Cenaclul „George Coşbuc” i-a sărbătorit aniversar, apreciindu-le adevărata valoare, pe scriitorii prof. dr. Mircea Gelu Buta, Alexandru Cristian Miloş şi Ioan Borşa
Şedinţa cunoscutului şi apreciatului cenaclu literar „George Coşbuc” de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa, desfăşurată în data de 28.09.2012, începând cu ora 18.00, a fost una cu o semnificaţie şi ţintă aparte, un moment semnificativ şi o activitate emoţionantă, având o dublă sărbătoare pentru trei membri marcanţi ai acestui „for al literelor şi ideilor” şi pentru toţi cei care s-au lansat sau vor să se lanseze „pe aripile scrisului românesc”, un cenaclu recunoscut în judeţ şi nu numai, un etalon în formarea adevăraţilor poeţi, romancieri, epigramişti, scriitori din toate genurile literare şi condus de foarte multă vreme cu „dibăcie, talent şi meticulozitate”, formator de condeie şi valoroşi scriitori, de către cunoscutul, apreciatul şi valorosul scriitor, ziarist şi profesor ION MOISE, nimeni altul decât cel care a dat cititorilor valoroase scrieri (numeroase volume, culminând cu romanul istoric de excelenţă „Ochiul Dragonului”).
Într-o organizare de excepţie, în Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, pregătită pentru această frumoasă sărbătoare aniversară şi literară, în prezenţa a numeroşi membri – foşti şi actuali – invitaţi, mass media locală, s-a desfăşurat o activitate de o sensibilitate aparte, emoţionantă, prilejuită de sărbătorirea, în cadru festiv, a „trei condeieri valoroşi”, care fac cinste cenaclului şi care au împlinit o frumoasă vârstă biologică, dar au o putere de creaţie mare cu care se pot mândri şi care merită respectul nostru pentru activitatea literară desfăşurată.
Au fost sărbătoriţi prof. dr. scriitor MIRCEA GELU BUTA, care a aniversat anul acesta 60 de ani de viaţă, scriitorul ALEXANDRU CRISTIAN MILOŞ, care a împlinit, recent, „60 de ani de existenţă” şi poetul IOAN BORŞ, care a împlinit frumoasa vârstă de 78 ani.
Şedinţa a debutat prin cuvântul directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan, care i-a prezentat pe cei trei sărbătoriţi, le-a scos în evidenţă calităţile şi activitatea în cadrul cenaclului, oferindu-le frumoase Diplome de Excelenţă şi sticle de şampanie personalizate.
Prof. dr. şi scriitor GELU BUTA a făcut un scurt remember privind viaţa, copilăria, anii de liceu, colegii, prezentând un interesant şi pertinent eseu intitulat „Povara provincialismului”, unde surprinde cu obiectivitate aspecte şi relaţii sociale şi interumane în ziua de astăzi din România.
A mulţumit pentru apariţia, în ultimul număr, a revistei „Mişcarea Literară” care i-a acordat un spaţiu generos şi s-a făcut vorbire despre opera sa de către foarte mulţi autori, inclusiv stimatul Ion Moise.
A urat sănătate, fericire, viaţă lungă şi „La mulţi ani!” tuturor sărbătoriţilor.
Scriitorul ALEXANDRU C. MILOŞ şi-a făcut un amplu curriculum vitae privind viaţa şi activitatea literară, specificând că are fireşti emoţii, când în urmă cu 40 de ani, împreună cu regretatul Luca Onul puneau bazele acestei forme de activitate literară, iar din 1971 este membru al cenaclului „George Coşbuc”, munca grea fiind depusă şi dusă de Ion Moise, Luca Onul şi Al. C. Miloş.
La final, cunoscutul Al. C. Miloş şi-a prezentat opera şi volumele apărute, recitându-şi şi un poem semnificativ – Prietenul parc (Biblia reptiliană), Cetăţenii Cosmosului. I-a felicitat pe sărbătoriţi şi le-a urat viaţă lungă şi frumoasă.
Poetul Ioan Borşa şi-a citit câteva creaţii şi a precizat că e bine când cineva se gândeşte la asemenea evenimente, urându-le „La mulţi buni şi fericiţi ani!” sărbătoriţilor.
Scriitorul Ion Moise a prezentat o tabletă despre Gelu Buta, publicată în ziarul „Răsunetul” şi revista „Mişcarea Literară”, făcând o trecere în revistă a activităţii celor trei sărbătoriţi.
Toţi cei prezenţi au apreciat efortul fizic făcut de „veteranul şi simbolul” Cenaclului „George Coşbuc”, scriitorul, ziaristul şi profesorul Ion Moise, de a fi prezent la activitate, fiind într-o stare a sănătăţii nu tocmai optimă.
A urmat un frumos şi emoţionant moment folcloric destinat sărbătoriţilor şi susţinut de cunoscuta solistă de muzică populară Lenuţa Purja, împreună cu două fete care au interpretat o doină cu noduri şi două melodii – Dragostele nu-s curate, Tri păcurărei, retrăgându-se cu strigături specifice.
Au opinat despre sărbătoriţi şi opera lor, analizându-le creaţia şi activitatea: Niculae Vrăsmaş, care a prezentat câte un ACROSTIH pentru Gelu Buta, Al. C. Miloş, Ioan Borşa şi Ion Moise, epigramistul Alexandru Oltean a prezentat câte o epigramă pentru cei sărbătoriţi, epigramistul Radu Ivan a recitat poemul „Moartea păsărilor” de Al. C. Miloş şi le-a urat „La mulţi ani cu sănătate!” sărbătoriţilor.
Eugen Iedean a recitat din creaţia sa alături de grupul vocal condus de Lenuţa Purja.
Scriitorul Olimpiu Nuşfelean a prezentat nr. 2 al revistei „Mişcarea Literară”, afirmând că cei trei sărbătoriţi sunt personalităţi împlinite în domeniul culturii şi în plan literar, recomandând lecturarea articolelor dedicate lui Gelu Buta şi recenzii la „Ochiul Dragonului”, autor Ion Moise, cât şi operele celor doi poeţi.
În final, Alexandru Câţcăuan a precizat: „Mă bucur că noua stagiune începe cu dreptul, Gelu Buta este un bun condeier, pe lângă un director bun, poeziile lui Miloş şi romanele au valoare, Ioan Borşa este receptat bine şi este de apreciat.
Mulţumesc d-lui Ion Moise pentru efortul deosebit făcut şi în dorim multă sănătate, să fie în mijlocul nostru”.
Citiţi şi:
- Medalion aniversar la Cenaclul Literar „George Coşbuc”
- Preşedintele Ion Moise, comemorat de colegii din Cenaclul “George Coşbuc”
- Ion Moise, comemorat de Cenaclul “George Coşbuc”
- Alex Ştefănescu şi Mircea Gelu Buta, sărbătoriţi de Mişcarea Literară
- Scriitorii Ioan Borşa, Al. C. Miloş, Augustin Ostace şi Victor Ştir, sărbătoriţi, cu demnitate, la Cenaclul literar „George Coşbuc”
Adaugă comentariu nou