Centenar Calistrat Hogaş

Îndrăgitul scriitor, care a scris minunate pagini de călătorie prin munţi, s-a născut acum 170 de ani în Tecuci, în casa protopopului Gh. Dimitriu. Numele de Hogaş l-a luat de la bunicul său, care a fost tot preot în acelaşi oraş unde a slujit şi tatăl său.
Anii de şcoală din ciclul primar i-a parcurs în localitatea natală, după care a continuat la Academia Mihăileană din Iaşi în generaţia lui A.D. Xenopol, Alexandru Lambrior, Vasile Conta, de care l-au legat prietenii durabile. Termină facultatea de filozofie şi litere din Iaşi, după care, în urma unui concurs ocupă un post de profesor la Piatra Neamţ şi după puţin timp i se încredinţiază funcţia de director. Aici s-a căsătorit cu fiica preotului Costache Gheorghiu. Se transferă pe timp de doi ani la gimnaziul din Tecuci şi un an la Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi. A revenit în anul 1881ca profesor şi director la Piatra Neamţ, unde a devenit un bun amic al lui I. L. Caragiale, ce se afla la Piatra Neamţ ca revizor şcolar.
În anul 1886 predă la şcolile din Alexandria şi Roman, refuzând oferta de a se stabili în Bucureşti.
Se stinge acum 100 de ani, în anul 1917 la Roman, iar după 42 de zile s-a respectat dorinţa lui, fiind reînhumat la Piatra Neamţ. A avut o familie grea, formată din 8 copii, ultimul s-a stins la puţin timp după naştere.
A debutat în anul 1874 cu poezia ”Legenda lăcrimioarei”, iar ca prozator a debutat în revista locală ”Asachi” cu fragmente din ciclul ”Amintiri dintr-o călătorie”. În 1921 apare prima ediţie pentru public a cărţii ”Pe drumuri de munte”, în două volume. Cel de al doilea, „În Munţii Neamţului”, a fost prefaţat de Mihail Sadoveanu. I se conferă postum cel dintâi premiu iniţiat de Societatea Scriitorilor Români, în baza raportului alcătuit de Liviu Rebreanu.
În oraşul de sub Pietricica de la poarta Munţilor Neamţului putem vizita „Casa memorială Calistrat Hogaş”, încărcată de obiectele hătrului scriitor – vestita sa pelerină de postav negru, pălăria largă, bastonul şi o scrumieră făcută din... copita cabalină a Pisicuţei, iapa care l-a dus prin munţi.
Ioan Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5