Ce trebuie să știi despre cursul valutar

Deși existența noastră are la bază consumul unor bunuri esențiale și neesențiale, cea mai mare piață comercială din lume este cea valutară. Banul este mijlocul prin care achiziționăm orice, de la servicii și produse și vacanțe. Există mai multe monede în lume, specifice unor țări sau uniuni economice și monetare, cum este Uniunea Europeană. În momentul în care călătorești sau vrei să achiziționezi lucruri în altă monedă, trebuie să convertești suma de care ai nevoie. La baza oricărei conversii monetare stă cursul valutar. Acesta variază în funcție de anumiți factori, de aceea se schimbă zilnic. Descoperă ce trebuie să știi despre cursul valutar din rândurile care urmează.

 

Ce este cursul valutar

Dacă ai folosit vreodată un convertor valutar, știi că acesta transformă suma pe care vrei să o schimbi în echivalentul valoric din moneda pe care vrei să o cumperi sau vinzi. Cursul valutar este, așadar, un raport între două monede care arată prețul pe care îl plătim sau obținem din schimbarea uneia dintre ele în cealaltă. Cursul valutar se mai numește curs de schimb sau schimb valutar. Există două tipuri de curs valutar:

  • Curs de cumpărare, numit și cotație BID

  • Curs de vânzare, numit și cotație ASK

Cursul de cumpărare este cel la care banca sau casa de schimb valutar cumpără respectiva valută, iar cel de vânzare este cel la care o vinde. Cele două cursuri au valori diferite, iar diferența dintre ele se numește Spread. Acesta diferă de la o bancă sau casă de schimb valutar la alta, în funcție de suma pe care aceasta o oprește pentru acoperirea costurilor și comision. 

 

Tipuri de cursuri valutare în funcție de momentul schimbului

Cursul valutar este stabilit de BNR, o dată pe zi și este valabil 24 de ore. Poți realiza schimburi valutare atât pe moment, cât și cu decontare în viitor. Această abordare se poate dovedi avantajoasă dacă previziunile experților indică o eventuală modificare a cursului în defavoarea ta. În funcție de termenul de plată, cursul valutar poate fi:

  • La vedere, numit și Spot. Este cursul din ziua în care ai hotărât vânzarea sau cumpărarea valutei. 

  • La termen sau Forward. Se stabilește recepția și plata valutei la o anumită dată, cu un preț preconizat.

 

Factori care influențează cursul valutar

Valoarea unei monede depinde de cererea de pe piața valutară, dar și de economia țării respective. O țară cu o economie puternică are locuri de muncă și un PIB mai bun, astfel că oamenii cheltuiesc mai mult. Astfel, valoarea monedei crește. Există și alți factori care influențează cursul valutar:

  • Speculațiile. Acțiunile speculative de pe piață determină cât de mult se va tranzacționa o monedă. Atunci când investitorii consideră că valoarea unei monede este destul de mică pentru a fi avantajoasă, o cumpără, iar acest lucru duce la aprecierea acesteia. Când moneda ajunge la un nivel ridicat, aceștia o vând, pentru ca diferența să se transforme în profit. Când se vinde mult, moneda se poate deprecia vertiginos.

  • Creșterea economică. Creșterea economică a unei țări este un semnal pentru investitori că pot face bani, astfel că aceștia aduc capital. Acest lucru are efect pozitiv asupra monedei, care se apreciază. 

  • Stabilitatea politică. Un stat guvernat eficient, în care deciziile sunt previzibile, transmite siguranță pe piețele comerciale, astfel că investitorii capătă încredere în acesta. În schimb, instabilitatea politică aduce incertitudine, ceea ce determină încetinirea sau chiar retragerea investițiilor, cu consecințe nefaste asupra monedei.

Cursul valutar este un instrument esențial pentru relațiile și schimburile comerciale majore, dar și pentru cele personale. Cunoașterea aspectelor care determină evoluția raportului dintre două monede te ajută să eficientizezi schimburile valutare, astfel încât acestea să se dovedească profitabile.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5