mai lungi, având o durată de 90-120 de minute.
Somnul REM
Somnul REM este caracterizat de o creștere a activității cerebrale, mișcări rapide ale ochilor, atonie musculară și diminuarea reflexelor. Cel mai frecvent, visele apar în această perioadă a somnului, iar pierderea tonusului muscular și a reflexelor îl împiedică pe cel care doarme să execute mișcări, atunci când visează. În mod normal, durata somnului REM crește pe măsură ce noaptea înaintează și are cea mai lungă durată în ultima treime a episodului de somn.
Somnul non-REM
În timpul somnului non-REM, organismul repară și regenerează țesuturile, construiește oase și mușchi și întărește sistemul imunitar. Pe măsură ce înaintează în vârstă, omul are parte de mai puțin somn non-REM. Somnul non-REM este cuprinde 4 stadii:
- Stadiul 1 are un rol de tranziție, durează între 1 și 7 minute și constituie 2-5% din durata totală a somnului. Este asemănător cu starea de relaxare indusă unei persoane treze și este ușor întrerupt de zgomote.
- Stadiul 2 durează 10-25 de minute în ciclul inițial și crește cu fiecare ciclu succesiv. Este o etapă importantă în consolidarea memoriei, iar, pentru a-l întrerupe, este nevoie de stimuli mai intenși decât în cazul stadiului 1.
- Stadiile 3 și 4 sunt stadiile de somn profund și sunt prezente, în special, la începutul episodului de somn.
Care sunt schimbările resimțite în organism?
În general, schimbările fiziologice din timpul somnului sunt bine tolerate și au loc la mai multe niveluri:
- Cardiovascular: tensiunea arterială și pulsul cresc în timpul stadiului 2 al somnului non-REM și la trezire;
- Respirator: frecvența respiratorie este aritmică și mai accelerată, în timpul somnului REM;
- Cerebral: somnul non-REM este asociat cu o scădere a fluxului sanguin și a metabolismului cerebral. Pe de altă parte, în timpul somnului REM, apare o creștere a fluxului sanguin în zonele creierului asociate cu emoțiile și vizualizarea;
- Renal: în timpul somnului, scade excreția de sodiu, potasiu, clorură și calciu, aspect ce conduce la scăderea debitului urinar și la obținerea unei urini mai concentrate.
În concluzie, somnul este un proces complex cu numeroase implicații asupra organismului. Asigură-te că ai parte un somn de calitate, cu o durată corespunzătoare, pentru a-i permite organismului tău să prindă putere și să se refacă pentru o nouă zi.
Surse informative
“Sleep Physiology.” Sleep Disorders and Sleep Deprivation: an Unmet Public Health Problem, by Harvey R. Colten and Bruce M. Altevogt, Institute of Medicine, 2006.
Sleep 101 Basics: REM, NREM, Sleep Stages, & More. my.clevelandclinic.org/health/articles/12148-sleep-basics.
Citiţi şi:
- De ce somnul de calitate este esențial pentru sănătatea ta și cum poți să dormi mai bine
- De ce somnul de calitate este esențial pentru sănătatea ta și cum poți să dormi mai bine
- Ziua Mondială a Somnului
- Cum alegem un topper saltea? Un somn odihnitor in 3 pasi
- Care sunt cele mai bune saltele pentru confortul întregii familii?
Adaugă comentariu nou