Cenaclul Coșbuc a deschis stagiunea de toamnă cu roade bune

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, s-a desfășurat prima ședință de lucru a Cenaclului George Coșbuc. Au citit Alexandra Andrecuț – proză – și Emilian Horea – poezie, ei fiind proaspăt laureați ai Festivalului-Concurs Național Avangarda XXII, de la Bacău. Ei sunt elevi ai Cercului de literatură de la Palatul Copiilor, coordonat de prof. Ionela Silvia Nuşfelean. Într-un dialog al generațiilor, a lecturat „Vise de zi” – poeme, dintr-un manuscris gata de tipar, Ștefan Veșcari.

Ștefan Veșcari este un poet consacrat al urbei noastre. Apropiat de Luca Onul, Emil Dreptate, Ion Moise, Virgil Raţiu, Al. Cristian Miloş, Vasile Dâncu, Olimpiu Nuşfelean, Domniţa Petri, Cleopatra Lorinţiu, Nicolae Băciuţ şi alţi membri ai cenaclului literar „George Coşbuc”, a publicat, alături de aceștia, versuri în antologii, precum: „9 dimineţi”, „Suverana clipă”, „Bistriţa – o imagine a poeziei” – „Bistritz-ein Gedichtblick” etc. A semnat poezii în revistele: Mișcarea Literară, Răsunetul cultural, Mesagerul literar și artistic, Conexiuni, Litera Nordului, Virtus Romana Rediviva ș.a. A debutat editorial cu volumul „Dezbrăcat de umbră”, Editura Didactica Nova, Bistriţa, 2008. Au urmat: „Umbra nisipului”, la aceeași editură, în 2009; „Lacrima focului”, Editura Nico, Tg. Mureş, 2011; „Fereastra din spate”, Editura Nico, 2012; „Poveste cu mine și poezii inedite”, Editura Tipo Moldova, Iași, 2015. A primit mai multe premii literare și a avut lansări de carte în Franța, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova.

Alexandra Andrecuț a absolvit Colegiul Național Liviu Rebreanu, Bistrița, promoția 2017. Pe parcursul gimnaziului și liceului a urmat cursurile Cercului Micii Blandieni Bistrițeni de la Palatul Copiilor Bistrița. Actualmente este studentă în anul I, la Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secția Limbi moderne aplicate. A primit numeroase premii literare. De ultimă oră, e laureată a Festivalului-Concurs Național Avangarda XII, Bacău, obținând Premiul II pentru Proză. A publicat în antologia creativă Zece teme și-un poem, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2012, în suplimentul Mesagerul literar și artistic și în revistele Caiete Silvane, Nord literar, Izvoare filosofice și Mișcarea literară.

Emilian Horea este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Liviu Rebreanu, Bistrița, și membru al cercului Micii Blandieni Bistrițeni de la Palatul Copiilor din Bistrița. A obținut mai multe premii literare, printre care Premiul pentru Poezie și Premiul Revistei Poesis la Festivalul Național de Poezie George Coșbuc, Bistrița, octombrie, 2017 și Marele Premiu la Concursul Național „Ocrotiți de Eminescu”, de la Blaj, ianuarie, 2018. A citit poezie și-n cadrul Cenaclului George Coșbuc, Bistrița, și la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, în cadrul Rondului de mai al Poeților a.c. E laureat al fazei naționale a Concursului de creație literară Tinere Condeie, participând, în iunie 2018, în Tabăra Tinere Condeie de la Muncel, județul Iași. A debutat în revista Mișcarea literară nr. 1/ 2018, cu un grupaj de poeme, la rubrica „Cei care vin”, beneficiind de o prezentare a scriitorului Olimpiu Nușfelean. În septembrie 2018 a primit Premiul III pentru Poezie, la Festivalul-Concurs Național Avangarda XII, Bacău.

Participanții la dialog au fost marcați de maturitatea literară a celor care au citit, oferindu-le și sugestii scriitorii Olimpiu Nușfelean, Al. Cristian Miloș, Gheorghe Mizgan, Niculae Vrăjmaș etc. S-au mai implicat în discuții, cu prospețime, și un promițător poet bistrițean – Andrei Mic – și Mici Blandieni de la Palatul Copiilor Bistrița. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, Alexandru Câțcăuan, a prezentat programul evenimentelor literare de toamnă, ținute sub auspiciile instituției pe care o conduce, în special programul Festivalului Național de Poezie George Coșbuc și al Saloanelor Liviu Rebreanu.

Reținem, sintetic, câteva observații pertinente făcute de președintele Cenaclului George Coșbuc, scriitorul Olimpiu Nușfelean, despre cei care au citit:

„Ștefan Veșcari este un poetul egal cu sine, propune o poezie matură, de dragoste sau nu neapărat, în care femeia generică ajunge expresie a căldurii sufletești. Creionează un univers calm și grav în același timp, având puterea sugestiei prin imagini și metafore pline de forță.”

„Alexandra Andrecuț are mână, pană de prozatoare, și ochi, și capacitatea de a imagina. Nu îi e lene să scrie. Scrie cu aplicație, cu foarte mult nerv al condeiului, cu foarte bune observații ale realității, cu elemente de teatru, capabile să însceneze acțiuni. Acestea îi dau putere să impresioneze. Nu rămâne la nivelul unei exprimări poetice, are subiecte serioase, care sunt foarte bine exploatate. Anvergura prozei ei va veni din modele, din experiențele de viață proprii și ale altora, pe care credem că le va gestiona fast și artistic.”

Olimpiu Nușfelean, directorul revistei Mișcarea literară scria, în publicația pe care o conduce, nr. 1/ 2018, la debutul lui Emilian Horea, că „poetul se angajează într-o continuă deslușire a ceea ce trăiește (…) Sunt primele ieșiri în lume ale unui poet în creștere. Dar nu asta e cel mai important. Important este că Emilian Horea are o meditație profundă, exprimată în imagini poetice interesante, într-un limbaj proaspăt, cu mici poticniri, care pe viitor pot fi înlăturate. Depinde de el, de lecturi și modele alese, pentru a-și desluși mai bine talentul și a-și întări personalitatea.” Și la Cenaclu, scriitorul a accentuat faptul că „Emilian este e o promisiune certă a literelor bistrițene; are poeme construite, de o profundă tensiune”, sugerându-i doar să evite pasajele mai explicative și să revină asupra unor fragmente.

Trei ore de lecturi și dezbateri, semn că a fost o ședință de cenaclu dinamică și aplicată, cu roade frumoase.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5