Cea mai nouă și modernă Unitate de Primiri Urgențe-SMURD Bistrița-Năsăud și-a deschis porțile, în prezența ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a ministrului Apărării, Vasile Dâncu

Lucrările la cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe din ţară s-au finalizat. Astăzi, a fostprogramată recepţia la UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în prezenţa unor demnitari guvernamentali şi specialişti din domeniul sănătăţii. Invitaţiei transmise de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi de managerul Gabriel Lazany au răspuns ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila, ministrul Apărării Naţionale – Vasile Dâncu, rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş – prof. dr. Leonard Azamfirei, decanul Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş – prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, prof. dr. Ștefan Florian - medic primar neurochirurg, Medic Şef Secţie Neurochirurgie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Clu fostul ministru al Sănătăţii – dr. Patriciu Achimaş- Cadariu, prefectul Stelian Dolha, primarul municipiului Bistriţa - Ioan Turc, parlamentari și primari bistriţeni.

“Am un sentiment mare de împlinire, pentru că încă un proiect care completează un sistem de sănătate în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este inaugurat. Avem o Unitate de Primiri Urgențe de aproximativ 2000 mp. Este un proiect de circa 4,2 milioane euro, cu finanțare mixtă, fonduri europene și de la Consiliul Județean, și care continua dezvoltarea SJU Bistrița. În ultimii opt ani, în Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-au făcut investiții de 46 milioane de euro. Nu ne orpim aici, în luna ianmuarie vom inaugural și Secția externă de pe str. Alba Iulia, în vară – secția de pe str. Ghinzii, am început să lucrăm la studiile de fezabilitate la Secție de recuperare din fostul Hotel Krone. Am arătat și câteva imagini din noua aripă a spitalului pe care vrem să o construim, suntem în faza de proiectare a noilor spații adiacente de care va avea nevoie noua aripă, inclusive clădirea principală. Consiliul Județean a făcut un credit, din care 5 milioane euro au fost alocate pentru această investiție. Sunt optimist că, investiția noastră fiind cea mai matură din România, după ce Guvernul va finaliza criteriile pentru alocarea banilor din PNRR, va fi printer cele 25 care vor fi trimise către Comisia Europeană. După semnarea contractului de finanțareâ, într-o lună suntem pregătiți să atragem primii bani din PNRR“, a dcelarat președintele Radu Moldovan.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat că acest tip de investiţii arată responsabilitate faţă de comunitate. "Astăzi am vizitat noua unitate de primiri urgenţe, am văzut că ea face parte dintr-o gândire, nu dintr-un proiect limitat, ci dintr-o gândire pe termen mediu pentru a asigura resurse pentru îngrijirile medicale ale oamenilor din acest judeţ. Cred că este vorba, însă, şi de un alt lucru: este vorba despre oameni responsabili pentru comunitatea lor. Cred că acesta este mesajul care ar trebui să ne călăuzească în activitatea noastră, indiferent de domeniul de activitate pe care îl practicăm, pentru că responsabilitatea pentru comunitate duce la proiecte de succes", a precizat Rafila.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, a menționat că Bistrița a devenit un oraș medical, care și-a modernizat sistemul în ultimii ani. “Ca ministru al Apărării Naționale, sunt interesat de un sistem medical în Bistrița cât mai bun, pentru că avem unități militare importante în sistemul national de apărare. (…) Mă bucur că este și o mare preocupare pentru frumos. Expoziția Marcel Lupșe din acest spital m-a fascinat pur și simplu. În acest spital nu te simți bolnav, e un mediu care ai senzația că îți dă viață“, a adăugat ministrul Vasile Dâncu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, ec. Gabriel Lazany, a menționat că, în 2017, când a preluat mandatul de manager al unității spitalicești, pe lângă problemele administrative, existau și cele de resurse umane, un sfert dintre medici erau pensionari. În acel context, a decis să promoveze o strategie în jurul oamenilor, formând o echipă managerială puternică. Managerul SJU Bistrița a amintit de parteneriatul cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, cu CAS BN, cu DSP BN, de implicarea specialiștilor din Consiliul Județean, dar și a celor 1500 de colegi din spital. În ultima perioadă, nu mai puțin de 90 de medici au venit la Bistrița, care au și rămas. “Împreună cu președintele Consiliului Județean, ne-am pus ambiția de a demonstra că sistemul public de sănătate poate fi performant, că poate să ofere servicii de sănătate. Suntem foarte departe. Mai avem mult de lucru la infrastructură, dar avem foarte mult de lucru pe partea de resursă umană “, a declarant Gabriel Lazany.

