Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, modernizată şi extinsă cu 2 milioane de euro. Preşedintele Moldovan: Vom avea una una dintre cele mai moderne şi dotate UPU din România
Administratorul judeţului, Florin Moldovan şi reprezentantul companiei Depisto Star (Gheorghinei, judeţul Harghita) au semnat contractul de proiectare tehnică şi execuţie pentru proiectul “U.P.U.-S.M.U.R.D. - Spitalul Judeţean de Urgență Bistriţa - reabilitare, modernizare, extindere și dotare”. Valoarea contractului este de 9.3 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro). Durata contractului este de 11 luni, din care 2 luni proiectare şi 9 luni execuţie, însă autorităţile sunt optimiste că investiţia ar putea fi finalizată la finalul acestui an.Procedura de achiziţie publică a fost adjudecată de asocierea dintre Depisto Star S.R.L. asociat cu un procent de 96,05% (lucrări construcții, instalații interioare - electrice, sanitare, HVAC, PSI) şi 2. GB INDCO S.R.L, asociat cu un procent de 3,95% (instalații de fluide medicale), cu sediul în București.
„Spitalul Judeţean de Urgenţă a devenit unul de referinţă, în categoria spitalelor judeţene. E un spital etalon, model de bune practici şi mă bucur că semnăm contractul de execuţie a unei noi investiţii vitale pentru desfăşurarea activităţii. După semnarea contractului cu heliportul, cu eficienţa energetică a secţiilor externe de pe str. Ghinzii şi de pe str. Alba Iulia, am ajuns pe finalul contractării. (...) Prin realizarea acestui obiectiv vom extinde UPU de la 280 mp, cât are astăzi, la 1414 mp. Va fi reabilitat şi spaţiul existent şi se vor achiziţiona 85 de dotări specifice activităţii medicale. Vom avea una dintre cele mai moderne şi dotate Unităţi de Primiri Urgenţe din România. O parte din bani sunt asiguraţi din Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar cealaltă, peste 500.000 euro, din bugetul propriu al Consiliului Judeţean”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.
Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, a ţinut să mulţumească echipei de implementare a proiectului şi a precizat că este un moment oportun, în condiţiile în care construcţia liftului pentru heliport se va suprapune cu lucrările la UPU. „Prin acest proiect, pe lângă extinderea ca suprafaţă, va avea loc şi o modificare a structurii. Am solicitat Ministerului Sănătăţii să ne aprobe, după finalizarea proiectului, să lucrăm cu 20 de paturi în loc de 13 cât avem în prezent, ceea ce va duce la o diminuarea a timpului de aşteptare în UPU. Este una dintre cele mai mari nemulţumiri a pacienţilor. În momentul de faţă ne confruntăm cu timpi de aşteptare foarte lungi, având în vedere că e vârful sezonului gripal, adresabilitatea către UPU este în continuă creştere. Cu toate că populaţia judeţului descreşte, pacienţii care se adresează la UPU sunt în permanentă creştere. Dacă în 2018 am avut 44.000 de adresări la UPU, în 2019 am avut 48.500, o creştere de aproximativ 10%”, a declarat Lazany.
Potrivit acestuia, şi la UPU Pediatrie sunt solicitări mari, cu o medie de 80-90 pacienţi/zi. În ceea ce priveşte personalul, cea mai mare problemă o constituie medicii. În prezent, sunt două posturi scoase la concurs şi s-ar putea să fie şi doi candidaţi care să şi le adjudece. De altfel, potrivit normativelor în vigoare, la fiecare 20.000 de prezentări la UPU ar fi nevoie de 2 medici, per total fiind nevoie de 4 medici plus medicul şef. O altă soluţie ar fi apariţia normelor de aplicare a Legii rezidenţiatului, care ar da posibilitatea medicilor rezidenţi să facă linii de gardă în partea de prespital după trei ani şi jumătate.
UPU va fi transferat din altă locaţie din incinta spitalului, atunci când constructorii vor anunţa că încep efectiv lucrul, urmând să fie amenajat şi un tunel de legătură pentru transferul pacienţilor spre secţiile spitalului.
Obiectivele specifice ale proiectului
- reabilitarea spațiilor existente ale UPU-SMURD conform concluziilor expertizei tehnice, în suprafață de aprox. 280 mp;
- modernizarea UPU SMURD pentru asigurarea serviciilor medicale de urgență în condiții optime și pentru reducerea infecțiilor nosocomiale.
- extinderea Unității de Primiri Urgențe în vederea asigurării tuturor spațiilor și operațiunilor necesare primirii și soluționării urgențelor medicale.
- dotarea Unității de Primiri Urgență cu aparatură medicală modernă, de ultimă generație. Se vor achiziționa 85 de dotări specifice activității medicale;
- scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament prin utilizarea de echipamente medicale complexe, cu aprox. 5%;
- creșterea calității actului medical și reducerea infecțiilor nosocomiale cu aprox. 2%;
- facilitarea accesului la serviciile medicale de urgență pentru persoanele cu dizabilități, prin crearea infrastructurii necesare (lift, rampe de acces, etc.)
Citiţi şi:
- Preşedintele Radu Moldovan: Lucrările la una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din România sunt în grafic!
- Paşi importanţi spre finalizarea celei mai moderne Unităţi de Primiri Urgenţe din ţară
- Preşedintele Radu Moldovan: Noua Unitate de Primiri Urgenţe ar putea fi finalizată în primăvara anului viitor!
- Cea mai nouă și modernă Unitate de Primiri Urgențe-SMURD Bistrița-Năsăud și-a deschis porțile, în prezența ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a ministrului Apărării, Vasile Dâncu
- Primele imagini din zona de triaj de la Unitatea de Primiri Urgenţe! Managerul Gabriel Lazany: Mergem înainte!
Comentarii
Ceea ce cauzează nepermisele întârzieri în a vedea prompt pe bolnavii ce se prezintă la UPU sunt fișele stufoase care se cer completate, încât bolnavii pier de-a-n picioarele. Halal informatizare(Am stat trei ore pentru o zgârietură sănătoasă de pisică.) Simpla introducere a cardului ar trebui să rezolve primirea și trei minute pentru evaluarea cazului. Așa se tot scrie și iar se scrie până bolnavii leșină sau sunt expediați ca fără probleme, dacă nu chiar bruscați.
Adaugă comentariu nou