Medalion aniversar la Cenaclul Literar „George Coşbuc”

Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa a fost gazda întâlnirii Cenaclului Literar „George Coşbuc”, într-o şedinţă festivă, în care au fost sărbătoriţi arhidiaconul Cornel Pop şi scriitorul Ion Moise.

Şedinţa a debutat cu lectura unui ciclu de poeme din volumul antologic “Nuanţe” de către poetul Liviu Ion Mureşan. Despre poezia sa scriitorul Olimpiu Nuşfelean spune că este o poezie a esenţei, fapt confirmat şi de scriitorii Ion Moise şi Victor Ştir, care spun că avem un poet format. Cosmopoetul Al. C. Miloş declară că Liviu Ion Mureşan, alături de Ovidiu Pojar, sunt “achiziţiile” bune ale cenaclului din ultimii ani. Cu acest prilej a fost lansată antologia lirică: „Lira în patru puncte cardinale”, care cuprinde 41 de poeţi de toate vârstele, printre care şi pe Liviu Ion Mureşan. Antologia a fost alcătuită şi îngrijită de poeta Cristiana Ştefan din Bacău.

În acest cadru festiv au fost sărbătoriţi, cu ocazia zilei de naştere, preşedintele Cenaclului, Ion Moise, şi arhidiaconul Cornel Pop, dirijorul Coralei „Andrei Mureşanu”. Primul elogiat a fost dirijorul Cornel Pop, despre care au vorbit la superlativ preşedintele cenaclului, IOan Moise, care are o prietenie frumoasă cu arhidiaconul, apoi directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Alexandru Câţcăuan, instituţie în care a luat fiinţă în urmă cu 40 de ani celebra corală. Apoi a fost prezentat volumul „Cornel Pop şi rugăciunea cântată”, Ed. Eikon, de Menuţ Maximinian. Autorul a conturat personalitatea puternică a formatorului mişcării corale din judeţ. Cartea scrisă cu pana scriitorului, dar şi cu sufletul iubitorului de cultură, a apărut în condiţii de excepţie, într-o ediţie de lux. Cartea beneficiază de o binecuvântare a mitropolitului Bartolomeu şi de prefaţa semnată de preotul şi scriitorul Ioan Pintea şi a avut cuvinte de apreciere din partea cenacliştilor. Emoţionantă a fost intervenţia scriitorului Traian Parva Săsărman care a evocat concertul pentru deţinuţii din penitenciarul Gherla. Apoi, sub bagheta maestrului, corala a susţinut un recital dedicate sărbătoriţilor.

Despre Ion Moise, au vorbit toţi cei prezenţi, scriitorul fiind un formator al vieţii literare din judeţ şi nu numai. A fost conturată personalitatea puternică a scriitorului care pe lângă talent are şi un respect pentru cultură, un om care sprijină pe cei din jurul lui, un promotor al calităţii. Cei doi sărbătoriţi au primit şampanii personalizate şi diplome de excelenţă din partea directorului Alexandru Câţcăuan. Au fost prezenţi Marilena şi Gheorghe Toxin, Niculae Vrăşmaş, Ovidiu Pojar, Vasile Filip, Virgil Raţiu, David Dorian, Lucreţia Bucur, Radu Ivan, Liviu Simion Pop, Florin Nechiti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5