Prof. dr. Ștefan Florian, medic șef Secţie Neurochirurgie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, a punctat faptul că a avut ocazia să vadă la fața locului ce înseamnă vorba românească “Omul sfințește locul”. Profesorul clujean a subliniat importanța descentralizării sistemului sanitar și a interesului comun al autorităților locale pentru mai binele cetățeanului. “Nu pot să privesc decât cu admirație tot ceea ce s-a realizat. Sunt aici pentru o dublă bucurie, să fiu părtaș la ceea ce s-a întâmplat aici și să aduc doi dintre foștii mei rezidenți. Le spun la toți reyidenții copiii mei, pentru că trăiesc alături de mine 6-7 ani. I-am crescut, i-am format și mă bucur că vin alături de ceilalți doi copii ai mei care au confirmat deja“, a spus prof. dr. Florian.

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş – prof. dr. Leonard Azamfirei - a precizat că Bistrița-Năsăud cunoaște cea mai mare dinamică în dezvoltarea medical, punctând parteneriatul pe care universitatea îl are cu județul nostrum în formarea unor cadre medicale profesioniste.

Primarul Ioan Turc a spus că la Bistrița evoluția sistemului de sănătate este remarcabilă și că nu se va opri aici. Mă bucură enorm faptul că infrastructura se dezvoltă, dar și faptul că vin medici bine pregătiți, care dau încreere oamenilor.

***
Proiectul “U.P.U.-S.M.U.R.D. - Spitalul Judeţean de Urgență Bistriţa - reabilitare, modernizare, extindere și dotare” a avut o valoare de peste 4 milioane euro, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi de la bugetul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Procedura de achiziţie publică a fost adjudecată de asocierea dintre Depisto Star S.R.L. asociat cu un procent de 96,05% (lucrări construcții, instalații interioare - electrice, sanitare, HVAC, PSI) şi 2. GB INDCO S.R.L, asociat cu un procent de 3,95% (instalații de fluide medicale), cu sediul în București.
UPU-SMURD a fost extins de la 280 mp, cât are astăzi, la 1414 mp. Au fost achiziţionate 85 de dotări specifice activităţii medicale.
Obiectivele specifice ale proiectului
• reabilitarea spațiilor existente ale UPU-SMURD conform concluziilor expertizei tehnice, în suprafață de aprox. 280 mp;
• modernizarea UPU SMURD pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență în condiții optime și pentru reducerea infecțiilor nosocomiale.
• extinderea Unității de Primiri Urgențe în vederea asigurării tuturor spațiilor și operațiunilor necesare primirii și soluționării urgențelor medicale.
• dotarea Unității de Primiri Urgență cu aparatură medicală modernă, de ultimă generație. Se vor achiziționa 85 de dotări specifice activității medicale;
• scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament prin utilizarea de echipamente medicale complexe, cu aprox. 5%;
• creșterea calității actului medical și reducerea infecțiilor nosocomiale cu aprox. 2%;
• facilitarea accesului la serviciile medicale de urgență pentru persoanele cu dizabilități, prin crearea infrastructurii necesare (lift, rampe de acces, etc.)

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/1324447361359422

Comentarii

18/12/21 16:40
Iuliu

La capitolul sănătate, dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci de ce să le inghesui intre blocuri spatele clădirii actuale a spitalului judetean. Cel mai bine este să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Ar trebui actualizat acel proiect si depus pentru realizare prin accesarea de fonduri europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5