Cei şapte ani de acasă

„Copilăria e o lume aparte; pentru noi, o lume fantastică, ireală, pentru cei care fac parte din ea, dimpotrivă, una reală şi plină de armonie.” (Eugen Heroveanu)
Scopul educaţiei este Acela „de a înălţa pe culmi mai nobile de viaţă COPILUL de azi, respectiv OMUL de mâine”. Problema educaţiei este abordată astăzi în strânsă legătură cu problematica lumii contemporane, descrisă ca o adevarată transformare, mai exact ca o explozie a vremurilor noastre. Educaţia trebuie să se manifeste în permanenţă ca o acţiune unitară în strânsă legătura dintre cei doi poli: familia şi mediul educaţional. Acest lucru impune ca părinţii să fie parteneri egali în educaţia copilului. Să fii părinte nu este uşor, iar această „meserie” este una grea, responsabilă, gata să ofere copiilor un viitor senin sau
înorat; şi asta depinde de felul în care fiecare părinte îşi practică această meserie.
În accepţiunea cea mai largă a termenului „copil bun” reprezintă în fapt suma tuturor trăsăturilor pozitive structurate în dinamica comportamentului: politeţe, cinste, sociabilitate dispoziţie de colaborare, sârguinţă etc., asta ne-ar plasa în cealaltă latură unde am găsi un „părinte bun”, caracterizat prin: răbdare , dragoste, calm, înţelegere etc.
La rândul meu, practic această „meserie” încă de 9 ani, când pentru prima
dată, am gustat dulceaţa acestei meseri. Într-adevăr, ne este uşor; răbdarea, dragostea, calmul, înţelegerea,trebuie să ne fie „pâine şi apă”, din care să se hrăneasăa zi de zi copiii noştri.
Mai mult decât atât, aceeaşi hrană trebuie să o împart şi celorlalţi copii ai mei de la şcoală ,în calitate de dascăl. Transparenţa de care trebuie să
dăm dovadă va face din copiii noştri oameni de caracter, etichetaţi în societate ca având „cei şapte ani de acasă”.
Fii tu un exemplu, iubeşte-ţi copilul, ascultă-l, protejează-l, joacă-te cu el, ai răbdare să îi explici, râde, plânge împreună cu „puişorul” tău ...etc. Şi astfel, copilul de astăzi va fi „omul” de mâine. Ne dorim oameni educaţi? Atunci oferă educaţie!
Părintele trebuie să descopere imensul potenţial al copilului şi apoi să-l valorifice în opera de formare a unei personalităţi de succes.Cei şapte ani de acasă ,vor fi ca 7 stele strălucitoare care vor lumina calea copilului pe tot parcursul vieţii. „Căci ei vor fi în lume şi în viaţă /Aşa cum noi le-am spus şi arătat,/ Iar ei, la fel vor da povaţă / Şi-un lung popor e-acum de noi format. “ (Traian Dorz)
Adina Blaga, învăţătoare Şc.Gim. Budeşti

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5